(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Eén van de beroemdste en meest fascinerende sciencefiction films aller tijden is ‘2001: A Space Odyssey‘. De rolprent stamt uit 1968 en is van regisseur Stanley Kubrick. Als je die bevreemdde trip op beeld nog nooit gezien hebt, moet je ‘m zeker eens checken, liefst zo stoned als een aap. Welnu, geheel in de stijl van deze film kwamen cannabis activisten onlangs in actie bij het hoofdkantoor van de roemruchte DEA, verkleed als de apen uit genoemde SF-film en inclusief die oh zo de mysterieuze monoliet!

Filmwerkelijkheid in Washington

De apen van 2021 noemen zichzelf ‘Anonymous Apes’ en ze eisen onmiddellijke hervorming van de Amerikaanse drugswet, met name die voor cannabis (maar niet uitsluitend wiet, ook voor paddo’s en andere psychedelica bijvoorbeeld).

En waar beter dan voor de deur van de drugsbestrijders van de DEA – wat per slot van rekening ook gewoon Drug Enforcement Administration betekent, nietwaar – kun je protesteren? Maar niet zomaar effe wat in een megafoon brullen op boze toon, nee deze anonieme apen doen het in stijl. De stijl van Kubick’s meesterwerk ‘2001: A Space Odyssey’ dus!

Lastig parkeren pal voor de deur bij het landelijke hoofdkantoor van de DEA…

Zijn wij apen of zijn wij mensen?

In die film worden de apen op aarde – zij zijn op dat moment de heersers van de planeet – verrast met een buitenaardse monoliet (je weet wel, zo’n ubergladde metalen steen uit de ruimte met een aparte penisachtige vorm) in hun achtertuin. Het vormt – op onnavolgbare wijze – de sleutel voor de transformatie van apen in moderne mensen.

De anonieme apen van nu vergelijken het ‘huidige gedateerde cannabisbeleid’ van de DEA met een ‘floppy disk of VHS videoband’. Haha, briljante vergelijking! (Jongere lezers, googel het maar).

Volgens de actievoerders verhindert de praktijkaanpak van de DEA (beleid overigens op ‘bevel’ van de federale wet natuurlijk, niet geheel of althans uitsluitend op eigen houtje van de DEA-agenten) de bloei van de wietplant. Denk aan ‘wetenschappelijk onderzoek, de verdere ontwikkeling en volledige legalisering van de cannabisplant’. Ook eisen ze het uitwissen van alle strafrechtelijke veroordelingen wegens wiet die er zijn gevonnist in de VS, iets waar mensen serieus last van kunnen hebben.

“The monolith of government oppression has imprisoned 10s of millions of American citizens for seeking healing relief with natural substances. The DEA, much like a floppy disk or VHS tape, must innovate to represent current science around plant medicines and end its lopsided enforcement practices, which disproportionately affect people of colour”  – Anonieme Apen 2021

Als een megapaal boven water

Toch nog heel even over die monoliet die ze mee zeulden, deze geweldige als apen verklede cannabis- en filmliefhebbers in Washington D.C., een week of wat geleden. Dat glimmende stalen monster dat ze bij de DEA omhoog takelden en tentoonstelden, blijkt dus 908 kilo zwaar te zijn. En 2 meter plus 70 centimeter hoog! Dus niks van karton iets knutselen, nee dit is de serieuze aanpak.

Gelukkig maar dat deze apen ook rondom het beeld mochten gaan dansen, vette (en in de stad Washington D.C. zelf volkomen legale) joints erbij rokend.

…ondertussen op hilarische en treffende wijze de DEA aanmoedigen dat ze eens moeten opschieten met hervormen van de cannabis wetgeving…

Dat is bijna net zo briljant goed als die film, die ene waarover we het aan het begin hadden…

(advertenties)