(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Dat stoners niet per se luiwammesen zijn, hoeven we jullie niet te vertellen. Maar we verdrinken zowat in de lijstjes rond kerst. Precies daarom presenteren wij jullie een lijst van 42 succesvolle stoners: van presidenten tot filmmakers en van muzikanten tot zakenmensen!

1. Barack Obama

“When I was a kid, I inhaled frequently”, heeft Obama ooit verklaard. Er zijn vele oude foto’s van hem opgedoken waar hij zichtbaar van een lekkere groene rakker geniet. De groene president heeft echter heel wat backlash ontvangen van marihuana-activisten omdat hij zegt legalisering te ondersteunen, maar er ondertussen in Amerika mensen met wiet gearresteerd blijven worden.

barack smoken

Een jonge en onbezonnen Obama

2. Jay-Z

Met een beroep als rapper zou je verwachten dat de hip-hop mogul heel wat blunts per dag rookt. Maar Jay-Z heeft meerdere keren verklaard na zijn debuutalbum Reasonable Doubt nooit meer te hebben geblowd. “Never get high of your own supply” lijkt zijn credo te zijn. Maar toch geeft hij toe het nog één keer gedaan te hebben toen hij zijn megahit Izzo (H.O.V.A.) uit 2001 opnam. “That record was, like, a process. I remember…I don’t smoke that much…. Well, my man who sold weed and shit came, and he said, “Man, you need — man, just smoke some weed.” I smoked some weed, and that’s how I finished “Izzo.””

3. Bill Maher

De controversiële Amerikaanse talkshowhost is bekend vanwege het (voor Amerikaanse begrippen) vrij linkse karakter van zijn programma’s en als een groot voorstander van legalisering. Zelf lust hij er ook wel een eentje: “I have never made a secret of the fact that I have tried marijuana. About 50,000 times.”

4. Bill Gates

“Als het op drugs aankomt, was Gates erbij. Marihuana was zijn favoriet”, beweert Stephen Manes in en boek wat hij over de ex-Microsoft topman en één van de rijkste mannen ter wereld heeft geschreven.

5. George Clooney

Nu zien we George vooral als koffieliefhebber op badslippers, maar volgens een eigenaar van een coffeeshop in Amsterdam bezocht hij met regelmaat zijn zaak tijdens opnames op locatie voor de film Ocean’s Twelve. Zou George daar stiekem de slogan ‘What else?’ hebben bedacht?

6. Lady Gaga

“I smoke a lot of pot when I write music”. Zou dat een inspiratie voor al die vreemde nummers en kostuums van de superster zijn geweest? Gelukkig laat ze de harddrugs nu met rust.

7. Steve Jobs

Steve Jobs zou veel wiet hebben gerookt om zijn creativiteit te bevorderen en te relaxen.

carl sagan wiet quote

Carl Sagan

8. Carl Sagan

De astronoom, wetenschapper, auteur en televisiepersoonlijkheid noemde het verbod op cannabis ‘schandelijk’ en zei dat het de ‘sereniteit, gevoeligheid, inzicht en broederschap gaf dat zo hard nodig was in deze gekke en steeds gevaarlijker wordende wereld’.

9. George Washington

Geloof het of niet, maar de eerste president van de Verenigde Staten had zijn eigen hennepboerderij. Hij stond bekend om dat hij de meest potente zaden gebruikte om planten met veel THC te kweken.

10. Bob Marley

Voor  rastafari’s is wiet het heilige kruid. Ze gebruiken het om dichter bij zichzelf en Jah (God) te komen. “When you smoke the herb, it reveals you to yourself”, zei de reggaester .

11. Willie Nelson

Countryzangers staan er om bekend politiek conservatief te zijn, omdat de meeste ook uit zeer conservatieve staten komen. Maar Willie is hier een uitzondering op. Hij is een belangrijk persoon binnen NORML, de organisatie die zich wereldwijd inzet voor wietlegalisering. Ook gaan er geruchten dat hij tijdens een bezoek aan president Jimmy Carter op het dak van het Witte Huis een blowtje heeft gerookt. “Marihuana is een kruid en een plant. God heeft hem op aarde gezet. Als hij het hier heeft gezet en wil dat het groeit, wat geeft de regering dan het recht om te zeggen dat God het verkeerd heeft?”

12. Abraham Lincoln

De baardige president zou een brief hebben geschreven aan de baas van Hohner Musikinstrumente in Duitsland waarin stond: “Twee van mijn favoriete dingen om te doen zijn een pijp met zoete hennep roken op mijn veranda en op mijn Hohner mondharmonica spelen”.

meme michael phelps

Michael Phelps

13. Michael Phelps

Kort na zijn succes bij de Olympische Spelen van 2008 in Beijing werd Phelps gefotografeerd terwijl hij een hijs nam van een enorme bong. Winnaars roken geen wiet, maar kampioenen wel!

14. David Letterman

“Ik ging door een periode waarin ik echt een enorme hoeveelheid grass  rookte elke avond.”

15. Morgan Freeman

“Never give up the ganja”. Freeman staat erom bekend dat hij naar marihuana verwijst als ‘God’s eigen wiet’.

16. Martha Stewart

“Natuurlijk weet ik hoe ik een joint moet rollen.”

17. Hugh Hefner

“Wiet roken heeft me geholpen om in contact te komen met de wereld van mijn zintuigen”. Wel vervelend als je een stickie moet delen met al die 100 vrouwen…

18. Miley Cyrus

“Wiet is de beste drug op Aarde. Hollywood is een cokestad, maar wiet is zo veel beter”, zegt de inmiddels niet meer zo onschuldige kinderster.

19. Rihanna

“Kush rolled, glass full — I prefer the better things”. Riri weet er alles van. Op internet en social media duiken met regelmaat foto’s op van haar wietgebruik. Laatst verscheen op Twitter nog een foto van haar waar ze in Amsterdam poseerde met twee gigantische joints.

20. Snoop Dogg

“It makes me feel the way I need to feel”. Moeten wij nog meer toevoegen aan de woorden van de Doggfather, behalve 30 miljoen verkochte albums wereldwijd? Waarschijnlijk niet.

rihanna joints amsterdam

Rihanna

21. Hunter S. Thompson

“Ik heb altijd al van wiet gehouden. Het is al jaren een bron van vreugde  en comfort voor mij. En ik zie het nog steeds als een belangrijk bestandsdeel van het leven, samen met bier, ijs en grapefruits. Miljoenen Amerikanen zijn het met me eens”, verklaarde de uitvinder van de gonzojournalistiek ooit.

22. Alexandre Dumas

De 19e eeuwse Franse schrijver beschreef cannabisgebruik als zo geestverruimend dat je een Napolitaanse winter inruilt voor een winter in Lapland.

23. Herodotus

De Oud-Griekse historicus is de eerste geweest in de westerse literatuur om naar hennep te verwijzen. “De Scythen plaatsten de hennepzaden op de brandende stenen en meteen steeg er een prettigere geur op dan die van de wierook die in Griekenland gebrand wordt ”

24. Stephen King

“Ik vind niet alleen dat marihuana legaal zou moeten zijn. Het zou een hele huisnijverheid moeten zijn”. Zou King ooit ter inspiratie van zijn horrorverhalen in het groene boekje hebben gekeken?

25. Jimi Hendrix

“Purple haze all in my brain…” Tja, deze songtekst spreekt voor zich. Misschien had Jimi een grotere kans op overleven gehad als hij al die andere drugs niet gebruikte…

26. Jerry Garcia

Over de eerste keer dat hij wiet rookte, vertelde de muzikant van The Grateful Dead: “Ik ging met mijn vriend de heuvel in San Francisco op met twee joints. We werden knetterstoned en wat hebben we veel gelachen. We gingen op straat allerlei grappige dingen doen en we hadden gewoon een ontzettend goede tijd”. Er wordt ook met regelmaat naar Garcia verwezen in de stonerfilm Half Baked (1998).

27. Janis Joplin

“When I bring home my hard-earned pay, I spend my money all on Mary Jane”. De arme Janis stierf in 1970 op 27-jarige leeftijd aan een overdosis heroïne. Wat is dat toch met die keuze van harddrugs boven cannabis?

cheech chong up in smoke

Cheech & Chong

28 & 29. Cheech & Chong

Deze mannen verdienen de titel O.S. (Original Stoner). Meerdere succesvolle comedy shows, albums en films later staan deze mannen nog altijd sterk in het zadel van de cannabisbeweging.

30. Lil Wayne

“Ik rook elke dag wiet”. Dan vragen wij ons toch af waarom hij toch de voorkeur lijkt te geven aan purple drank, waar al een aantal rappers in het zuiden van de VS aan overleden zijn.

31. Kristen Stewart

“Ik ben een soort gekke, creatieve Valley Girl die blowt. Big deal”, zegt de Twilight Saga-ster.

32. Johnny Depp

“Ik ben niet echt een pothead of zo, maar wiet is veel minder gevaarlijk dan alcohol”. Daar kunnen wij Mr. Depp alleen maar gelijk in geven.

33. Kirsten Dunst

“Ik vind wiet lekker. Ik heb een heel andere kijk op marihuana dan de rest van Amerika”. Wat ook leuk is om te vermelden, is dat de vader van Kirstens beste vriend Sasha niemand minder was dan eerder genoemde Carl Sagan. Volgens Dunst was Sagan de grootste stoner van de wereld en een genie.

34. Brad Pitt

Pitt heeft meerder malen toegegeven veel te blowen om te ontsnappen aan zijn leven als celebrity

35. Jennifer Aniston

“Eens in de zoveel tijd vind ik het wel lekker. Daar is niks mis mee. Alles moet met mate. Ik zou mezelf geen pothead willen noemen”.

woody met zaadjes

Woody Harrelson

36. Woody Harrelson

Harrelson is een enthousiasteling en activist voor de legalisering van zowel hennep als cannabis.

37. Shakespeare

In de tuin van Shakespeare’s huis in Stratford-on-Avon zijn pijpjes van klei gevonden met sporen van cannabis erin. Deze pijpjes komen volgens onderzoekers echt uit de 17e eeuw. Oh Mary Jane, where art thou?

38. Arnold Schwarzenegger

Om tegen het stereotype dat stoners geen motivatie hebben en dat ze hun leven verpesten in te gaan, verklaarde Arnie dat wiet geen drug is, maar een blad. Tsja, als de Terminator het zegt…

39. Bob Dylan

Dylan zou op 28 augustus 1964 de Beatles kennis hebben laten maken met cannabis.

40. Madonna

“Het was niet omdat ik opgetogen was vanwege jou. Ik denk dat het meer te maken heeft met de joint die ik gerookt heb voordat ik op kwam” (over haar gedrag bij de show van David Letterman in 1994).

41. Seth Rogen

De Canadese acteur die op YouTube samen met Snoop Dogg knetterstoned Game Of Thrones besprak. En natuurlijk de uitvinder van de ‘cross joint’. Momenteel in het nieuws omdat ie speelt in de ‘verboden’ Noord-Korea-film Interview…

42. Richard Branson

Als laatste de Britse zakenman en multimiljonair. Lid van officiële VN-commissies die pleiten voor regulering van cannabis en ooit winnaar van een roemruchte Cannabis Culture Award!

Barcelona_CCA_2012_01_0749

 

(advertentie)