(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het kan verkeren in Nederwietland. De ene week staan je planten bij wijze van spreken te bibberen van de kou, en de andere week loopt het kwik veel te hoog op. Het zorgde er bij Willie Wietman voor dat zijn Morning Glory planten flink de hoogte zijn ingegaan. Hetzelfde kan echter niet gezegd worden voor de Sneeze planten, die vooral in de breedte lijken te groeien.

Het was afgelopen week niet alleen de vijfde van mijn kweekrondes met Morning Glory en Sneeze, het was ook de eerste tropische week. Wat was het ineens warm, en niet alleen buiten!

In de kamers waar de twee CNNBS G-kits staan liep de temperatuur al snel op richting 28 graden Celsius, en dat was dan nog buiten de kweekkasten zelf. De twee soorten wietplanten reageerden helaas niet even goed op de hoge temperatuur. Wat ook niet goed op de hoge temperatuur heeft gereageerd was het Micro SD kaartje dat in de camera zat. Deze heeft helaas de geest gegeven; ik denk door de hoge leeftijd en temperatuur. Maar niet getreurd want ik heb hem inmiddels vervangen, en hoop dat deze de tropische weken die nog gaan komen wel overleeft.

Morning Glory

De twee Morning Glory plantjes hebben zoals je kan zien niet veel last van de hoge temperatuur. De dames hebben zelfs een echte groeispurt doorgemaakt. Vorige week hadden ze nog een lengte van gemiddeld 17 centimeter en nu zijn ze al zo’n 33 centimeter. Bij deze hoogte wordt het ook alweer tijd om het scrogrek weer in de 315W CHM kast te plaatsen. De Morning Glory planten zijn nog wel erg dun, dus ik zal erg voorzichtig te werk moeten gaan, zodat ze niet knakken als ik het rek erboven plaats.

De dames staan er mooi en groen bij. Ze hebben geen last van gekrulde bladeren, wat nog wel eens wil gebeuren bij extreme temperaturen en temperatuurwisselingen.

Warm en droog

Het was niet alleen warm maar ook vrij droog bij de Morning Glory planten. De 315 Watt CMH binnenzon hangt op een hoogte van 25 centimeter boven de dames. Het lichtschema stond deze week nog op 18/6 maar dat zet ik komende week om naar 12/12, ook wel bekend als het bloeischema. Als het goed is zal dat de temperatuur in kamer ook wat aangenamer maken, omdat de lamp dan niet meer brandt als de zon hoog aan de lucht staat. Daarnaast brandt de lamp dan ook gewoon minder uren per dag.

De gemiddelde temperatuur was afgelopen week 27,63 graden Celsius. Dat is een behoorlijke temperatuurstijging ten opzichte van de 25,39 graden Celsius van vorige week. De gemiddelde luchtvochtigheid was 39,99 procent. De bewatering van de Morning Glory was deze week erg wisselvallig; ik startte de week met 60 milliliter, en zit nu op 200 milliliter water met voeding per dag. Dit zal komende week wel iets teruglopen omdat de lamp dan minder lang aan staat. Even extra goed opletten dat ik de dames niet overbewater.

Sneeze

Over naar de Sneeze in mijn andere kweekkast, de CNNBS G-Kit met verhogingsset. Deze twee lijken niet veel te groeien maar dat doen ze zeker wel. Het gaat alleen wat langzaam en meer in de breedte. De Sneeze planten hebben een gemiddelde hoogte van 13 centimeter, en zijn deze week maar zo’n drie centimeter hoger te worden. Op de kamer waarin de kweekkast staat, staat ook de zon de tot een uur of drie vol te schijnen. Dit heeft ervoor gezorgd dat de temperatuur ín de kast soms opliep tot 38 graden Celsius! Ik was deze week ook veel van huis en kon het huis daarom ook niet genoeg ventileren.

Ook de Sneeze dames staan er mooi groen bij met alleen aan de onderzijde een paar verkleurde bladeren. Deze worden morgen even weg geknipt, en dan haal ik ook meteen de plantenpotten ter verhoging eronder vandaan.

De 150 Watt G-Bars (tegenwoordig 160 Watt) hangt momenteel nog 15 centimeter boven de dames. Als ik morgen de plantenpotten eronder vandaan haal zakken ze wat, en hangt de lamp weer wat hoger erboven. Ook hier ga ik over naar het 12/12 lichtschema. De gemiddelde temperatuur van afgelopen week was 30,12 graden Celsius, en de gemiddelde luchtvochtigheid was 31,23 procent. De bewatering van de Sneeze planten was ook erg wisselvallig maar zit gemiddeld op 100 milliliter water met voeding (Plagron) per dag.

(K)weekvideo

Met dank aan de kapotte SD kaart is de video helaas zonder nachten, maar die komt er volgende week aan. Deze week zien we onder andere de groeispurt van de Morning Glory, en we zien de temperatuur bij de Sneeze plantjes hoog oplopen.

Volgende week in mijn kweekavontuur: wat doen de planten in het ’s nachts? Wat te doen aan de hoge temperaturen? Groeien de Morning Glory planten nog steeds zo snel?

Willie Wietman

(advertentie)