(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Colombia stond lange tijd bekend als de nr.1 narcostaat – Pablo Escobar iemand?  – maar inmiddels gaat het daar de goede kant op. Het Hooggerechtshof oordeelt namelijk dat het thuis wiet kweken voor eigen gebruik niet strafbaar is, mits je niet meer dan 20 (!) planten teelt.

De toch vrij opmerkelijke uitspraak van de hoogste rechter in het Zuid-Amerikaanse land is niet massaal door de media opgepikt. Wij lazen het nieuws alleen op het Engelstalige internetmagazine ColombiaReports.com en op 1 cannabissite in de VS.

Thuiskweken tot 20 planten voor eigen gebruik mag

Een wietveld in de bergen van Colombia. Tot 20 planten voor eigen gebruik is er nu gedecriminaliseerd

Een wietveld in de bergen van Colombia. Tot 20 planten voor eigen gebruik is er nu gedecriminaliseerd

Terwijl de uitspraak van de rechtbank op dinsdag 11 augustus er toch niet bepaald om liegt. Hoewel het bezit van kleine hoeveelheden wiet voor eigen gebruik al gelegaliseerd was in Colombia (tot 20 gram), bleef het kweken strafbaar. Vandaar dat een ijverige Colombiaan ook fluks tot 5 jaar celstraf werd veroordeeld toen hij gepakt werd met een vers geoogste wietplant die 124 gram opleverde.

Maar hij ging ertegen in beroep en het Hooggerechtshof oordeelt nu in zijn voordeel. En dat van alle andere thuiskwekers die puur voor eigen gebruik telen natuurlijk, want deze uitspraak betekent jurisprudentie. Zolang de wietplanten bestemd zijn voor “persoonlijke consumptie” is er geen sprake van een strafbaar feit zolang je er niet meer dan 20 kweekt.

Herziening war on drugs

Goed nieuws voor cannabisliefhebbers natuurlijk en het past ook wel in het beleid van president Juan Manuel Santos. Die stuurt Colombia na decennia van drugsoorlog en redeloos geweld richting een meer rationele aanpak van drugs. Zo is er al wetgeving gekomen voor legalisering en decriminalisering van kleine hoeveelheden cocaïne en wiet. Binnenkort vergadert het parlement over legalisering van medicinale cannabis en er gaan ook al stemmen op om dan maar direct door te pakken en een totale legalisering van wiet in te voeren. Ook international heeft ’s werelds grootste coke-producent opgeroepen om de war on drugs te herzien, met als argument dat de huidige aanpak zowel de productie als de vraag naar drugs geenszins heeft weten te verminderen!

 

Delen via
Lekker bezig!
(advertenties)