(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het duurt even, maar dan heb je ook wat. De Silver Star Haze in dit kweekverslag werd namelijk al in mei vorig jaar gezaaid en was pas een maand geleden klaar voor de oogst. Dokter Groen liet de plant buiten gratis groeien en zette haar aan het einde van de zomer binnen onder twee CrazyLED’s kweeklampen om af te bloeien. Kijk wat slechts 150 Watt aan LED kweeklicht met een wietplant kan doen.

Als zelfbenoemde kweekdokter op RollingStoned mag je wel eens iets nieuws proberen. En die kansen moet je natuurlijk niet laten liggen, vooral niet als het om twee absolute toppers van LED kweeklampen gaat: CrazyLED’s in dit geval. De fabrikant uit Engeland is Grow Northern, zelf geven ze aan dat de CrazyLED’s, die slechts 75 Watt aan energie verbruiken, een 250 Watt HPS lamp kunnen vervangen. Twee lampen samen zouden zelfs gelijk staan aan één 600 Watt HPS kweeklamp. Je begrijpt dat ik stond te trappelen om dat met eigen ogen te zien!

Twee Rock Star Kush planten en een Silver Star Haze, daarmee begon dit kweekavontuur van Dokter Groen

Het kweekavontuur begon in mei van 2015, ik wist toen nog niet dat ik de plant onder de CrazyLED’s zou gaan afbloeien, maar ontkiemde gewoon 3 zaden voor de buitenkweek. Twee niet gefeminiseerde Rock Star Kush zaden van med-man brand en één gefeminiseerde Silver Star Haze als backup wanneer de kushplanten mannelijk zouden blijken te zijn. Helaas bleek dat dus ook het geval en moest ik de kushplanten voortijdig omhalen en bleef alleen de Silver Star Haze over. Een soort die veel te veel bloeitijd nodig heeft om buiten af te kunnen bloeien, dus de aangewezen plant om binnen onder de CrazyLED’s af te bloeien.

20150915_114022 (Custom)

De Silver Star Haze vlak voordat ze naar binnen verhuisd werd

Veel foto’s van de groeifase heb ik eerlijk gezegd niet gemaakt omdat ik eigenlijk niet veel van de plant verwacht had, mijn hoop was immers gevestigd op de kushdames. Op 17 september 2015 zaten er nog maar een paar eerste bloeihaartjes aan de Silver Star Haze zoals je op de foto hierboven kunt zien. Op die dag haalde ik de plant naar binnen en zette ik haar onder de ledlampen. Ze paste maar net in mijn kleine kweektentje van 60 x 90 centimeter. Ik verspreidde de takken zo goed als ik kon met behulp van een oud stuk tuingaas, hieronder zie je de plant voor het eerst in haar nieuwe onderkomen.

20150917_082451 (Custom)

De buitenplant lijkt het binnenklimaat ook erg te waarderen

Voor ik de plant naar binnen haalde, zette ik haar in een iets grotere pot van 15 liter om haar wat nieuwe aarde te kunnen geven zodat ze de bloeifase zonder tekorten kon doorlopen. Natuurlijk voedde ik de plant ook bij met bloeivoeding, daarvoor gebruikte ik Bio Bloom van Biobizz die ik nog had staan.

De bloeiperiode van deze hazesoort zou zeker nog een week of 10 duren, en ik was dan ook best bang voor een plaag van een of ander insect. Gelukkig bleef me dat, op een paar bladluizen na bespaard. Ik heb de luizen met een biologisch middel kunnen bestrijden waarna de verdere bloeifase zonder veel problemen verliep. Ik ben ervan overtuigd dat het LED kweeklicht hier ook mee te maken heeft, want daar houden de meeste insecten niet van. Wel moest ik de kweekruimte in de kelder bijverwarmen met een straalkacheltje, omdat de CrazyLED’s niet veel warmte produceren. Hieronder de foto’s van de bloeifase in chronologische volgorde met de datums erbij.

20150917_082516 (Custom)

17 september 2015, nog maar een paar bloeihaartjes

Halverwege oktober begonnen de toppen zich al duidelijk af te tekenen

Halverwege oktober begonnen de toppen goed aan te zwellen en kreeg ik een duidelijker beeld van waar de LED’s toe in staat waren, en kon ik een inschatting maken van wat ik kon verwachten. Ik deed verder niets bijzonders met de plant behalve zorgen dat ze op tijd haar water en voeding kreeg.

20150921_162230 (Custom)

De twee CrazyLED’s met in het midden mijn koolstoffilter

20151020_105514 (Custom)

20 oktober 2015

20151101_154345 (Custom)

20151101_161704 (Custom)

1 november 2015, de eerste bloeiharen beginnen bruin te kleuren

Aan het begin van november begon de plant de eerste tekenen van de herfst te laten zien. De eerste bloeiharen kleurden inmiddels bruin en bladeren begonnen hier en daar te vergelen. De plant was inmiddels ook al bijna een half jaar oud.

7 november 2015

Op 26 november haalde ik de plant uit de tent voor de oogst. Zo’n beetje alle bladeren waren inmiddels vergeeld en de toppen waren mooi rijp geworden. Ik zette de plant midden in mijn woonkamer en knipte een voor een de toppen eraf. Met een dienblad op schoot en een lekker muziekje heb ik tot middernacht zitten knippen. De toppen plakte aan alle kanten en een heerlijke zoete hazegeur vulde mijn kamer.

DSC_1110 (Custom)

DSC_1118 (Custom)

DSC_1130 (Custom)

DSC_0013 (Custom)

DSC_0018 (Custom)

DSC_0025 (Custom)

26 november 2015

Op 7 december was alle Silver Star Haze genoeg gedroogd om in potten te stoppen en te laten curen. Maar natuurlijk heb ik eerst nog wat foto’s genomen van de oogst. De kleine topjes hield ik apart in een droognet. Nu voor de conclusie, ik moet zeggen dat ik ontzettend onder de indruk ben van de CrazyLED’s, aan iedere tak aan mijn plant zat een grote dikke top. Ik heb bijna 2 gram per Watt geoogst en dat is een prestatie die ik niet eerder haalde. Of de lampen daarmee samen een 600 Watt lamp hebben vervangen, dat weet ik niet. In theorie zou je met deze lampen dus 600 gram moeten kunnen oogsten, maar daarvoor zul je denk ik wel in een sea of green opstelling moeten werken en dat was deze kweekronde niet het geval, ik had immers maar 1 plant en die was niet heel goed gescrogd toen ik haar op 17 september naar binnen haalde.

DSC_0084 (Custom)

Wil je ook met CrazyLED’s aan de gang, kijk dan op crazy-leds.com. Ze zijn niet goedkoop maar je bespaart er dus wel een hoop energie mee uit en loopt veel minder risico in verband met het stroomverbruik en de warmteontwikkeling. Ik denk dat dit toch wel de toekomst van het kweken is, en ben zelf van plan om de lampen te blijven gebruiken. Volgende keer wil ik ze combineren met een 150 Watt HPS kweeklamp voor wat extra stralingswarmte. Ik ben heel benieuwd wat dat gaat brengen, maar dat is een verslag voor een andere keer.

Dokter Groen

(advertenties)