(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Je hebt het vast weleens gehoord; wanneer je biologisch wietplanten kweekt, hoef je niet langer de pH- (zuurtegraad) of de EC-waarde (voedingsconcentratie) te meten. Ook het spoelen met schoon water in de laatste weken is overbodig. Lekker makkelijk, dat wel, maar waarom hoeft dit bij de bioteelt eigenlijk niet en hoe zit het dan precies?

De meeste binnenkweker zijn gewend om de zuurtegraad en de concentratie aan mineralen van hun voedingswater te meten met EC- en een pH meter. Ook weten ze dat de aarde in de laatste weken goed doorgespoeld moet worden met schon water zonder voedingsstoffen, om de laatste mineralen weg te spoelen en de planten de kans te geven schoon water te drinken en de laatste mineralen die nog in de plant zitten op te maken.

Wie echter puur organisch kweekt en een actief bodemleven stimuleert, kan zijn meters de deur uit doen en het spoelen achterwege laten, maar hoe zit dat dan precies?

Ga voor organisch kweken en doe je meters de deur uit, het bodemleven reguleert zichzelf uitstekend.

pH-waarde

De zuurtegraad, welke de efficiëntie van bepaalde bacteriën in de aarde beïnvloed schommelt bij een biologische kweek continue. In aarde waarin genoeg micro-organismen en humus zit, wordt de pH-waarde automatisch aangepast door het bodemleven. Dat bodemleven kan dat ook nog eens een stuk beter dan een kweker met een pH-meter.

Voor biologische meststoffen geldt dat de meststoffen pas vrijkomen nadat organisch materiaal door het bodemleven is afgebroken. Dit organisch materiaal geleid geen elektrische stroom, er valt dus niets te meten. Let wel op wanneer je met sommige biologische voeding aan de gang gaat, en voeg geen andere minerale meststoffen toe. Deze kunnen namelijk het bodemleven verstoren.

Biologisch kweken maakt ook spoelen nutteloos. Het bodemleven houdt graag vast aan haar kostbare mineralen.

Spoelen overbodig

Ook het spoelen is aan het einde van de levenscyclus van biologisch gekweekte wietplanten overbodig. Door aan het einde van een bloeifase veel water zonder voeding te geven, worden mineralen weggespoeld en krijgt de wietplant de kans om zijn overschotten te verbruiken. Dit komt de smaak van de wiet ten goede.

Maar in een biologische kweek zit het net even anders. Het bodemleven kan daar voorkomt dat mineralen wegspoelen. De micro-organismen in de aarde zijn zo geëvolueerd, dat ze manieren hebben om te voorkomen dat de voedingsstoffen die ze zelf in de aarde hebben opgeslagen bij de eerste de beste regenbui wegspoelen. Het spoelen heeft dus geen zin bij een biologische kweek, maar is tevens ook overbodig aangezien een biologisch gekweekte plant nimmer teveel voeding binnenkrijgt.

(advertentie)