(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Dinsdag is er een belangrijke stap gezet in de VS op het gebied van legalisering van medicinale cannabis. Nadat eerder al een wetsvoorstel in de Senaat is ingediend, is dat nu ook gebeurd in het Huis van Afgevaardigden. Zes grote veranderingen komen eraan!

Wetten in zowel Senaat als Huis van Afgevaardigden

The Compassionate Access, Research Expansion and Respect States (CARERS) Act, zo heet het wetsvoorstel dat dinsdag is ingediend door Steve Cohen (Democraat – Tennessee) en Don Young (Republikein – Alaska). Het is eigenlijk hetzelfde idee als de twee weken geleden ingediende Carers Act  in het andere huis van het Amerikaanse Congres, de Senaat. Zie daarvoor ons bericht: ‘Senatoren: legale mediwiet in heel VS’. Overigens hebben zich alweer 2 senatoren bij deze wet aangesloten: Barbara Boxer (Democraat – Californië) en Dean Heller (Republikein – Nevada), dus dat begint er aardig op te lijken, zeker omdat beide partijen voorstanders leveren.

“Schedule I is belachelijk”

op

Het vrijgeven van medicinale cannabis is 1 van de weinige onderwerpen waarover Democraten en Republikeinen niet bakkeleien…

Het nu ingediende wetsvoorstel in het Huis van Afgevaardigden beoogt precies hetzelfde doel als de Senaatswet: een drastische aanpak van de mogelijkheden van de federale overheid (de regering Obama dus) om de medicinale cannabisprogramma’s aan te pakken van de individuele staten en het forst stimuleren van wetenschappelijk onderzoek naar cannabis als medicijn. Congres-lid Cohen: Het is belachelijk dat marihuana al zo lang als Schedule I drug gezien wordt – samen met heroïne en LSD bijvoorbeeld. Ik ben verheugd dat ik samen met Congres-lid Don Young dit belangrijke wetsvoorstel inbreng, om zo de federale regering op 1 lijn te brengen met de wetenschap en het Amerikaanse volk. Zodat de rechten van staten gerespecteerd worden, de dreiging van landelijke vervolging wordt weggenomen in staten met mediwiet en onze burgers toegang krijgen tot de behandelingen die zij nodig hebben.”

Eensgezinde politici

trVolgens cannabisactivisten is het ook allemaal geen toeval. “Het momentum is zo sterk”, zegt Bill Piper van lobby-organisatie Drug Policy Alliance. “Dit is één van de weinige onderwerpen geworden waarover Democraten en Republikeinen het eens kunnen zijn. Het tij is snel aan het keren tegen het cannabisverbod en de War on Drugs in het algemeen. Het is slechts een kwestie van wanneer en niet of totdat hervorming zal plaatsvinden.”

6 grote veranderingen

Het wetsvoorstel maakt zich sterk voor 6 belangrijke politieke veranderingen. We sommen ze even voor jullie op:

1. Patiënten, doktoren en bedrijven toestaan om deel te nemen aan het medicinale cannabisprogramma in hun staat zonder angst om door de federale overheid te worden vervolgd

2. Het herschikken van marihuana naar een minder gevaarlijke substantie, door het te verhuizen van Schedule I naar Schedule II 

3. Oorlogsveteranen moeten gemakkelijker toegang krijgen tot medicinale cannabis

4. Het opheffen van barrières voor onderzoek naar en met cannabis

5. Het verwijderen van wietsoorten met lage THC-percentages van de drugslijsten (sowieso geldt dit dan voor alle cannabis met 0,3% THC of minder)

6. Het openstellen van het banksysteem voor de cannabisindustrie

 

(advertentie)