(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

En wij maar denken dat ze alleen in Limburg en Brabant drugstoerisme hebben, waarbij dan meestal bezoek van coffeeshops worden bedoeld en niet pak ‘m beet caranavalszuipers of vakantieparkhuisjessnuivers. Nee, driewerf neen! Ook in het Overijsselse Kampen worstelen ze ermee…

5 jaar gedoogbeleid in Kampen

‘Gedoogbeleid coffeeshop Kampen leidt niet tot minder drugsgebruikers’, kopt RTV Oost fijntjes op hun website. Met drugsgebruikers worden wij bedoeld, de cannabis consumenten in de oude Hanzestad. Aanleiding voor deze verschrikkelijke kop is de evaluatie van de enige coffeeshop in Kampen – ’t Keldertje geheten – die nu precies 5 jaar officieel gedoogd wordt (maar daarvoor al twintig jaar ‘illegaal’ geestverruimende zaakjes deed in de binnenstad, haha).

‘Drugsgebruikers’

shutterstock_160347227

Wordt Kampen geplaagd door drugstoerisme en drugsgebruikers? Nee hoor, de enige coffeeshop daar doet het gewoon lekker 😉

Hoe dan ook, in de Overijsselse stad met 52.000 inwoners is dus zeggen en schrijven een (1) coffeeshop. Begin deze week was het tijd voor een evaluatie door de politiek, die vijf jaar geleden begon met het gedogen in de hoop dat daarmee ‘het aantal drugsgebruikers’ zou dalen.

Waarom ze in godsnaam zoiets zouden denken en waarom ze in godsnaam blowers drugsgebruikers noemen weten we niet, het zal met de protestants-christelijke signatuur van de stad te maken hebben wellicht: de drie grootste partijen in de gemeenteraad daar zijn respectievelijk ChristenUnie, CDA en SGP, niet bepaald de grootste wietvrienden…

‘Drugstoeristen’

In Kampen kan je alleen in ’t Keldertje wiet of hasj scoren als je je laat registreren en een pasje hebt. Dat klinkt NSB-achtig en dat is het ook maar voordeel is wel dat je heel precies kunt bijhouden wie en wat er zich inlaat met cannabis. Welnu: vijf jaar geleden registreerden zich in het eerste jaar 703 inwoners van de gemeente Kampen bij de coffeeshop, en 5 jaar later is dat gestegen tot 708. Een enorm stabiel klantenbestand derhalve.

Maar dat is niet waar het christelijke schoentje wringt in Kampen. Nee, het aantal blowers dat in ’t Keldertje komt shoppen van buiten Kampen, daar zit ‘m de pijn die ze ietwat overdreven drugstoerisme noemen: in 2011 waren er 703 pasjeshouders uit de polder en eind 2015 liefst 1.223, hetgeen dus drugstoerisme genoemd wordt in Overijssel.

Alleen voor Kampenaren

Omdat de afgesproken proefgedoogperiode van 5 jaar voorbij is moet de gemeenteraad opnieuw een besluit nemen over het ‘drugstoerisme’ en bijbehorende ‘drugsgebruikers’. Hoewel burgemeester Bort Koelewijn (ChristenUnie, tot uw dienst) bang is dat sluiting van de enige coffeeshop in zijn stad leidt tot straatoverlast en het gedogen wil verlengen, is het met al die dienaren van God in de raad afwachten geblazen.

Er wordt in ieder geval vast nagegaan of er een verbod op niet-Kampense coffeeshopklanten kan komen…

[foto’s: Andrei Verner/Shutterstock]
(advertenties)