(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het land wordt ook wel het ‘Zwitserland van Zuid-Amerika’ genoemd en was het eerste land met volledig legale cannabis: Uruguay. Buitenlandse investeerders staan te dringen om er te gaan kweken, maar medicinale cannabispatiënten zullen wellicht moeten gaan sparen voordat ze hun medicijn kunnen kopen…

Medicinale cannabis zal namelijk een stuk duurder worden dan recreatieve wiet. Dat meldt Julio Calzada, hoofd van het nationale drugsbureau, in de krant El Observador.

Strengere controle mediwiet

meisje legalisering uruguay

De legalisering van cannabis zorgt bij de Uruguayanen voor veel vreugde, maar de overheid loopt ondertussen tegen allerlei obstakels aan

De reden hiervoor is dat mediwiet en recreatieve wiet los van elkaar geteeld gaan worden, door verschillende instanties. De medische variant zal hogere percentages THC hebben en daarom onder strengere controle worden gekweekt dan funwiet. Dat brengt natuurlijk weer extra kosten met zich mee.

Buitenlandse wietbedrijven staan klaar

Inmiddels is het al dik een jaar geleden dat cannabis volledig gelegaliseerd werd in Uruguay. Het meest bijzondere er aan was dat de overheid zelf wiet aan de bevolking wil gaan verkopen, met hulp van 11 bedrijven waaronder het Canadese mediwietbedrijf Tilray en het Duitse cannabisproductenbedrijf Dupetit. De regering hoopt minstens vijf vergunningen uit te delen voor kweekbedrijven. Burgers mogen maximaal 40 gram per maand kopen bij een apotheek, mits ze geregistreerd staan. Hartstikke toffe plannen allemaal, maar inmiddels zijn er wel heel wat obstakels ontstaan voor de overheid bij het uitvoeren van de cannabisplannen.

Onenigheid prijs

Politici zeiden tot een paar maanden geleden dat cannabis voor minder dan 1 dollar per gram verkocht zou worden, maar nu ontkennen ze dat plotseling. Volgens El Observador zal marihuana met verschillende THC-percentages voor verschillende prijzen verkocht zullen worden, met alleen de zwakste soort voor 1 dollar per gram. Diego Canepa, hoofd van het nationale drugsbureau, zegt echter in een interview met GlobalPost dat het onmogelijk is om nu al te weten dat medicinale cannabis meer gaat kosten.

Duurdere mediwiet uitzonderlijk

wietapotheek amerika

In Amerika is mediwiet vaak voordeliger dan recreatieve wiet omdat er minder belasting op geheven wordt. Het is niet duidelijk wat Uruguay wil doen op het gebied van wietbelasting…

Hogere prijzen voor mediwiet zouden Uruguay nogal een uitzonderlijk land maken. In de Amerikaanse staten Colorado en Washington, waar zowel medisch als recreatief gebruik is toegestaan, is mediwiet juist goedkoper dan funwiet. Volgens Beau Kilmer, vice-directeur van het RAND Drug Policy Research Center, heeft dit te maken met dat de overheid op recreatieve cannabis wel accijns heft maar niet op medicinale. “De grote cannabisconsumenten kopen meestal marihuana van de medische markt, ook al zijn ze geen patiënten.”

Het is nog niet duidelijk of Uruguay belasting gaat heffen op mediwiet. In de eerste instantie werd er gezegd van niet, maar nu lijkt dat ook anders te zijn. Calzada zei afgelopen september dat de telers een vergoeding moeten betalen aan de overheid die wordt berekend ten opzichte van de prijs van illegale straatwiet. De reguleringsorganisatie IRCCA eist 15.000 euro per jaar van telers plus nog eens tien procent van de opbrengst voor elke kweekvergunning die ze geven. Een elektriciteitsrekening is ook te verwachten.

Wat is de prijs, wie betaalt?

Amanda Reiman, een cannabis-en rechtsexpert van de pro-legalisatiegroep Drug Policy Alliance, zegt dat de prijs van medicinale cannabis vaak maar de helft van de som is. De andere helft is wie er voor moet betalen. In Israël en Canada moeten patiënten zelf hun portemonnee opentrekken, maar de regering subsidieert mediwiet wel. Volgens Kilmer is mediwiet in Amerikaanse staten waar het legaal is meestal accijnsvrij, maar mensen moeten het wel zelf betalen omdat het niet vergoed wordt door de zorgverzekering.

Ministerie VWS verantwoordelijk

“Het Uruguayaanse ministerie van Volksgezondheid is verantwoordelijk voor de beslissing of cannabis(producten) verkocht worden in de apotheken”, zegt Canepa. “En het is ook hun verantwoordelijkheid of dat gratis beschikbaar is voor patiënten”. Hopelijk zal de regering snel de hindernisbaan succesvol oversteken.

(advertenties)