(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Na goede zomermaanden en voordat het wintersport seizoen begint daalden de legale wietverkopen – zowel recreatieve als medicinale cannabis – in de staat Colorado voor het eerst. Maar niemand klaagt. Zeker de overheid niet, want die haalde al ruim 52 miljoen dollar wietbelasting op in 2014.

Het leuke en vooral ook zinvolle van de legalisering van cannabis in Colorado – sinds 1 januari 2014 – is dat we voortaan keiharde cijfers ter beschikking hebben. Alles ligt onder een vergrootglas daarginds en alles wordt ook minutieus bijgehouden. De officiële inkomsten voor de staat Colorado voorop, want  dat is een belangrijk pro-legaliseringsargument: dat het veel geld oplevert voor de staatskas.

Eerste dipje sinds nieuwjaar

beelEn dat is ondanks het eerste dipje sinds nieuwjaar in de verkopen ook nog steeds het geval. Uit het niets verdiende de schatkist van Colorado dit jaar – tot en met september – al 52,4 miljoen dollar aan belastingen en licenties voor medicinale en recreatieve marihuana. Na de fantastische zomermaanden – met augustus als recordhouder – moesten beide categorieën echter iets inleveren: mediwiet daalde 2,9% naar een verkoopomzet van 32,4 miljoen dollar en recreatieve wiet leverde 7,3% omzet in om op 31,6 miljoen dollar te finishen.

Vooral de dip in de verkoop van de ‘funwiet’ zorgde bij sommige marihuana watchers  voor enige lichte paniek, maar daar is volgens Mike Elliott, directeur van The Marijuana Industry Group geen reden voor. Hij wijst op Colorado’s mud season , ofwel de natte regenmaanden tussen de prachtige zomers en de sneeuwrijke winters van de staat, als mogelijke oorzaak. “Nadat de zomer ten einde is gekomen zijn er wellicht minder toeristen naar Colorado gekomen. Maar ik verwacht dat we in oktober een stevige stijging zien, ook omdat er eindelijk wietwinkels opengaan in Aurora (de tweede grote stad van deze staat, red.).”

Toeristen kopen veel wiet

Uit een onderzoek van de overheid in juli bleek al dat van de jaarlijkse behoefte aan wiet van Colorado – ruim 130 ton – ongeveer 7 procent met toeristen de staatsgrens overgaat (of ter plekke wordt geconsumeerd uiteraard). Ook heel interessant in dit verband: naar schatting wordt 50% van alle recreatieve wietaankopen in de hoofdstad Denver gedaan door mensen van buiten de stad. Voor de resorts in de bergen bedraagt dit percentage zelfs 90%. En dan moet de wintersport daar nog beginnen ook 😉

(advertenties)