(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Voor de vierde keer alweer is er onderzoek gedaan naar drugs in het rioolwater. Vraag ons niet waarom, het is gewoon zo. In meer dan 50 Europese steden zocht men naar sporen van amfetamine, cannabis, cocaïne, ecstasy en metamfetamine!

Rioolwater, spiegel van de samenleving

In Nederland verzorgt KWR – wat blijkbaar staat voor Watercycle Research Institute – de presentatie van dit staaltje riooljournalistiek.  In het onderzoek, dat geleid wordt door het Europese SCORE netwerk, is het rioolwater van ruim 50 Europese steden en enkele steden in Canada en Australië chemisch geanalyseerd om het drugsgebruik van de bewoners in kaart te brengen. Het rioolwater van ongeveer 29 miljoen (!) mensen werd getest op de aanwezigheid van 5 verdovende middelen: amfetamine, cannabis, cocaïne, ecstasy en metamfetamine.

r-opPim de Voogt (KWR en UvA) en Erik Emke (KWR) analyseerden het rioolwater van de gemeenten Amsterdam, Utrecht en Eindhoven. Vraag ons niet waarom juist deze drie, het is gewoon zo.

Nederland doet goed mee

De resultaten van de rioolwateranalyse geven een duidelijk beeld van het drugsgebruik in de steden. Ze laten ook opmerkelijke verschillen zien. Sporen van cocaïne waren bijvoorbeeld hoger in steden in het westen en zuiden dan in het noorden en oosten van Europa. Ecstasy gebruik is het hoogst in Nederland, Noorwegen, Engeland, Australië (deed voorheen niet mee) en Denemarken (deed niet mee). Het gebruik van amfetamine is vrij gelijkmatig verdeeld over Europa met uitschieters in het noorden en noordwesten. Cannabis wordt veel gebruikt in Frankrijk, Nederland, Spanje, Engeland en België. Metamfetaminegebruik is over het algemeen vrij laag, maar waar het voorheen beperkt was tot de Tsjechische Republiek, Slowakije, en Scandinavië zien we nu ook gebruik in Australië.

Coke en xtc in weekend, wiet altijd

In de Nederlandse steden wordt relatief veel cocaïne, amfetamine en ecstasy gebruikt, en ook voor cannabis geldt dat Nederland in de top 3 staat. Overigens is het zo dat in de periode 2011-2014 het gebruik van deze middelen vrij constant is; duidelijke stijgingen en dalingen zijn er niet. Wel is het zo dat in Eindhoven directe lozingen van amfetamine en xtc in het riool aangetoond zijn – soms kilogrammen per week. Als we naar het patroon van gebruik gedurende een week kijken, blijkt dat het gebruik van cocaïne en ecstasy sterkt stijgt in de weekenden in de meeste steden, terwijl het gebruik van cannabis en metamfetamine meer gelijkmatig is gedurende de hele week.

Zo. Tot slot dan nog de 2 cannabisgrafiekjes (mocht je het hele onderzoek willen napluizen, dan kan dat HIER):

cannabis-1

cannabis-2

(advertenties)