(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Aan het buitenwietfront volgen we vandaag Thomas, onze Belgische buitenwiet-correspondent. Bij hem gaat alles organisch en op rolletjes. Tja, behalve het weer dan want dat laat nog wel wat te wensen over. De planten trekken zich er gelukkig niet veel van aan want die waren alweer toe aan een groter onderkomen: de volle grond welteverstaan!

Beste stonies, de vraag die ik me stel is: ‘is het nu zomer aan het worden, of terug herfst?!’. Serieus, het weer in België is slecht, je zou er haast depressief van worden. Gelukkig is er ook goed nieuws: de dames zijn ondertussen al een flink stuk verder gegroeid. Zelfs zo veel dat de bloempotten te klein voor ze werden en ik heb besloten om ze buiten te planten.

De wortelkluiten zijn al goed ontwikkeld. Wanneer ze zich eenmaal in de volle grond hebben gezet zal er een hopelijk een fameuze groeispurt aankomen. Aangezien ijsheiligen (de laatste dagen dat er nog een kleine kans op grondvorst is) ook is gepasseerd zijn, is het ook volkomen veilig om ze nu buiten te planten.

wortels

Natuurlijk heb ik niet gewoon een put gegraven, planten erin gedonderd en weer dichtgegooid! Nee, om een goede sterke en vooral gezonde vitale plant te krijgen moet je ervoor zorgen dat de bodem optimaal is, de juiste pH-waarde heeft en er voldoende voedingstoffen in aanwezig zijn.

Als bodemmix heb ik gebruikt gemaakt van mijn zelfgemaakte compost en een mix van kippenmest die ik gratis krijg van mijn kippen. Deze kippenmest meng ik door de compost om zo een hoger stikstofgehalte te krijgen. Let wel op! Als er namelijk teveel stikstof in de bodem zit gaan de planten verzwakken (snelle, spichtige groei) en is er meer kans op het plantenziektes en of aantastingen. Ik voeg nog een handvol wormen toe voor een luchtige bodem, waarna ik het geheel afdek met normaal tuinzand. Dit laat water vlot door zodat mijn compost niet wegspoelt bij het water geven.

Vlak voor ik dit stukje schreef, heb ik ook nog even stekken genomen. Vier van elke plant, behalve van de Early Skunk, daar heb ik er vijf van genomen. Ook heb ik de planten getopt, maar daarover volgende keer meer.

Durban Poison

Net zoals vorige week beginnen we met de Durban Poison. Een dame waarvan ik dacht dat ze veel aandacht zou vragen, maar nee hoor, ze is een mooie plant aan het worden. Ze is best al groot maar doordat de stam nog wat fragiel is, waait ze bij harde wind (wat er deze week veel was) soms los van het stokje waaraan ik haar had vastgemaakt. Daardoor moet ze steeds terug omhoog groeien, maar dit is na een paar uurtjes al gebeurd, ongelooflijk hoe sterk wietplanten toch kunnen zijn!

Durban Po

Durban Poison

Frisian Dew

De Frissian Dew is de absolute topper van deze 2 weken! Snel groeiende zij scheuten en een sterke aanmaak van bladmassa. Ze is zelf ondertussen nog groter dan de Early Skunk. Maar omdat hoge bomen veel wind vangen had ik best wel wat schrik dat deze zou kapotwaaien tijdens een van de stormen die over het kleine belgenland zijn gewaaid. Gelukkig heeft ze het echter zeer goed opgevangen en is haar stam hierdoor zelfs ook al een stuk dikker geworden dan 2 weken geleden. Dat gaat zorgen voor meer sapstroom, dus ook meer groei. Om deze moet ik me de komende weken dus geen zorgen meer maken!

Frissian De

Frisian Dew

Early Skunk

Vaste lezers weten dat ik fan ben van Early Skunk, het blijft mijn favoriete dame! Al is de concurrentie best sterk aan het worden want ze blijft vooralsnog nogal klein in vergelijking met vorig jaar. Een iets kleinere maar zeker dichter begroeide plant. De zij scheuten zijn al goed ontwikkeld en beginnen ook veel bladmassa aan te maken. De stam is sterk, zeer sterk! De early skunk is de enige plant die ik niet heb vastgebonden aan een bamboestok, zelfs niet tijdens stormen. Dit was ook geen enkel probleem voor haar. De early skunk is om het grof te zeggen het onkruid van de wiet, niets krijgt deze plant kapot! 😛

Earlysk

Early Skunk, het onkruid onder de wietplanten?

 

(advertentie)