(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De Amerikaanse staat Vermont had de primeur kunnen hebben om als 1e legalisering van cannabis te regelen via politieke wetgeving in plaats van een referendum zoals in de rest van het land. Maar helaas: het parlement wees het wetsvoorstel keihard af, nadat eerder de senaat het wel goedkeurde.

Historisch wetsvoorstel

Het is dus niet alleen hosanna en halleluja in de Verenigde Staten als het gaat om de cannabisrevolutie. Dinsdag maakte het Vermont House (huis van afgevaardigden in die staat) geen gebruik van de mogelijkheid om geschiedenis te schrijven: met 121 tegen 28 stemmen werd een wetsvoorstel verworpen dat eerder dit jaar wel was aangenomen door de Senaat in Vermont, nota fokking bene de staat waar ooit Woodstock is gehouden…

Geen thuisteelt en edibles

shutterstock_228096247-720x479

Hoe lieflijk het landschap in Vermont ook is, legaal je jintje roken of wietplantje kweken is er (voorlopig) niet bij… [foto: Reinhard Tiburzy/Shutterstock]

En dat is niet alleen jammer omdat er dan voor het eerst door de politici zelf legale recreatieve cannabis was afgedwongen in de VS, maar vooral ook voor de funblowers in deze rijke staat in het Noordoosten van Amerika. Al viel er ook heus wel wat af te dingen op het door gouverneur Peter Shumlin aanbevolen voorstel hoor. Zo mochten volwassenen van 21 jaar en ouder vanaf 2018 weliswaar legaal wiet kopen en zou er belasting op de verkoop geheven worden, het thuis kweken van wietplantjes en edibles (eetbare cannabisproducten, enorm populair in de VS) zouden verboden blijven!

Compromissen halen het ook niet

De voorstanders van legalisering probeerden nog te redden wat er te redden viel en dienden een compromis in: geen legalisering maar decriminalisering van cannabisbezit en de teelt van maximaal twee volwassen planten per huishouden. Niet helemaal wat de bedoeling was, maar toch…

Ook dit voorstel werd door de leden van het Huis in Vermont echter weggestemd, zij het met minder grote verschillen. Maar dat ze er echt nog wel een lange weg te gaan hebben, blijkt uit het laatste afgewezen compromis. Daarin werd voorgesteld dat de kiezers in augustus middels een niet-bindend referendum over legalisering van cannabis zou worden gevraagd. Zelfs dit slappe aftreksel van het wetsvoorstel waarmee het wietdebat was begonnen redde het niet: 51 stemmen voor en 97 tegen.

Herkansing in november

Jammer en heel erg helaas, maar gelukkig komen de verkiezingen er ook in Vermont in rap tempo aan, in november hebben de kiezers het laatste woord…

[openingsbeeld: Aleynikov Pavel/Shutterstock]

 

(advertentie)