(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Haarlem geeft het goede voorbeeld: alle zestien cannabiswinkels in de stad zijn in het bezit van het Keurmerk Coffeeshops, nu op 1 september ook de laatste acht shops het brevet ontvingen. Ze houden zich aan duidelijke regels en in ruil krijgen ze van de gemeente een ‘lager handhavingsregime’.

Het duurde wat lang – een paar jaar – maar uiteindelijk is het dan toch gelukt om alle coffeeshops in Haarlem te voorzien van het gemeentelijke Keurmerk. Op 1 september kregen de laatste 8 van de 16 coffeeshops het keurmerk uit handen van burgemeester Bernt Schneiders. Een burgervader die zich sowieso inzet voor een beter cannabisbeleid, want hij komt dit jaar namens een aantal gemeenten ook nog met een plan om de wietteelt te gaan reguleren!

Gezamenlijke aanpak

Terug naar de Spaarnestad. Daar is de afgelopen twee jaar door een aantal betrokken partijen hard gewerkt aan het keurmerk (dat zo’n beetje alles rondom het coffeeshopbeleid regelt maar helaas niet de teelt en inkoop van wiet). Behalve de 16 coffeeshops en het stadsbestuur deden We Smoke (cannabis consumentenvereniging), Stichting Mediwiet (medicinale cannabisvereniging onder leiding van wietpionier Wernard Bruining), de plaatselijke GGD en de Stichting Drugsbeleid hun duit in het zakje.

opppHoofdpunten Keurmerk Coffeeshops

Op de daadwerkelijke aanvoer van de cannabis na wordt dus bijna alles in regels vastgelegd. De belangrijkste zijn:

  • Verkoop minderjarigen: invoering deurbeleid en huisregels. Daarnaast invoering sluisconstructie zodat iedereen op ID wordt gecontroleerd. Dit kan een fysieke sluis/poort zijn of een portier.
  • Klantenzorg: aangeven productsterkte door kleurcodes (groen=licht, geel=medium, rood=sterk). Tevens voorlichtingsmateriaal over cannabisgebruik en verslaving. Ook lijst met hulpverleningsinstanties aanwezig.
  • Overlast: coffeeshop maakt elk jaar risicoanalyse. Afdeling handhaving maakt analyse overlastmeldingen. Bij overlast dient een plan van aanpak opgesteld te worden. Elk jaar moet de coffeeshop in overleg treden met de buurt/wijkraad over de overlast.
  • Training personeel: Al het personeel dient de volgende trainingen te volgen: productkennis, herkenning vals ID, omgaan agressie, overvallen, bedrijfshulpverlening.
  • Hygiëne: controle hygiëne keuken/toilet, afval, ventilatie, persoonlijke hygiëne.

Burgemeester is trots

Nu alle coffeeshops in Haarlem in het bezit zijn van het keurmerk, is de burgervader van de 145.000 inwoners tellende stad een tevreden man. “Haarlem mag trots zijn op dit keurmerk en de uitwerking die het heeft voor onze gemeente”, zegt Schneiders. De oud-voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten signaleert ook een toenemende belangstelling vanuit andere coffeeshopgemeenten voor het keurmerk en de opleidingen voor personeel. RollingStoned schreef recent nog een uitgebreid artikel over deze trainingen van de Stichting Vakbekwaamheid Cannabis Keten: ‘SVCK traint werknemers cannabisbranche‘.

[openingsfoto: Daviddje/Flickr]
(advertenties)