(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Sinds de Liberalen in Canada de verkiezingen wonnen in 2015 – en legalisering van cannabis beloofden – zijn duizenden Canadezen alvast maar begonnen met wiet kweken. De oogst wordt via – illegale – dispensaries aan de man gebracht. En dat kost de legale medicinale cannabisproducten veel klandizie, zo klagen die nu. Wat doet de regering?

Legalisering in het verschiet

Ondernemend volkje die Canadezen. Nadat minister-president Justin Trudeau van de Liberale partij beloofde om zowel medicinale als recreatieve cannabis te gaan reguleren, steeg het aantal illegale cannabis dispensaries  direct flink, zo stellen de officiële mediwiet kwekers in een noodkreet deze week. De regering werkt op dit moment aan een wetsvoorstel en dat heeft daarna wellicht nog een lange weg via regionale staten en internationale instanties te gaan voordat het praktijk is, maar dat weerhoudt de bevolking dus niet om alvast wiet te gaan kweken.

Legale route omzeilen

Die ondernemerszin/burgerlijke ongehoorzaamheid schiet de legale wietproducenten dus in het verkeerde keelgat, of beter gezegd: ze maken minder omzet en winst. De belofte van de Liberalen heeft de illegale wietteelt aangemoedigd, zo stellen de licentiehouders deze week verbitterd. Er zijn (natuurlijk) geen officiële cijfers, maar er wordt gesproken over “een enorme toename” in het wietaanbod aan cannabispatiënten buiten de legale route – die loopt van de kwekerij via postorderbedrijven naar de klant – om.

‘Oneerlijke concurrentie’

shutterstock_174635909

De thuiskwekers en (illegale) dispensaries/compassion clubs boeren goed in Cananada momenteel… [beeld: Bruce Rolff/Shutterstock]

De cannabisproducenten met een officiële staatsvergunning moeten zich bovendien houden aan de regels die nog zijn opgesteld door de vorige, conservatieve regering. Daardoor stijgen hun kosten dus flink vergeleken met de wietkwekers die “gewoon rechtstreeks vanuit hun kelder aan de winkels leveren”, stelt Denis Arsenault, de CEO van legale wietproducent OrganiGram OGI.V.

Bill Blair, de voormalige politiebaas van Toronto bevestigt tegenover persbureau Reuters de forse stijging van het aantal illegale ‘apotheken’. Daar komt bij dat de rechter in Canada vorige week oordeelde dat tienduizenden cannabispatiënten voortaan weer zelf hun medicijn mogen verbouwen, iets dat sinds 2013 verboden was. Zie ons bericht: ‘Wietpatiënt in Canada mag weer kweken‘ voor meer details. Dit besluit moedigt ook de groei van illegale dispensaries – die in Canada trouwens ook vaak onder de naam compassion clubs opereren – aan, omdat die vaak hun wiet van dit soort thuiskwekers inkopen!

Wat gaat regering doen met dispensaries?

Dat dispensaries of compassion clubs patiënten bedienen gebeurt in Canada overigens al langer. Voorstanders zijn vooral blij met de directe levering (gemak) en veel Canadezen weten niet eens dat het illegaal is… “Maar door deze verwarring zijn de dispensaries wel een bron van concurrentie geworden”, klaagt de CEO van wietproducent Tilray. OrganiGram schat dat er iedere maand ongeveer 30 procent van de nieuwe cannabispatiënten zijn heil zoekt bij (illegale) dispensaries. CEO Denis Arsenault is niet tegen deze apotheken zegt hij, mits de regering hen dwingt de wiet in te kopen via de legale bronnen (waaronder zijn bedrijf dus)…

Nou ja, wij vinden dat sowieso iedereen het recht heeft om zelf wiet te kweken of dat via een cannabis social club te (laten) doen. De grote vraag in Canada is nu of de regering de dispensaries/compassion clubs opneemt in haar legaliseringsplannen.

[openingsfoto: mikecphoto / Shutterstock.com]
(advertentie)