(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In november 2016 wordt er in een aantal belangrijke Amerikaanse staten gestemd over legalisering van zogeheten recreatieve cannabis (dat is blowen puur voor de lol). Zo ook in Californië. Maar eigenlijk hoeft dat helemaal niet meer, want iedereen die dat wil kan er nu al makkelijk aan medicinale cannabis komen. Heel, heel erg gemakkelijk zo blijkt…

Volgend jaar gaan de inwoners van Californië niet alleen stemmen voor een nieuwe president en legalisering van funwiet, ze vieren dat jaar ook het 20-jarig jubileum van medicinale marihuana in hun staat. In 1996 was het hier namelijk dat de huidige cannabisrevolutie van start ging en de medical marijuana dispensaries  als paddenstoelen uit de grond schoten. Naar schatting zijn er op dit moment ruim 2.100 (!) dispensaries, corporaties, welness klinieken en taxibezorgservices in de staat.

Undercover op HempCon

heDie opereren dus allemaal uitsluitend op basis van legale mediwiet. Naar verwachting is er volgend jaar vrij eenvoduig een meerderheid van de kiezers te porren voor volledige legalisering, maar eigenlijk hoeft dat in de praktijk al niet meer. Dat toonde tv-zender NBC namelijk haarfijn aan door undercover te gaan gedurende ‘HempCon’, een jaarlijkse beurs en competitie in o.a. San Jose voor gebruikers en producenten van medicinale marihuana die vele duizenden bezoekers trekt. Hun conclusie? De staat Californië is al veel dichter bij volledige legalisering dan iedereen denkt, omdat het zo enorm eenvoudig is om op legale wijze aan medicinale cannabis te komen! Praktisch iedereen kan namelijk wel aan een benodigde medical marijuana card  komen, zelfs als er nauwelijks medische redenen zijn. “Simpelweg zeggen dat je last heb van lagerugpijn, slapeloosheid of iets dergelijks”, zegt een insider die samenwerkte met NBC.

Slapeloosheid, rugpijn en stress

Meerdere bronnen suggereren tegenover de tv-zender dat slapeloosheid zo’n doorsnee klacht is dat iedereen het kan gebruiken. “Wie heeft er geen slapeloosheid in Sillicon Valley”, zegt iemand, “Wij zijn gestrest. Iedereen heeft stress.” Een NBC-producer met maagzuurproblemen lukte het om in minder dan 15 minuten een ondertekend recept voor mediwiet te bemachtigen… Openbaar Aanklager Patrick Vanier – verantwoordelijk voor drugs –  reageert: “Ik ben niet verbaasd. Er is een miljoenen, ik zou zelf miljardenindustrie in Californië die zich bezighoudt met het loskrijgen van doktersverwijzingen, die dat onder verdachte omstandigheden doen trouwens.”

Legalisering is al werkelijkheid

Vanuit de medicinale cannabiswereld wordt bevestigd dat het simpel is om aan mediwiet te komen. “Dat is daadwerkelijk 1 van de redenen waarom we nog geen legale, recreative cannabis hebben nu”, zegt Dave Hodges, eigenaar van een cannabisapotheek in San Jose. “De wetten zijn zodanig dat de meeste Californiërs het gevoel hebben dat wiet al legaal is.” Ook burgemeester Liccardo van San Jose,  is glashelder: We weten dat het een farce is. Het is voor iedereen duidelijk wat er hier gebeurt.”

Zelf kijken wat er gebeurt? Check dan de NBC-video:

(advertentie)