(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Allemaal leuk en aardig die legalisering in Amerikaanse staten, maar een beetje in prettig gezelschap in een horecagelegenheid de vlam in je toeter zetten is er niet bij. Blowen in het openbaar mag namelijk nog steeds niet. In Alaska gaan ze het anders doen, daar komen wel cannabiscafés!

Deze maand – op dinsdag 24 februari om precies te zijn – wordt in de staat Alaska de in november aangenomen Measure 2  effectief. Daarmee wordt het bezit van 6 wietplanten en het bezit van maximaal 1 ounce (28,35 gram) cannabis legaal. De verkoop van legale marihuana laat nog wel eventjes op zich wachten, totdat de overheid de regulering tot in de puntjes geregeld heeft. Naar schatting is dat pas op zijn vroegst over negen maanden zover.

Amsterdam-like coffeeshops

Alaska zal nooit meer hetzelfde zijn dankzij Measure 2

Alaska zal nooit meer hetzelfde zijn dankzij Measure 2

Vorige week besloten de autoriteiten in de grootste stad Anchorage unaniem en niet-verrassend dat het openlijk gebruik van wiet verboden wordt. Daarmee volgt Alaska de vergelijkbare richtlijnen in Colorado en Washington, zodat je kunt concluderen dat dit de norm is van de legale cannabisindustrie. Maar in tegenstelling tot Colorado – en met name de hoofdstad Denver daar – dat cannabiscafés streng verbiedt, laat Anchorage de deur voor ‘Amsterdam-like coffeeshops’ wijd open staan!

Zoals vaker in de VS is de eventuele komst van wietkroegen te danken aan de kleine lettertjes in de wet (of juist het daaromheen manoeuvreren). In het oorspronkelijke wetsvoorstel Measure 2 was namelijk ruimte voor twijfel: het kiezersinitiatief verbant de consumptie van cannabis in de publieke ruimte, maar liet na om exact te omschrijven wat die openbare ruimte inhoudt. Daarom kwam er op voordracht van burgemeester Dan Sullivan een amendement: AO-2015-7. Met de volgende definitie (we doen ‘m in het Engels): “On, in or upon any public place, except as permitted by ordinance, regulation, statute or permit; or [o]utdoors on property adjacent to a public place, and without consent of the owner or person in control thereof.”

Binnen paar maanden eerste cannabiscafés

Lekkere tekst nietwaar, maar in dit geval precies wat blowers in Amerika zoeken. Want het betekent dat de komst van cannabiswinkels waar recreatieve wiet verkocht wordt weliswaar nog een jaar of wat kan duren, maar dat cannabiscafés binnen enkele maanden het licht zullen zien in de stad! Alaska is niet direct een zonbestemming en ligt ook aardig uit de route, dus het zal niet 1-2-3 de positie van Amsterdam overnemen, maar het is toch mooi wel de eerste staat die privéconsumptie van wiet op aangewezen plekken – zoals een cannabiscafé in Anchorage- toestaat…

(advertentie)