(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wordt er op 20 maart 2017 luchtvaartgeschiedenis geschreven? Als het aan het Amerikaanse bedrijf Hempearth ligt wel, want dat is van plan om ’s werelds 1e vliegtuig van hennep – nou ja, voor 75% dan toch – te bouwen en op die dag te laten vliegen. Via Kickstarter zoekt men nu naar financiële donaties om deze droom waar te maken!

Gebroeders Wright nadoen

Nee, het is geen verlate 1-april grap. De plannen van Hempearth Group Ltd. werden onlangs wereldkundig gemaakt via de website van National Hemp Association, en dat zijn beslist geen grappenmakers. Hempearth heeft alle plannen klaar om de historische eerste vliegtuigtrip van de gebroeders Wright over te doen vanuit Kitty Hawk in North Carolina, maar dan dus met een vliegtuig dat grotendeels van hennep is gemaakt!

Beter voor milieu dan standaard vliegtuig

Ds Plane 2 16x9 (1)Het hennepvliegtuig is een vierzitter met twee dieselmotoren dat een kruissnelheid kan halen van meer dan 340 kilometer per uur. De vleugelwijdte bedraagt 12 meter. Zoals gezegd wordt het toestel voor minimaal driekwart gebouwd met hennep en het vliegt ook nog eens volledig op hemp biofuel.

Zoals we inmiddels wel weten is hennep een duurzaam gewas dat geen pesticiden of herbiciden nodig heeft. “Daarmee is de co2 voetafdruk significant kleiner dan van andere standaard vliegtuigen”, zegt initiatiefnemer Derek Kesek.

Supersterk en duurzaam

Experts hebben de sterkte en levensduur van geweven hennepmateriaal vergeleken met glasvezel – het traditionele materiaal voor vliegtuigen – en geconcludeerd dat in de meeste gevallen hennep even sterk of sterker is dan glasvezel. Met het hennepvliegtuig wil Hempearth Group Ltd. aantonen dat hennep zwaar onderschat wordt als grondstof en dat de luchtvaartindustrie voortaan een stuk milieuvriendelijker kan werken. Met dit project wil men het belang van hennep voor de mens duidelijk maken en andere, nog grotere projecten inspireren.

Geld inzamelen via crowdfunding

Maar om het allereerste hennepvliegtuig daadwerkelijk volgend voorjaar de lucht in te krijgen is er geld nodig. Vandaar dat er sinds 4/20 – de internationale wietfeestdag op 20 april – geld van donateurs wordt ingezameld via Kickstarter. Het prijskaartje van het hennepvliegtuig valt alleszins mee: 375.000 dollar.

Check hieronder de kekke promotievideo van het hennepvliegtuig van Hempearth:

 

(advertentie)