(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Oorlog is kommer en kwel, maar toch moeten wij onze bewondering uitspreken voor de Canadees-Amerikaanse Vietnamveteraan Peter Lemon. In 1970 wist hij in z’n eentje 2 aanvallen van de Vietcong af te slaan. Dit alles, terwijl hij stoned was…

“We waren allemaal aan het feesten die avond er voor. Onze unit was slechts ter ondersteuning dus we verwachtten geen enkele actie. Het is de enige keer dat ik ooit stoned heb gevochten. Je wordt heel alert als je stoned bent en dat moet ook”, vertelt Lemon. Net als veel Amerikaanse soldaten in Vietnam blowde Lemon veel. Vaak was het lokaal gekweekte wiet.

Geen minuut twijfel

lemon vietnam

Lemon in 1970

Peter Charles Lemon werd geboren op 5 juni 1950 in Toronto, Canada maar verhuisde op jonge leeftijd naar Amerika en kreeg de Amerikaanse nationaliteit. In april 1970 was hij in Vietnam in de Tây Ninh provincie gestationeerd, bij de Cambodjaanse grens. Toen de basis werd aangevallen door Vietcong-strijders, was Lemon zo stoned als een garnaal. Toch aarzelde hij geen minuut. Hij gaf de vijand er van langs met een geweer en een machinegeweer. Toen die het opgaven begon hij als een gek granaten te gooien totdat er nog maar één Vietcong-strijder over was. Lemon ging hem achterna en maakte hem zelf af.

Medal Of Honor

Ondanks dat hij zelf gewond raakte in het gevecht, wist hij nog wel een gewonde kameraad in veiligheid te brengen. Hij vond een tweede machinegeweer, rende een heuvel op en schoot op de tweede groep vijanden, totdat hij in elkaar zakte vanwege bloedverlies. Voor zijn acties kreeg hij uiteindelijk de Medal of Honor, de hoogste Amerikaanse militaire onderscheiding, van president Nixon. Die droeg Lemon op aan drie gesneuvelde kameraden: Casey Waller, Nathan Mann en Brent Street.

Blijft bezig

lemon_obama_story

Peter Lemon (links) krijgt de Outstanding American by Choice Award van president Obama

Lemon is één van de jongste nog levende veteranen die ooit een Medal of Honor heeft gekregen. Na zijn tijd in Vietnam studeerde hij aan Colorado State University waar hij zijn diploma haalde en deed hij een master bij de University of Northern Colorado. Vandaag de dag geeft hij motiverende speeches, heeft hij het boek Beyond The Medal geschreven en was hij uitvoerend producent van de documentaire Beyond The Medal of Honor. Zijn boek en docu zijn gedoneerd aan alle high schools in Amerika om kinderen te inspireren ‘waardige burgers’ te worden. Daarnaast is Lemon ook nog semi-professioneel beeldhouwer en runt hij een aantal bedrijven.

Succesverhaal

In mei 2009 kreeg Lemon van president Obama de Outstanding American by Choice Award op het Witte Huis voor zijn prestaties en bijdrages aan de samenleving, als genaturaliseerde Amerikaan. Het is voor het eerst dat deze award door een Amerikaanse president wordt afgegeven. We weten niet of Lemon nog altijd blowt, maar zijn verhaal bewijst nogmaals hoe succesvol stoners kunnen zijn.

(advertenties)