(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Wanneer je regelmatig blowt zul je het misschien herkennen: de werking van je wiet of hasj varieert nogal en kan in de loop der tijd ook afnemen… Om weer ouderwets goed de effecten van cannabis mee te krijgen, is het dan wellicht verstandig af en toe een blowpauze in te lassen. Alles over deze opfrismethode!

Hoewel je kunt afwisselen in wietsoortjes wat je wilt en zelfs andere manieren van consumptie probeert – pijpje in plaats van joint of zo – is het toch soms het geval dat de geestverruimende werking van cannabis afneemt naarmate je langer achter elkaar regelmatig blowt. Om dit ongewenste effect te bestrijden opperen sommige deskundigen dat je blowpauzes moet nemen, zodat je lichaam en geest opgefrist worden en daarna weer beter reageren op cannabis!

Cannabis tolerance break

Af en toe een pauze nemen met blowen kan lichaam en geest weer verfrissen en de effecten van wiet versterken wanneer je weer begint

Af en toe een pauze nemen met blowen kan lichaam en geest weer verfrissen en de effecten van wiet versterken wanneer je weer begint

De Amerikanen noemen zo’n blowpauze een cannabis tolerance break, en eigenlijk is het dat letterlijk: een korte pauze nemen van wiet om je hoofd schoon te vegen en je lichaam van cannabinoïden te ontdoen, met THC uiteraard voorop. Maar werkt het ook echt? Onderzoek in het verleden heeft aangetoond dat regelmatige blowers inderdaad een tolerantie opbouwen tegen de drug (wiet of hasj). Zo concludeerde Dr. Miles Herkenham van het National Institute of Mental Health“The effect … is time- and dose-dependent, and is reversible, and thus appears to be cannabinoid-receptor mediated … “The result [of the study] has implications for the consequences of chronic high levels of drug use in humans, suggesting diminishing effects with greater levels of consumption.”

Volledige onthouding

Met andere woorden: hoewel het mogelijk is dat je in hoge mate tolerant wordt voor cannabis (dat het ‘niks doet’ dus), kan die opbouw weer omgedraaid worden door tijdelijk te pauzeren met blowen. Sommige consumenten profiteren van het verminderen van de hoeveelheid wiet of hasj die ze gebruiken, terwijl andere ervoor kiezen om zich volledig te onthouden van cannabis voor een bepaalde vastgestelde periode. En daarmee maken ze mogelijk dat de psychoactieve effecten in volle glorie kunnen terugkeren…

Dagelijkse routine aanpassen

Een blowpauze (of tolerance break) kan er ook uit bestaan dat je je dagelijkse routine verandert, want ook die routine heeft invloed op de effectiviteit van cannabis en de wijze waarop het reageert op lichaam en geest. Bijvoorbeeld; wanneer je de wietconsumptie in de ochtend overslaat zou dat de effecten van het blowen in de avond zeer wel kunnen versterken. Uiteindelijk is de duur van je blowpauze en hoe ‘hard’ je jezelf aanpakt per persoon verschillend.

Waarom zou ik moeten pauzeren met blowen?

Hoewel het pauzeren met blowen of het fors minderen waarschijnlijk niet super aantrekkelijk klinkt voor veel mensen, zijn er toch goede redenen waarom dat wenselijk of zelfs noodzakelijk is. Allereerst verlaag je de drempel voor de cannabinoïden. Bij sommige banen of sollicitaties daarvoor is er sprake van drugstests, dus dan is onthouding ook verstandig. Anderen willen geld besparen. Maar veruit de meeste mensen kiezen voor een blowpauze om weer meer uit die wiet te gaan halen!

In dit laatste kader verschaft een pauze met blowen je ook een nieuw perspectief. En dat andere perspectief zal je helpen om eraan te denken dat cannabis een verrijking van het avontuur van je leven is en niet het enige in je leven wat ertoe doet… Met een helder hoofd kan je als blower respect (her)winnen voor de kracht van deze plant, en helemaal wanneer je de consumptie hervat en de bekende effecten als euforie, creativiteit en algehele weldadigheid in volle kracht terugkeren.

Hoe lang moet ik pauzeren met blowen?

nwOmdat cannabis een hoogst individuele ervaring is, kan een blowpauze veel verschillende vormen aannemen, afhankelijk van je consumptiepatroon. In het algemeen gesproken zijn een paar dagen onthouding genoeg om de terugkeer van de belangrijkste effecten waar te nemen. Om je als vastgelopen consument over het dode punt heen te helpen en je gebruikelijke routine te doorbreken zijn twee weken niet-blowen aan te raden. Zodra je hoofd zich gewend heeft aan de nieuwe, heldere stemming en het lichaam zich op een zelfde manier heeft aangepast, mag je dat als een positief teken zien dat de blowpauze heeft aangeslagen!

Voor degenen die hun lichaam echt compleet willen ‘reinigen’ geldt dat zij moeten proberen langer dan die twee weken niet te blowen. THC en ook andere componenten van cannabis kunnen namelijk langer dan dertig dagen in je systeem blijven zitten…

Wat mag je verwachten tijdens een blowpauze?

Gedurende een blowpauze kan je het beste proberen om actief bezig te blijven en genoeg water te drinken. Wanneer je de sportschool bezoekt, sowieso aan sport doet, gaat wandelen of ander fysieke activiteiten ontplooit helpt dit om de impact van de ‘reset-knop’ te versterken. Hetzelfde geldt voor goed eten en een gezond voedingspatroon te hanteren. Ga dus een stuk joggen, kook een gezonde maaltijd of beoefen een hobby die je een positieve beloning schenkt of zelfvoldoening.

Oh ja, wanneer je opgefrist en al weer je blowen oppakt, begin dan rustig aan en gooi niet meteen dezelfde hoeveelheid wiet in je joint als voordat je stopte… Hoe langer je gepauzeerd hebt, hoe minder wiet je nu nodig hebt. Anders loop je risico overdonderd te worden door de potentie en effecten van wiet die kortgeleden nog zo afgestompt en hanteerbaar leken 😉

(advertenties)