(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Nog minder dan een maandje en dan zal bij buitenkwekers overal in de lage landen de bloeifase aanbreken. Bij uitstek natuurlijk de periode waar iedereen met smart naar uitkijkt, maar anderzijds ook een periode waarin het vooral uitkijken geblazen is voor het natte najaarsweer. 

Nog een paar weken en dan duren de nachten lang genoeg om ervoor te zorgen dat de meeste wietplanten aan de belangrijkste fase van hun leven beginnen: de bloeifase. Voor jou als buitenwietkweker een cruciale periode, omdat er dan toppen gevormd worden. Maar voor de plant is de laatste levensfase minstens even zo belangrijk omdat de bloei een kans op voortplanting betekent. En daar is het een wietplant uiteindelijk allemaal om te doen.

Verduisteren

Om je planten snel in de bloei te krijgen kun je ze vanaf eind juli vast een paar weken dagelijks verduisteren tot halverwege augustus. Begin er desnoods al halverwege juli mee, dan geef je je wietplanten een maand voorsprong en loop je aanzienlijk minder risico op toprot. Hoe eerder een wietplant buiten bloeit, hoe beter het weer tijdens de bloeifase is, en hoe dikker de toppen zullen worden.

Doe als Doede en verduister je planten voor een uitbundige en snelle oogst.

Begin de bloeifase snel door je wietplanten voorafgaand aan het verduisteren, eerst twee, maximaal drie dagen in het donker te zetten. Daarna zorg je ervoor dat ze dagelijks minstens 12 uur in het donker staan. De tijden waarop je je wietplanten in het donker zet mogen wat afwijken, zolang de nachten maar aaneengesloten 12 uur (of eventueel iets langer) duren. ’s Nachts worden de bloeihormonen aangemaakt, dus de donkere periode is belangrijker dan de daglengte. Wanneer je ook met verduisteren begint, je moet ermee doorgaan tot halverwege augustus. Autoflowers hoef je uiteraard niet te verduisteren, die gaan vanzelf bloeien.

Met Stop Grow kun je de bloei vanaf eind juli laten beginnen zonder te verduisteren.

Verduisteren voor luiaards

Heb je nou geen zin om je wietplanten elke dag in het donker te zetten, of heb je er simpelweg de tijd niet voor, dan kun je hetzelfde effect ook met Stop Grow bereiken. Wanneer je een wietplant daarmee behandelt, stopt de groei en begint de bloei. Het middel is twee weken werkzaam, dus je kunt het pas aan het einde van juli gebruiken. Zou je het nu al inzetten dan is er een kans dat je wietplant na twee weken alsnog terugschiet in de groeifase.

Laatste kans op buitenwiet

Heb je nou helemaal nog geen wietplant gezaaid dit jaar, dan is het nu toch wel echt je laatste kans om dat nog te doen. Ga in dat geval voor een hele snelle autoflower, want voor je het weet daalt het kwik weer tot onder de 15 graden en dan groeien ook die wietplanten niet of nauwelijks meer. Kies een plant met een extreem korte cyclus zoals DNA’s 60 Day Wonder of bijvoorbeeld Sensi’s Early Skunk Automatic. Met een beetje geluk en eventueel wat hulp van een lamp of een kweekkas, kun je dan toch nog een paar mooie buitenwiet toppen oogsten dit jaar.

Dieven

Wanneer je wietplanten buiten hun eerste topjes hebben gevormd, kun je gaan dieven. Dieven is het weghalen van de zijscheuten onderaan je plant om ervoor te zorgen dat daar geen energie in wordt gestoken. Deze topjes worden nooit erg groot, maar slurpen wel energie van de hoger groeiende toppen. Door deze minderwaardige topjes weg te halen zullen de hoger groeiende buds dan ook een stuk groter worden. Daarnaast scheelt het je later een hoop knipwerk aan luchtige en slecht ontwikkelde topjes.

Plant snel een paar autoflowers, het kan nog net. Foto: Sensi Seeds

Waarom het een goed moment is om te dieven? Wel, wanneer de topjes zich beginnen te vormen kun je goed inschatten wat je weg moet halen. Tegelijkertijd zijn de toppen nog niet zó ver dat de plant er al teveel energie in heeft gestoken. Om te leren dieven lees je dit artikel nog eens terug, maar heel kort door de bocht komt het erop neer dat je alle topjes aan het onderste één-derde deel van je plant weghaalt. Het gemakkelijkste is om ze gewoon tussen je duimnagel en wijsvinger weg te knijpen.

Bescherm wietplanten in het najaar tegen wind met tuingaas of bamboestokken.

Regen en wind

Met de kortere dagen, komt ook het slechtere weer. Zo kan het zomaar gebeuren dat we ineens te maken krijgen met zware regenval, een hoge luchtvochtigheid, veel wind en koude temperaturen. Je doet er dus goed aan om nu vast te bedenken wat je in dat geval gaat doen. Je zou bijvoorbeeld alvast een afdak kunnen maken om je buitenwietplanten onder te zetten tijdens regenbuien. Ook is het een goed idee om je planten te verstevigen met stokken of tuingaas. Dat laatste werkt perfect voor planten in potten: neem een stuk tuingaas en vouw dat in een cilindervorm rond je plant. Met tie-wraps zet je het gemakkelijk vast aan de rand van de pot wanneer je daar een paar gaatjes in prikt. Als het slechte weer in de lage landen eenmaal begint, is er vaak geen houden meer aan. Blijf dan dagelijks goed naar je planten kijken want meeldauw en toprot liggen op de loer.

Voeden

Omdat wietplanten nu aan een nieuwe levenstaak beginnen (bloeien) hebben ze ook een andere voedingsbehoefte. Planten die met hun wortels in de volle grond staan, komen meestal niets tekort, maar potplanten zullen wel wat bloeivoeding kunnen gebruiken. Zeker wanneer je tot nog toe alleen water hebt gegeven zal de grond behoorlijk uitgeput zijn. Je kunt een kant en klare bloeivoeding gebruiken zoals BioFlores van Canna of Organic Bloom van BAC, maar je kunt ook in het tuincentrum gaan shoppen en wat beendermeel halen. Guano (vleermuizenpoep) mestkorrels zijn ook een goede bron van fosfor en kalium voor bloeiende wietplanten. Mochten je planten inmiddels al wat aan het vergelen zijn dan is het een goed idee om ook wat groeivoeding te geven. Maar wat je ook voor voeding geeft, let op dat je het niet overdrijft. Teveel voeden is nog steeds een van de meest gemaakte fouten.

[Openingsfoto: Jan Hofbauer, Shutterstock]
(advertenties)