(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Wellicht een idee voor minister Dijsselbloem van Financiën voor Prinsjesdag: legaliseer cannabis en je begroting ziet er een stuk vrolijker uit! In de VS worden de staten die belasting heffen op legale (medicinale) wiet heel blij. Colorado voorop natuurlijk, want die waren het eerste. De nieuwste cijfers + hoe het precies werkt.

Bij het belastingkantoor van de staat Colorado lopen heel wat ambtenaren met een enorme grijns op hun gezicht als de nieuwste wietbelastingen worden afgedragen. Sinds begin dit jaar is de verkoop van recreatieve wiet er legaal en dat legt de staatskas bepaald geen windeieren. Straks laten we precies zien hoe het belastingstelsel eruitziet – zodat Jeroen Dijsselbloem, onze minister van Financiën dat plan 1-op-1 kan overnemen voor zijn begroting – en wat er binnenkomt in Denver.

Weer of geen weer, de blowers staan in de rij voor legale wiet in Colorado

Weer of geen weer, de blowers staan in de rij voor legale wiet in Colorado

12 staten overwegen legale ‘funwiet’

Maar het succes van Colorado en sinds juli ook Washington inspireert (maakt jaloers beter gezegd) veel andere staten. Medicinale cannabis is al legaal in 23 staten in de VS, maar het grote geld kan worden verdiend met recreatieve wiet, omdat daar lekkere belastingtarieven op geheven worden. In november stemmen de kiezers in Alaska, Oregon en de hoofdstad Washington D.C. over legalisering van ‘funwiet’, en volgens Joe Brenzy, directeur van Nevada Cannabis Industry Association, overwegen nog 12 andere staten serieus om cannabis volledig te legaliseren en er belasting op te heffen.

Hoe werkt het belastingsysteem op cannabis in Colorado?

Alleen al in de maand juni haalde de belastingdienst in Colorado dik 6,5 miljoen dollar op aan de diverse accijnzen en belastingen op de verkoop van medicinale en recreatieve cannabis. In totaal is er in 2014 al 32 miljoen dollar binnengekomen, niet slecht voor een dunbevolkt staatje van iets meer dan vijf miljoen inwoners. Hoe flikken ze dat? De eerste belasting op wiet is 15 procent – excise tax – en gebaseerd op de gemiddelde marktbelasting. Daar komt vervolgens 10 procent staatsbelasting bovenop voor de winkelverkoop (retail sales tax), en tot slot is er nog een extra ‘sales tax’ binnen Colorado van 2,9 procent. Let op; dit is nog zonder eventuele lokale belastingheffingen, zoals in de hoofdstad Denver waar op elke wiettransactie 3,5 procent sales tax wordt gelegd.

Zeer winstgevende cannabusiness

Lucratieve business dus – ook voor de overheid, meneer Ivo Opstelten – dat legaliseren van wiet. Het totale belastingtarief in Denver bijvoorbeeld bedraagt op dit moment ongeveer 29 procent. Ter vergelijking: de belasting op sigaretten is daar 31 procent en die op bier slechts 8 procent. En het effectieve belastingpercentage op recreatieve wiet in de staat Washington bedraagt maar liefst 44 procent! Daarnaast verdient Colorado dus ook nog geld met het verstrekken van licenties aan wietwinkels en -kwekerijen.

In de grafiek hieronder zie je het inkomstenschema van de staat Colorado in 2014 tot dusver. Als iemand het aan onze minister van Financiën kan doormailen, graag. Want het toont eens te meer aan dat niet legaliseren van cannabis behalve dom ook slecht is voor de staatskas 😉

Colorado Pot Tax Revenue

 

(advertenties)