(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het was vorig jaar (letterlijk) groot nieuws toen de Amerikaanse bierbrouwer Constellation Brands miljarden investeerde in een van ’s werelds grootste wietproducenten Canopy Growth. Maar nog geen jaar later tonen de alcoholmannen hun ware aard: oprichter Bruce Linton vliegt dankzij de Amerikanen de laan uit bij het Canadese cannabisbedrijf!

 

Cannabis en het Grote Geld

Het grote geld – afkomstig van o.a. tabak, drank en farmaceutische industrie – probeert zich al enige tijd binnen te wurmen in de legale cannabisindustrie. En aangezien die ook steeds meer een zaak is van het Grote Geld en de ‘suits’ er inmiddels in groten getale rondhuppelen, lukt het de vreemdelingen ook nog om vaste voet aan de grond te krijgen in wat tot voor kort toch echt nog een illegaal underground dingetje was.

Vorig jaar investeerde de Amerikaanse brouwerij Constellation Brands bijna 4 miljard euro in wielproducent Canopy Growth uit Canada. Het leverde ze een fors minderheidsaandeel op (38%), plus wat zetels in de raad van bestuur.

Zoektocht naar nieuwe topman

Nog geen jaar later wordt oprichter en co-CEO Bruce Linton eruit gesodemieterd bij zijn eigen wietbedrijf en vervangen door de andere co-CEO Mark Zekulin. Die krijgt het nu helemaal alleen voor het zeggen, althans totdat de zoektocht naar een nieuwe baas is afgerond.

Tegenover CNN blijft Linton nog netjes, maar dat is logisch  aangezien Canopy Growth een beursgenoteerde onderneming is en ruzie in de tent nooit goed is voor de business. “Ik ben ontslagen en de co-CEO werkt gedurende een transitieperiode terwijl ze zoeken naar een nieuwe CEO”, zegt Linton. Dat zou naar verluidt betekenen dat ook Zekulin eruit vliegt zodra die nieuwe topman is gevonden.

Cannabis industry up in smoke after Canopy co-CEO Bruce Linton fired from CNBC.

Miljoenenverlies stok om mee te slaan

Toch is hier zeker geen sprake van vertrek in lieve vrede. Linton vertelt op CNN namelijk ook dat de raad van bestuur van Canopy sinds kort 4 directeuren telt van Constellation Brands en dat juist die alcoholbobo’s in wietland het niet meer in hem zagen zitten. Daarbij grepen ze ze – hoe cliché – de tegenvallende bedrijfsresultaten van het laatste kwartaal aan als de stok om Linton mee naar buiten te slaan.

Nou was het ook niet best hoor, met een verlies van 670 miljoen Canadese dollars vorig jaar, maar zo gaan die dingen wel vaker in snel opkomende industrieën. Het is ook niet voor niets dat de legale cannabisbranche vaak wordt vergeleken met de internetindustrie rondom de eeuwwisseling.

Wietblaadje wordt dollarteken

En zo gaat het nou eigenlijk altijd als het Grote Geld het voor het zeggen krijgt. Maar hoe netjes Linton naar buiten toe ook blijft, het kan bijna niet anders of hij heeft er wel een traantje om weg gepinkt. Ooit begonnen in een verlaten chocoladefabriek en met een visie (zoals hij zelf in zijn afscheidsstatement zegt), wordt het spel niet eens zoveel jaar later ineens heel anders gespeeld.

En daarbij is het ooit zo trotse wietblaadje in de ogen van de cannabismensen al lang en breed vervangen door het dollarteken…

(advertenties)