(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het zit de mensen in het Afrikaanse land Soedan de laatste jaren niet bepaald mee. Burgeroorlog, hongersnood, land in tweeën gesplitst en nu ook nog eens een enorme politieactie waarbij meer dan vijfduizend hectare wietplanten zijn vernietigd!

Grootste politieactie ooit

Afgelopen zaterdag was het de nationale feestdag van de politie in de hoofdstad van de staat Zuid-Darfur en niet geheel toevallig wellicht maakt de hoogste baas van de agenten, Ahmed Osman Mohamed, daar de resultaten bekend van de grootste drugsactie aller tijden, die in de dagen voorafgaand is uitgevoerd.

In en rondom Sango en Al-Radoom werd meer dan 5.000 hectare wiet in de fik gestoken door de politie. Daarnaast werden er 60.870 ‘weed heads’ in beslag genomen, ofwel reeds voor consumptie geschikte toppen! De lokale bevolking noemt cannabis trouwens meestal ‘bango’.

Drugsbendes

s2

Politiefoto van een deel van de in beslag genomen ‘weed heads’

De operatie ging hier en daar gepaard met flinke gevechten met de beruchte drugsbendes in de regio. Volgens korpschef Mohamed zijn er behalve wiet ook heel veel wapens in beslag genomen en tientallen drugsproducenten en -smokkelaars zijn gearresteerd. Met de keiharde aanpak wil de politie de teelt van wiet uitroeien en daarnaast ook de smokkel vanuit naburige landen – Libië, Tsjaad, Zuid-Soedan en Centraal Afrikaanse Republiek – tegengaan.

Dat het in Soedan hard tegen hard gaat tussen autoriteiten en drugsbendes, blijkt wel uit het feit dat er vorige week nog 12 doden vielen bij botsingen tussen beide partijen in de Balbala-streek nabij Al-Fardous in de staat Oost-Darfur.

Illegale drugs

Hebben ze nou echt niks beters te doen daar met al die conflicten en burgeroorlogen, vraag je? Nou, de gouverneur van Zuid-Darfur, Adam al-Faki, beweert dat de regeringstroepen de rebellen hebben verpletterd en dat ze tegenwoordig dus tijd hebben om tegen drugshandelaren te vechten. De politie zal zich inspannen om de stammenstrijd te beperken en waken over het ‘planting season‘. En daar hoort wiet dus volgens deze hotemetoten niet bij.

Sterker nog, illegale drugs zijn niet zo gevaarlijk als tribale conflicten en rebellie, aldus de gouverneur. Dat duurt dus nog wel even voordat er in Soedan een debat over legalisering losbarst, vrezen we…

[openingsfoto: CyberKat/Shutterstock]
(advertentie)