(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De gemeente Veldhoven telt 45.000 inwoners, waarvan er dus enkele duizenden cannabis consumeren. Maar ondanks een prachtig kant-en-klaar voorstel voor coffeeshop Fresh en de steun van nota bene (regeringspartijen) VVD en PvdA gaat het feest niet door… Fresh-initiator Rens Hoppenbrouwers reageert op RollingStoned ook op dit nieuws.

En dat hebben we dan allemaal te danken aan het college van Burgemeester & Wethouders in de Brabantse gemeente, want die weigeren hardnekkig om de plaatselijke cannabisconsumenten te bedienen of zich zelfs maar over hun gezondheid druk te maken. Onder leiding van VVD-burgervader Jack Mikkers is het plan van plaatsgenoot Rens Hoppenbrouwers voor coffeeshop Fres naar de prullenbak verwezen.

Regeltjes

Het college van B&W van Veldhoven: blowers zoeken het maar uit, er komt geen coffeeshop

Het college van B & W van Veldhoven: blowers zoeken het maar uit, er komt geen coffeeshop [foto: www.veldhoven.nl]

Zoals het een waarlijk laf gemeentebestuur betaamt verschuilt men zich achter de regeltjes. Grote buurman Eindhoven is immers aangewezen als coffeeshopstad in de regio en krijgt daarvoor zelfs wat extra politiemensen. De eigen partij van de burgemeester, de VVD dus, wilde vorige maand echter dat Veldhoven zijn eigen verantwoordelijkheid neemt, ook “omdat het geen klein dorp is” aldus raadslid Daan de Kort. “En er zijn nu eenmaal mensen die softdrugs gebruiken.”

“Altijd illegaal”

En die mensen gaan echt niet allemaal braaf elke keer naar Eindhoven wanneer ze willen blowen, dus de illegale handel vaart wel bij het ontbreken van een coffeeshop in Veldhoven, dat snappen de PvdA en VVD-raadsleden wel. Maar het stadsbestuur denkt liever niet logisch na en weigert de vestiging van een coffeeshop. Wat het ‘verschuilen’ achter Eindhoven al behoorlijk laf, de meest bedenkelijke reden voor de afwijzing lezen we in het Eindhovens Dagblad. “De manier waarop wiet bij coffeeshops terechtkomt, is altijd illegaal”, zei VVD-burgemeester Mikkers afgelopen week tijdens de raadsvergadering. “Een gemeente moet dus altijd gedogen. Wij willen daar niet voor kiezen.”

Nee, liever de straat- en thuisdealers laten klooien met de gezondheid van je inwoners. Wat jammer toch dat wij niet mogen kiezen wie onze burgemeesters worden….

FRESHLOGOReactie Fresh-initiator

De 26-jarige initiatiefnemer Rens Hoppenbrouwers van Stichting Sativa/Coffeeshop Fresh reageert op het standpunt van B & W:

“Naar aanleiding van het artikel ‘Coffeeshop Veldhoven komt er niet’ (ED, 18 september) heb ik een paar opmerkingen. In de afgelopen weken heb ik met bijna alle politieke partijen uitgebreide en constructieve gesprekken mogen voeren over de mogelijkheden voor een non-commerciële coffeeshop in Veldhoven. Daarbij vielen er twee dingen op.

10906193_1013430272003710_8038608624135137673_n

De initiatiefnemer voor een coffeeshop in Veldhoven: Rens Hoppenbrouwers

Ten eerste de open en geïnteresseerde houding van de raadsleden. Er was grote bereidheid om een eerlijke discussie aan te gaan over de vraag of de nul-optie de beste manier is om het cannabisgebruik in Veldhoven in goede banen te leiden. Het gegeven dat het gebruik van zowel soft- als harddrugs onder de Veldhovense jeugd (twaalf tot en met achttien jaar) hoger ligt dan in de regio, zou op zich al een aanleiding mogen zijn voor heroverweging van het veelal op emoties in plaats van op feiten gebaseerde beleid van de gemeente.

Wat als tweede opviel was dat een van de grootste zorgen van alle raadsleden de aanlevering van de coffeeshop betreft; de beruchte achterdeur. Juist op dit gebied hangt er echter verandering in de lucht. De vraag is niet meer of de achterdeur van de coffeeshop gereguleerd gaat worden, maar hoe en wanneer dit gaat gebeuren. Het proefproces van “modelkwekers” John en Ines uit Bierum en de strijd van de principiële biologische teler Doede de Jong uit Appelscha worden terecht gezien als historisch. De kans is zeker niet denkbeeldig dat niet de politiek maar de rechter de achterdeur open zal zetten. Dit biedt kansen voor een volledig gereguleerde en gecontroleerde keten, van zaadje tot zakje. Mijn streven is dat Coffeeshop Fresh alleen cannabis inkoopt bij bonafide, transparant en veilig werkende telers. Vanuit de Veldhovense bevolking kwam een stroom van enthousiaste, grotendeels positieve reacties op het plan. Feitelijk is de politieke en maatschappelijke discussie over het handhaven of loslaten van de nul-optie in Veldhoven pas net begonnen. De kop van het artikel lijkt vooralsnog dus een tikkeltje voorbarig.

Rens Hoppenbrouwers, Stichting Sativa

(advertentie)