(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Na een weekje verplicht oranjeverlof is de fotorubriek die de war on drugs – nou ja, cannabis dan toch zeker – genadeloos in zijn blootje zet, terug. Met een heuse intercontinentale narcodrone als noviteit. Maar natuurlijk ook weer met de overbekende wiethokken en bomvolle bagagekoffers op vliegvelden.  Als niet te versmaden speciaal toetje nog een spectaculaire achtervolging op snelweg A2 in eigen land van een wiethandelaar die niet van de politie gediend is. 

Wietfoto 1 – Marokko & Spanje

Wat zien wij hier? Populair speelgoed voor de een, een handig transportmiddel voor de ander. In dit geval is die ander een bende Spaans-Marokkaanse hasjsmokkelaars, die echter gefaald heeft gezien het feit dat deze ‘narcodrone’ wordt gepresenteerd door de politie. Met deze vogel van 5 meter lang kan per vlucht 150 kilo van Marokko’s finest over het stukje Middellandse Zee worden gevlogen dat producent Afrika en afzetmarkt Europa van elkaar scheidt: de Straat van Gibraltar. De inzet van drones is minder risicovol voor smokkelmensen; als het misgaat is er niet direct iemand de sjaak, zoals wel het geval is met boten, helikopters en vrachtwagens. Ook de Spaanse autoriteiten zetten volop drones in, maar dan vanzelfsprekend met precies het tegenovergestelde doel. De website Bladna.nl  rept in dit verband zelfs over een ‘Droneoorlog‘.

Wietfoto 2 – Nederland

Wat zien wij hier? Een niet al te lang geleden geoogst wiethok van formaat. Volgens de Politie De Wolden waren hier in de boerenschuur in Koekange liefst duizend wietplanten net geoogst. Daarvoor moest een 57-man uit het dorp in Drenthe vorige week opdraven bij de rechtbank in Assen. Het Dagblad voor het Noorden was er ook en pakte uit met deze fijne kop: ‘Huilende man uit Koekange zegt niets te weten van 1000 wietplanten in schuur. OM gelooft hem niet en eist 122.000 euro‘. De verhuurder van de kweekruimtes beweerde met droge ogen (nadat ie uitgehuild was) dat hij zelfs nog nooit in zijn leven een wietplant gezien heeft. Maar een huurcontract met de huurder/kweker was er niet, evenmin als een naam of telefoonnummer. De rechtbank moet nu oordelen of de huilende pandjesmelker uit Koekange 122k moet ophoesten voor zijn klaarblijkelijke onnozelheid…

Wietfoto 3 – Nigeria

Wat zien wij hier? Een door de narcoticapolitie van Nigeria in de kladden gegrepen wiethandelaar. Het is echter niet Kabiru Muhammed (35) of Isah Muhammed (28). Die zijn óók gepakt met wiet namelijk afgelopen vrijdag. Zij hadden hun spul verstopt tussen garri, een soort meel gemaakt van cassave knollen. De kerel op de foto die we hier zien – Aminu Mohammed – was echter ook grandioos de sjaak. Hij had zijn 60 kilo wiet verstopt tussen schoenen in twee ‘jumbo sacks’, lezen we op de Nigeriaanse nieuwssite Punch. In hun artikel staat een hele lijst met net opgerolde smokkels. Daarvan is de opvallendste toch wel de ‘126 parcels of Canadian loud, a synthetic strain of cannabis, weighing 63Kg’. Begint dat gezeik met nepwiet daar ook al?!

Wietfoto 4 – Verenigde Staten

Wat zien wij hier? Een trend mensen, een heuse trend in cannabisland. Dat zit zo: op de Noord-Amerikaanse legale cannabismarkten is er sprake van een behoorlijk productieoverschot. Nu is het zoals we allemaal weten een doodzonde om wiet simpelweg te vernietigen. Nee, laten we proberen om er alsnog wat aan te verdienen, maar dan iets minder legaal. Zo gezegd, zo op het vliegtuig gestapt. Richting Europa met 33 kilo vacuüm getrokken wiet in de koffer, lekker man! Nou ja, dat was de bedoeling. Helaas kwam Bryan Nelson Gonzalez Rodriguez (34) uit Californië niet verder dan het vliegveld van Philadelphia. Daar, nog in zijn thuisland USA, eindigde het smokkelavontuur reeds. Het vliegtuig naar Ierland vertrok namelijk zonder onze Bryan, nadat er o.a. een snuffelende douanehond aan te pas was gekomen.

Wietfoto 5 – Nederland

Wat zien wij hier? Opnames voor ‘Flikken Maastricht’ wellicht? Niet helemaal, al speelde zich wel schitterende achtervolgingstaferelen af op de snelweg A2 in het diepe zuiden des lands. De Dienst INFRA van de Politie Landelijke Eenheid zat er namelijk kilometerslang een “verdachte van drugstransport” achterna. En niet alleen dat, ze filmden het ook allemaal voor de lieve kijkbuiskinderen op YouTube. Die drugs uit het transport bleken trouwens 150 kilo wiet te zijn, geen wonder dat de bestuurder van het bestelbusje tot twee keer toe een stopteken van de flikken negeert. Nou ja, mocht net zo min baten. Alles kwijt natuurlijk. Inclusief het witte busje waarin de verboden oogst van even verboden planten lag. Maar wel eeuwige roem op het internet, ook mooi man!

[openingsfoto: New Africa/Shutterstock]
(advertentie)