(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Er is een vrij opvallend verschil tussen hoe de Belgische justitie ‘cannabis zondaars’ straft en hoe hun Nederlandse collega’s dat doen. Waar ze in Nederland al enige jaren vooral de portemonnee van betrapte kwekers en dealers proberen te plunderen, daar geloven ze bij de zuiderburen nog in fikse gevangenisstraffen. Daar kan A.O. uit Ingelmunster over meepraten…

Het zou ons geenszins verbazen als ‘die drugs zijn niet van mij’ de meest gebruikte verdediging is van mensen die door justitie voor de rechter zijn gesleept. Je kan het natuurlijk ook altijd proberen, O.J. Simpson is er tenslotte ook met een tweevoudige moord mee weggekomen nietwaar?

Helaas gaan aanklagers en rechters er maar zelden in mee, laat staan als je al eerdere drugsfeiten op je strafblad hebt staan, zoals de vijftiger A.O. uit het West-Vlaamse Ingelmunster dus.

68 kilo in bewaring voor een ander

De zomer van 2015 zal hem wellicht nog lang heugen, met name vanwege de politie-inval in zijn toenmalige huis in Kortrijk. In België doen ze niet aan een gedoogbeleid zoals in Nederland – waar je officieel trouwens maar een schamele 5 gram cannabis mag bezitten – dus je begrijpt dat 68.000 gram wiet iets te veel van het goede is in de ogen van de wetshandhavers.

Maar 68 kilo of niet, A.O. beweert ten overstaan van zijn aanklagers en de staat glashard dat de stash niet van hem is. Hij zou het slechts bewaren voor een ander en voor die ruimhartige hulp 2500 euro krijgen… Welkom geld want onze vijftiger heeft het niet breed naar eigen zeggen.

Mondje dicht

Nou zou dit allemaal best waar kunnen zijn, maar een verklikker is onze verdachte niet. Of zoals de aanklager het in de rechtbank van Kortrijk verwoordt: ‘De beklaagde weigerde ook maar enige informatie over de opdrachtgever te geven en ook het onderzoek kon geen andere betrokkenen identificeren. De enorme hoeveelheid drugs wijst er wel op dat de beklaagde deel uitmaakt van een drugsbende.’

En zoals gezegd was het ook niet de eerste scheve schaats die A.O. reed, reeds in 2014 kreeg hij een drugsfeit aangetekend op het strafblad. Al met al dus genoeg voer voor justitie om weer eens met een pittige strafeis op de proppen te komen: 2 jaar celstraf (effectief, dus echt brommen) en een geldboete van… 6000 euro.

België – Nederland

De prijs van een kilootje goeie wiet op de groothandelsmarkt tegenwoordig, inderdaad. Mocht de ongeluksvogel honderd kilometer noorderlijker hebben gewoond en voor precies dezelfde 60 kilo wiet tegenover de aanklager staan, dan had de eis waarschijnlijk geluid: drie maanden voorwaardelijke celstraf en een geldboete van 600.000 euro…

[openingsfoto:  Nomad_Soul/Shutterstock, foto zak wiet: Shutterstockphoto3/Shutterstock]
(advertenties)