(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Peter Decuypere, De Belgische oprichter van het I Love Techno festival, roept in een opiniestuk in de krant De Morgen op tot legalisering van cannabis, naar aanleiding van de massahysterie rondom drugs tijdens het Waalse Dour Festival.

Volgens Decuypere is softdrugsgebruik op festivals een maatschappelijk feit dat we onder ogen durven moeten zien en zorgt een repressief beleid alleen maar voor meer risicogedrag. Hij roept daarom op tot legalisering en strenge regulering van drugsgebruik, uit respect voor de burgers die zelf wel weten hoe ze gecontroleerd kunnen genieten.

peter decuypere 2

Peter Decuypere

Decuypere: “Het overgrote merendeel van de gebruikers gaat daar verstandig mee om. Waarom dan vasthouden aan een verbod, waardoor de probleemgevallen nog moeilijker te bereiken en dus te helpen zijn?”

Paniek in Dour

Afgelopen week werd er bij het Dour Festival in Wallonië volgens de politie een onrustwekkend grote hoeveelheid drugs gevonden. Vorig jaar viel er op het festival een drugsdode dus uit voorzorg werd er strenger gecontroleerd. In elke auto die werd onderzocht trof de politie wel iets van drugs aan. Zelfs Snoop Dogg, die er optrad, werd gewaarschuwd dat hij maar beter geen blunt of joint kon opsteken.

“Het enige wat je daarmee bereikt, is dat mensen heimelijker gaan gebruiken, waardoor controle op leeftijd en kwaliteit moeilijker wordt. Experts zijn het erover eens dat legalisering met strikte grenzen in het voordeel van de burger en de overheid is”, meent Decuypere.

colombiaan out

Volgens Decuypere is drugsgebruik op festival een ‘maatschappelijk feit dat we onder ogen durven moeten zien’

30 jaar ervaring

Hij gaat naar eigen zeggen zelf al 30 jaar naar festivals en kent mensen die al dertig jaar drugs nemen en dat onder controle hebben. “Ik ken er ook een paar die er aan onderdoor zijn gegaan en hun gebruik niet onder controle hebben. Maar dat zijn uitzonderingen en ik vrees een beetje dat het zonder illegale drugs ook wel zou zijn misgelopen in hun leven.”

Decuypere eindigt met te zeggen dat politici wel wat maatschappelijke bewustzijnsverruiming kunnen gebruiken, als zij blijven ontkennen wat een deel van wat het volk graag en op een verstandige manier doet in Dour, Hasselt, Luik, Werchter, Gent, Tienen, Brussel, Antwerpen, Lokeren, en vele andere festivalsteden.

(advertenties)