(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Om ‘een forse deuk ineen enorm pak boter te slaan’ gaan politie en openbaar ministerie in Brabant wietkwekers buiten de rechter om financieel te grazen nemen. Dat zou beter werken dan de traditionele manier van strafrechtelijke vervolging en de druk op het justitiesysteem verminderen. “Afgepakt vermogen vinden ze erger dan zitten”, aldus de crimefighters.

Old school war on drugs retoriek

Het is weer een staaltje old school war on drugs denken, het interview met officier van justitie Roy Nanhkoesingh en hoofd recherche Rienk de Groot dinsdag in De Volkskrant. Heilig zijn beide crimefighters ervan overtuigd dat ze de strijd tegen (vooral) de wietkwekers kunnen winnen. Ze krijgen van de krant zelfs de voorpagina om hun nieuwe aanpak uit te venten: ‘Drugscriminelen gestraft buiten de rechter om‘.

‘Henneptelers ander slag volk’

Tot nu toe konden eigenlijk alleen kleine delicten op deze wijze geschikt worden buiten de rechtszaal. Crimineeltje betaalt boete of gaat akkoord met het verbeurd verklaren van iets en de zaak is juridisch gezien afgedaan. In Brabant, ook wel ‘de wietschuur van Europa’ genoemd breiden ze dit “transigeren” uit met zwaardere delicten en dan moeten we dus eigenlijk vooral aan wietkwekers denken.

shutterstock_295208630

Wietkwekers vinden het erger om hun auto of geld te verliezen dan in de gevangenis zitten, aldus politie en justitie in Brabant [foto: Soru Epotok/Shutterstock]

“Henneptelers zijn een ander slag volk”, beweert openbaar aanklager Roy Nanhkoesingh, “ze willen niet werken voor een eerlijk loon, het interesseert ze niks dat ze duizenden liters water verspillen en riskeren dat hun kinderen in de criminaliteit belanden.”

Geld afpakken ’tot kunst verheven’

Nou, dan weten jullie het wel weer: het is van dik (leugenachtig) hout zaagt men planken bij de heren van politie en justitie. Zo wordt ook de flagrante leugen dat er alleen in de stad Tilburg voor 800 miljoen euro wiet wordt geteeld weer eens van stal gehaald (zie voor ontkrachting van dit op de verklaringen van 1 (!) overgelopen crimineel gebaseerde fabeltje ons artikel ‘Rapport wiet Tilburg = BULLSHIT‘ uit januari 2014) en gebruikt als rechtvaardiging voor de keiharde aanpak van wiettelers.

Bij het arrondissementsparket Zeeland-West-Brabant is er zelfs een speciaal ‘hennepteam’ in het leven geroepen om wietkwekers financieel te pakken, inderdaad onder leiding van Roy Nanhkoesingh. Politieman Rienk de Groot zegt in De Volkskrant: “Sinds een paar jaar mag het gewoon, dat transigeren, oftewel buiten de rechter om als straf een transactie aanbieden. En daar maken wij optimaal gebruik van. In Roys hennepteam is buitengerechtelijke afdoening tot kunst verheven.”

Onverhuld dreigement van OM

En zo reutelen beide heren verder, waarbij ze duidelijk maken dat je als gepakte wietkweker beter je dure auto kan afstaan of de geldboete kan betalen, anders gaat de politie  ‘op jacht’. Een onverhuld dreigement (we kunnen het ook pesten met belastinggeld noemen) van deze officier van justitie: “Je doet afstand van je auto, je krijgt een werkstraf en je tekent een overeenkomst voor de schade van je energieleverancier, dan hoef je niet naar de rechter. Of je laat de zaak voor de rechter komen, maar dan gaan wij verder rechercheren om het dossier compleet te maken voor de zitting. Grote kans dat we dan veel meer strafbaars ontdekken.”

Nou ja, het bekende stevige war on drugs-verhaal zeg maar. Alleen is de gevangenis niet langer de stok waarmee ze je in Brabant slaan maar je eigen portemonnee!

[openingsfoto: underworld/Shutterstock]
(advertenties)