(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Of het afgelopen is met die War on Drugs in de U.S.A. nu de ene na de andere staat daar (medicinale) cannabis legaliseert? Nou, niet echt. Uit de nieuwste FBI-cijfers blijkt het aantal arrestaties voor slechts het bezit van wiet juist toe te nemen! En een belastinggeld dat dit kost: 750 dollar per bust

620.000 arrestaties in 2014

f-1Hoewel cannabis dus inmiddels volledig legaal is in 4 staten en de hoofdstad Washington D.C. en in 23 staten medicinale marihuana gelegaliseerd is, betekent het federale verbod nog altijd dat er gigantisch veel Amerikanen gearresteerd worden voor het simpele feit van bezit van wiet. De FBI maakte deze week de onthutsende cijfers over 2014 bekend: liefst 620.000 mensen zijn toen gearresteerd voor wiet.

1 wietarrestatie per minuut

En dat aantal ligt in werkelijkheid nog hoger denken velen, omdat verschillende staten hun statistieken niet of slechts gedeeltelijk met de landelijke FBI willen delen. Hoe dan ook, het betekent dat de War on Drugs dus nog lang niet is uitgewoed. Iedere dag zijn namelijk 1.700 inwoners in de VS de Sjaak, elke minuut 1 zeg maar. Ook wanneer we deze wietcijfers in het grotere geheel zetten – meer dan 11 miljoen arrestaties in totaal vorig jaar – is er reden tot ongerustheid. Twintig jaar geleden namelijk was minder dan 2% van alle arrestaties wegens wietbezit, nu is dat dus 5%.

Uiteraard duikelden de aantallen wel in de staten Washington en Colorado, maar het lijkt er op dat in de rest van de VS de politie juist meer werk maakt van cannabisarrestaties.

norml_remember_prohibition2Tijd- en geldverspilling

En verdomd als het niet waar is, ook in de VS klinken dezelfde verontwaardigde geluiden over deze massale politie-inzet tegen wiet, van pro-cannabis activisten uiteraard. Zo zegt Tom Angell van Marijuana Majority  tegen dagblad The Washington Post: “Het is onacceptabel dat de politie nog steeds zoveel mensen in de boeien slaat voor iets dat een groeiende meerderheid van de Amerikanen vindt dat legaal moet zijn. Er bestaat gewoon geen goede reden dat er zoveel politietijd en belastinggeld wordt besteed om mensen te straffen voor wiet, terwijl zoveel moorden, verkrachtingen en overvallen onopgelost blijven.”

En daar heeft Angell een punt, want meer dan de helft van alle geweldsmisdrijven in de VS in 2014 is niet opgelost. En het belastinggeld vliegt er ook met bakken uit om mensen met wiet op zak te arresteren: bijna een half miljard dollar, ofwel 750 dollar per wietarrestatie!

Maatschappelijke gevolgen

En het blijft niet bij politiekosten en belastinggeld. Voor degenen die wegens een paar gram cannabis worden gearresteerd kan dit heel vervelende gevolgen hebben, zelfs als er geen gevangenisstraf wordt uitgesproken. Je kan zomaar ontslagen worden wanneer je wegens een (wiet)arrestatie een dag mist op je werk en een strafblad betekent een stuk minder kans op het vinden van een (nieuwe) baan…

Wil je alle criminaliteitscijfers van de Verenigde Staten door vlooien, dan klik je HIEROP voor het volledige FBI-rapport

(advertenties)