(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is 1 van de grootste problemen voor legale cannabisbedrijven in de VS: omdat op federaal niveau wiet verboden is, willen de banken geen zaken met ze doen. Zestig procent van alle wietondernemers werkt zonder bankrekening. En dat voor een industrie waar inmiddels miljarden dollars in omgaan!

Miljarden dollars

Ook Amerika heeft dus een duidelijk schizofrene situatie in haar cannabisbeleid. Immers, 24 staten hebben ondertussen legale medicinale cannabis en 4 staten plus hoofdstad Washington D.C. hebben daarnaast ook legale recreatieve wiet. Er gaan dus al miljarden dollars om in deze bovengrondse wietindustrie, maar fatsoenlijk zakendoen via een bank zit er voor de meeste niet in, zo blijkt uit het eerste grote onderzoek hiernaar van de website Marijuana Business Daily.

Zelden een bankrekening

shutterstock_292816652

Wiet is cash business in de VS, maar alleen omdat de banken weigeren zaken te doen met de cannabisbedrijven [foto: underworld/Shutterstock]

Ruim vierhonderd cannabisbedrijven deden mee aan de enquête. Voor bedrijven die daadwerkelijk met de wietplanten werken – denk aan kwekerijen, medical marijuana dispensaries, verwerkers, recreatieve wietwinkels, transporteurs – is de situatie het slechtste: 70% rapporteert dat ze momenteel opereren zonder bankrekening! Het allerergste is het voor de groothandels die wiet kweken, want hier heeft 81% geen bank ter beschikking.

Maar ook voor de toeleverende industrie en andere bedrijven die zelf niet in contact komen met cannabis(producten), is het moeilijk door het landelijke cannabisverbod in de VS. Consultants, software leveranciers, dienstenleveranciers, producenten van vloeitjes, grinders en andere parafernalia beschikken slechts in 49% van de gevallen over een bankrekening.

Lastiger dan vergunningen

Ook zegt een derde van wietbedrijven die wel een bankrekening hebben dat ze in het verleden hebben meegemaakt dat zo’n rekening pardoes werd opgezegd. Niet alleen is het dus bijzonder lastig om zo zaken te kunnen doen, het levert ook nog eens extra gevaar op voor overvallen omdat er constant grote bedragen in cash geld aanwezig zijn en moeten worden vervoerd.

“In de laatste zes jaar heb ik 14 keer meegemaakt dat er een bankrekening werd gesloten voor mijn zaken”, zegt Tim Mullen, de ceo van Colorado Harvest Company. Hij runt diverse recreatieve wietshops en kwekerijen en is momenteel 1 van de gelukkigen die wel kan bankieren. Hij stelt dan ook onomwonden dat het verkrijgen van zijn huidige bankrekening meer tijd kostte dan het vergaren van alle benodigde vergunningen bij de staat en de gemeente om zijn bedrijf te kunnen draaien…

[openingsfoto: aastock/Shutterstock]
(advertentie)