(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Bezoekers van RollingStoned kennen de naam Nol van Schaik wel. Onlangs opende hij Hemp Dispensary, een hennep- en CBD winkel in Haarlem. Gister was het echter geen feest, want de politie pakte – ondanks het Keurmerk in de Spaarnestad – wietkoerier Justin op, die net de coffeeshops Willie Wortel Indica en Sativa wilde bevoorraden. Nol zelf, 2 filmpjes van het incident en de politiefoto’s komen eraan!

Coffeeshop-exploitant Nol van Schaik over zijn gepakte wietkoerier

‘Coffeeshopmedewerker onterecht aangehouden en vastgehouden door Nationale Politie’

Vanochtend werd onze medewerker Justin aangehouden door de politie. Ik zag het gebeuren, ik stond toevallig voor het raam van de coffeeshop. Net nadat ik Justin het beeld in zag rijden, kwam een politie auto in beeld, en de agent naast de bestuurder gebaarde naar Justin dat hij aan de kant moest, hetgeen hij onmiddellijk deed, hij stopte precies voor de coffeeshop. Hij had zijn papieren niet bij zich, maar hij stond met zijn gegevens in het logboek van de coffeeshop, dat we vanwege het Haarlemse Keurmerk voorhanden moeten hebben.

Nadat Ferry Hansen en ikzelf hadden bevestigd dat Justin Justin is, vroeg de agent of de auto waar hij in reed op zijn naam stond, hetgeen hij bevestigde. De agenten ging met hun computer natrekken of dit zo was, terwijl Justin en ik een bak koffie bestelden. Toen ik naar buiten keek, ik verwachtte dat de politie inmiddels weg was, zag ik de stoere, mannelijke agent de passagiers deur van Justin’s auto openen. Ik wees Justin hierop, waarop hij naar buiten liep en bij de agenten begon te protesteren tegen het ongevraagd doorzoeken van zijn auto. Ik volgde hem naar buiten, en sprak de stoere, mannelijke agent aan. Ik vroeg hem waarom hij de auto wilde doorzoeken, waarna hij op twee boodschappentasjes wees tussen de voorstoelen van de auto.

“Omdat er tasjes in liggen”, antwoordde hij.

Niet moeilijk doen

12512490_10205830077331428_2044572995771386717_n

Coffeeshopeigenaar Nol van Schaik met de vrijgelaten koerier Justin

Ik was even verbluft. Ik vroeg hem of hij werkelijk in de tasjes wilde kijken, want daar zit namelijk de wiet voor mijn coffeeshops in. “Als je mijn cannabis in beslag neemt, maak je niet alleen het gedoogbeleid kapot, maar maak je ook mijn medewerker werkloos, en zet je mijn coffeeshop droog. In Haarlem hebben we een Keurmerk, waarin we nauw met de gemeente en politie samenwerken, en het is niet de bedoeling dat jullie mijn cannabis voor de coffeeshop in beslag nemen. Het is mijn cannabis, ik ben zijn baas, en ik heb hem opdracht gegeven om de wiet hier naar toe te brengen.”

Inmiddels was Jaime gaan filmen, en dat vond de stoere, mannelijke agent niet leuk. Hij vroeg of Jaime wilde stoppen met filmen, maar die weigerde, hij gaf aan dat hij op de openbare weg mocht filmen. De stoere, mannelijke agent zei dat we niet moeilijk moesten doen, dan zouden zij ook niet moeilijk doen, waarop ik Jaime vroeg te stoppen, beter niet moeilijk doen, toch?

Ik liep terug naar de auto, op het moment dat de charmante vrouwelijke agente de tasjes naar zich toe trok, het waren er twee, 1 met bijvulling voor de Sativa coffeeshop, en 1 voor de Indica coffeeshop, met het bonnetje er bij, wij zijn niet zo slordig als Teeven. De charmante vrouwelijke agente trok een zakje wiet uit de tas, en nog 1, en daarna een zak voorgedraaide joints.
“Oh”, riep zij uit, “er zit ook nog een hele berg joints in!”

Coffeeshop met Keurmerk

Dat was haar blijkbaar te veel, en ze vond het een overtreding van de Opiumwet, want daar had ze blijkbaar al eens van gehoord. Ik zei dat ik, als Justin voor de cannabis werd aangehouden, ook wilde worden aangehouden, ik ben immers de baas, de kingpin, de drugslord, die zijn mensen opdraagt met cannabis over straat te rijden, met de intentie deze te verkopen, in mijn coffeeshop met Keurmerk.

De charmante vrouwelijke agent zei daar op: “ Als je mee wilt naar het bureau, ga je maar lopen”. Ik antwoordde dat ik aangehouden wilde worden als verantwoordelijke, en dat ik niet ging lopen. “Als ik niet wordt aangehouden kan ik een spiegel van jullie auto trappen, ik weet echt wel hoe ik aangehouden moet worden”

Dat viel uiteraard niet in goede aarde, dus werd er een hogere politiefunctionaris gebeld om bij deze geweldige drugvangst zijn collega’s, die niet wisten wat te doen, bij te staan. Dat was best een aardige man, maar hij begon meteen de Opiumwet te prevelen, en vond dat dit niet kon.

Ik legde hem uit dat we het zo al 25 jaar doen, en dat ze elke dag de wiet en de transporteur hadden kunnen onderscheppen, een paar keer per dag. De aardige inspecteur, die uitstekend geprogrammeerd bleek, bleef maar uitleggen dat we de Opiumwet overtraden, terwijl ik uitlegde dat het gedoogbeleid een onderdeel van de Opiumwet is, en zij met inbeslagname juist het gedoogbeleid, en dus de Opiumwet, overtreden.

De discussie met de aardige inspecteur, die wel iets van Justitie Minister van der Steur weg had, liep op niets uit, hij gebruikte net als Opstelten een soort tantrum: “De Opiumwet, de Opiumwet, je mag maar 30 gram bij je hebben (dit is 5 gram, de wet is inmiddels aangepast, Nol), het mag niet van de Opiumwet”

Onze twee tasjes met cannabis, een met de letters ‘Sale’ en een van AH, werden in beslag genomen en in 1 van de politie voertuigen gelegd. Nadat de politie moeilijk ging doen, ze wilden immers de cannabis in beslag nemen, ging Jaime weer filmen, en ook mijn gesprek met de aardige inspecteur werd door hem vastgelegd. De discussie met de aardige inspecteur, die wel iets van Justitie Minister van der Steur weg had, liep op niets uit, hij gebruikte net als Opstelten een soort tantrum: “De Opiumwet, de Opiumwet, je mag maar 30 gram bij je hebben (dit is 5 gram, de wet is inmiddels aangepast), het mag niet van de Opiumwet”.

Justin stond binnen, de stoere, mannelijke agent riep hem naar buiten met de vraag: “Ga je mee, Justin?”

Mr. Veldman en Haarlems Dagblad

12794409_1569386000054444_4753406645558259296_n

De in beslag genomen voorgedraaide joints, volgens politie en media goed voor 400 gram softdrugs. Maar wij zien toch duidelijk tabak in de joints…

Justin ging met de agenten mee, en ik ging naar binnen om Meester Maurice Veldman te alarmeren, om Justin te vertegenwoordigen en bij te staan bij en aanwezig te zijn tijdens het verhoor, hetgeen sinds gisteren wettelijk verplicht is geworden. De belegging werd opgeheven, en Justin werd afgevoerd en opgesloten, in afwachting van het verhoor. Ondertussen belde ik het Haarlems Dagblad, om deze vreemde praktijken onder de aandacht te brengen, de verslaggever, die me inmiddels 50+ keer heeft geïnterviewd, kwam binnen een kwartier de coffeeshop inlopen.

Maurice Veldman belde me met de mededeling dat hij zo snel mogelijk naar Haarlem zou komen om Justin bij te staan, hij zou zich ondertussen telefonisch voor Justin ‘stellen’, zodat bij de politie bekend was wie zijn advocaat zou zijn. Mr. Veldman belde later vanaf het nabijgelegen hoofdbureau van Politie, er was hem verteld dat Justin pas over anderhalf uur verhoord zou worden, dus kwam hij wachten en praten in de coffeeshop.

Verhoor zonder advocaat begonnen

Hij legde uit dat het sinds gisteren wettelijk verplicht is dat een advocaat bij het verhoor van een verdachte aanwezig is, en dat wilde hij dus de eerste keer gaan doen. Toen hij een uur later terug liep naar het bureau om tenminste alvast zijn cliënt te bezoeken, moest hij nog 40 minuten wachten, en, toen hij bij het verhoor werd toegelaten, werd Justin al een half uur verhoord. Veldman zei dat zijn recht op aanwezigheid van een raadsman was geschonden, de wet was nog geen 24 uur oud….

Toen Mr. Veldman na het verhoor terug kwam om verslag uit te brengen had hij er een hard hoofd in dat Justin snel zou worden vrijgelaten, de politie wilde hem 3 dagen in hechtenis houden om nog meer onderzoek te kunnen doen in deze ernstige zaak. Justin was opgesloten in een wachtkamertje, in zijn onderbroek, hij begreep er niets van, en wilde uiteraard zo snel mogelijk naar huis.

De aanhouding en inbeslagname van cannabis voor een coffeeshop waren niet volgens de afspraken in het coffeeshop Keurmerk, waarin is afgesproken de aanvoer via de achterdeur van de coffeeshops te ontzien

Tussen alle bedrijven door had ik verschillende malen geprobeerd contact te krijgen met Carin Hageman en Linda Vos van de gemeente, bureau Veiligheid. Zij waren beiden betrokken bij de totstandkoming van het Keurmerk, ik wilde graag weten of de gemeente op de hoogte was van de politie actie en de gevolgen hiervan. Ik kon beiden niet direct bereiken, ik liet bij Linda een berichtje achter.

Nadat Mr. Veldman was vertrokken, hij wilde nog contact met de OvJ opnemen over de volgens hem onterechte en onnodige aanhouding van Justin, belden achtereenvolgens Michel, mijn compagnon, en Wilco, van coffeeshop Birdy me met de mededeling dat de een Carin Hageman en de ander Linda Vos had gesproken. Beiden waren ‘not amused’ over de handelswijze van de politie, en zij waren bezig met het op de hoogte brengen van burgemeester en korpschef.

Schending van afspraken

De aanhouding en inbeslagname van cannabis voor een coffeeshop waren niet volgens de afspraken in het coffeeshop Keurmerk, waarin is afgesproken de aanvoer via de achterdeur van de coffeeshops te ontzien. Zij vonden het voorval een schending van de afspraken die in het keurmerk gemaakt zijn. Eric Donk van John Dope TV nam me even apart voor de deur van de coffeeshop om de laatste ontwikkelingen voor zijn camera te bespreken, vooral de inzet van de gemeente. Na afloop van dit interview, in de regen, liep ik naar binnen.

Terwijl Eric zijn camera nog een laatste maal op het politie bureau richtte, op het moment dat ik de coffeeshop binnen liep, zag Eric Justin in zijn scherm verschijnen, met een brede glimlach op zijn gezicht! Hij werd met gejuich begroet, ik had net voor de deur laten zien dat de eerste soort wiet, Oracle op was, en dat we over een uur uitverkocht konden zijn.
Justin was heel blij, maar, zo zei hij: “Plotseling ging de deur open, en werd me verteld dat ik kon gaan, zonder aanklacht. Ik vind dat vreemd, ze hadden me daarvoor nog verteld dat ik moest blijven voor meer onderzoek en verhoor, en nu mocht ik meteen weg, de zaak is geseponeerd.”

Hij kreeg te horen dat hij onterecht aangemerkt was als verdachte, en dat er verder geen vervolging zou plaatsvinden. Hij had 6 uur onterecht en onnodig vastgezeten, zoals Mr. Veldman eerder al stelde.

Het filmpje van het incident voor de deur van coffeeshop Indica in Haarlem:

De politiefoto’s van hun onwaarschijnlijke ‘softdrugsvangst’ bij coffeeshop Indica in Haarlem

Goed, wat is er nu precies uit die auto van Justin gehaald door de politie aan softdrugs? Het gaat om 75 gram hasj, 400 gram voorgedraaide joints, 200 gram wiet en twintig flesjes met hennepolie, zo meldt RTV Noord-Holland. ‘Haarlemmer voor coffeeshop gepakt met bijna kilo aan wiet’, koppen zij dan ook, maar dat slaat natuurlijk nergens op. In voorgedraaide joints zit vooral tabak, dus dus die 4oo gram kan je gerust door 10 delen. En in de hennepolie van Nol zit helemaal geen THC, maar CBD dus dat kan je ook moeilijk softdrugs noemen…

Maar de politie Haarlem wil scoren, dus zetten ze onder de kop ‘#‎HLM247‬ AANHOUDING SOFTDRUGS-TRANSPORT‘ de vangst nog dezelfde dag op hun Facebook-pagina!

Met de foto’s van hun succesvolle (*ahum) drugsvangst:

p

Nol wil zijn cannabis terug

Tja, triest hoor dat de politie zich meent te moeten bezighouden met dit soort pesterijen. Juist in Haarlem leek het erop dat de gemeente en coffeeshops prima samenwerkten, zeker nadat alle (!) shops daar het Keurmerk hadden behaald vorig jaar. Wanneer er minder dan 1.000 gram cannabis in het spel is wordt er niet vervolgd, dat is de afgesproken regel. Nol van Schaik heeft inmiddels aangekondigd dat hij zijn cannabis terug wil en is donderdag al twee keer op het politiebureau geweest. Tot op dit moment heeft hij zijn spullen nog niet terug, maar hij meldt ons wel dat “ze bang worden en dat de burgemeester de politie heeft verteld Justin vrij te laten”…

Wordt ongetwijfeld vervolgd, hetzij door Nol, hetzij door onze eigen RollingStoned columnist en Nols advocaat Mr. Veldman

(advertenties)