(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Omdat Colorado de 1e Amerikaanse staat is waar cannabis ook recreatief legaal werd, wordt er van alles en nog wat onderzocht. Zoals het aantal mensen dat op de spoedafdeling van ziekenhuizen terechtkomt na – eventueel verkeerd – wietgebruik. En dan blijken toeristen dus vaker de fout in te gaan dan inwoners van Colorado zelf!

Cannabistoerisme floreert

De liberalisering van cannabis in de staat Colorado ging stapsgewijs. Al in 2000 keurden de kiezers de legalisering van medicinale cannabis goed en in 2012 deden ze dat ook met recreatieve wiet. De daadwerkelijke verkoop van funwiet startte in de eerste week van 2014 – toevallig of niet ook de week dat de website RollingStoned het levenslicht zag 😉 – en sindsdien gaat het uitstekend met de cannabisbranche aldaar.

Met name ook toeristen uit heel de VS en van daarbuiten weten Colorado te vinden; en niet alleen de hoofdstad Denver maar zeker ook de andere steden en de prachtige natuur- en skigebieden in de Rocky Mountains.

Gegevens van 100 ziekenhuizen

shutterstock_222555547

De toerist is net wat minder slim bezig met wiet dan de inwoners van Colorado zelf…

De stroom wiettoeristen en de forse omzet van recreatieve wiet waren reden voor wetenschappelijke onderzoekers van universiteiten in Denver en Chicago en het Colorado Department of Public Health and Environment  om de data van de eerste hulp en spoeddiensten van meer dan 100 ziekenhuizen in de staat te analyseren, die ze kregen van de Colorado Hospital Association. Grote vraag: stijgt het cannabis gerelateerde ziekenhuisbezoek van toeristen sneller dan dat van de lokale inwoners?

Toeristen blowen vaker verkeerd dan inwoners

Opmerkelijk is inderdaad dat er geen significante veranderingen zijn van 2011 naar 2012 in het aantal spoedopnamen. Maar dat wordt anders wanneer je kijkt naar de jaren 2012 tot en met 2014. Dan stijgt het bezoek aan de eerste hulppost/spoedafdeling van ziekenhuizen namelijk wel harder bij toeristen dan bij inwoners. Per tienduizend patiënten die niet in Colorado wonen kregen er in 2012 nog slechts 78 een zogeheten ICD-9 code  m.b.t. cannabisgebruik, een jaar later waren dit er al 112 en in 2014 (het eerste jaar met recreatieve verkoop) belandden er 163 per tienduizend wegens cannabis in het ziekenhuis…

Hoe zit dat bij de inwoners van Colorado dan? Daar steeg het aantal mensen dat wegens wiet op de spoedhulp terechtkwam ook, maar lang niet zo hard. In 2011 waren het er 61, een jaar later 70, in 2013 ging het om 86 en in 2014 om 101 wietgevallen per 10.000 opnames.

Voorlichting in cannabiswinkels

De onderzoekers concluderen dat de spoedhulp-bezoekjes die met wiet van doen hebben sneller stijgen bij toeristen dan bij inwoners van Colorado zelf. Ze vermoeden dat dit bijvoorbeeld komt omdat de campagnes die voorlichting geven over verantwoord cannabisgebruik zich (zeker in het begin) alleen maar richtten op de volwassenen en jongeren in Colorado. Ze vinden dat dit onderzoek ook bewijst dat educatie/voorlichting op het verkooppunt zelf van groot belang is, zeker voor onervaren bezoekers die minder goed weten hoe ze goed en veilig met de cannabisproducten moeten omgaan…

Overigens: de wietcijfers van de spoedhulp zijn stukken lager dan die van drankgerelateerde ziekenhuisellende 😉

[foto’s: Wollertz/Shutterstock]
(advertentie)