(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Door tientallen rechtszaken waarin coffeeshophouders géén straf kregen opgelegd voor het (logischerwijs) aanhouden van een voorraad wiet en hasj buiten hun zaak, leek het alsof die stash  feitelijk gedoogd werd. Maar niets is minder waar nu de Hoge Raad toch het ontnemen van grote winsten toestaat op basis van een boekhouding met de stash erin verwerkt. ‘Een groot gevaar en terug naar af’, concludeert advocaat Maurice Veldman.

Roep tot regulering wietteelt

Het afgelopen jaar stond in het teken van een soms euforisch overwinningsgevoel als er weer een coffeeshophouder schuldig werd verklaard zonder dat hij werd gestraft bij het aantreffen van een stash. Dit gebeurde aan de lopende band. Rechters uit het hele land namen overwegingen van elkaar over en wezen de wetgever erop de achterdeur nu eindelijk eens te gaan regelen. Dat mag ook wel na bijna 40 jaar.

shutterstock_98778119

Het leven van de coffeeshophouder met een eerlijke boekhouding wordt verpest door een uitspraak van de Hoge Raad… [foto: Taiga/Shutterstock]

De stapels uitspraken van een rechterlijk pardon leidden bij burgemeesters tot initiatieven als het Manifest Joint Regulation. Uit het hele land klonken dit jaar oproepen tot regulering van de aanvoer van cannabis. Dat dit nog niet is gebeurd is uitsluitend te wijten aan het huidige kabinet dat geen millimeter toegeeft en blijft aandringen op het met harde hand bestrijden van de teelt van cannabis.

Stash en boekhouding coffeeshop

De burgemeester van Amsterdam kondigde dit voorjaar aan soepeler met de vergunning om te gaan als een stash werd aangetroffen. Als er geen verzwarende omstandigheden zijn en de hoeveelheid kan in maximaal een maand worden verkocht leidt dit niet tot intrekking van de vergunning en gedoogverklaring. Dit geldt alleen als de stash in de boekhouding is verwerkt. Dit laatste klinkt logisch, maar leidt in de praktijk tot een groot probleem. Deze boekhouding wordt de grootste vijand van de coffeeshophouder, zo volgt uit een uitspraak van de Hoge Raad van enkele weken geleden.

De officier van justitie kan over de gehele periode waar de boekhouding melding maakt van een stash de winsten die in de coffeeshop zijn gegenereerd terugvorderen. Hiermee zijn we weer terug bij af

Een schuldigverklaring zonder strafoplegging vrijwaart niet van een ontnemingsvordering, zo bleek vorige maand uit een uitspraak van de Hoge Raad. Dat is een grote domper op de feestvreugde. Voor iedereen die het goed wil doen en zijn stash boekhoudkundig verantwoordt dreigt nu een groot gevaar. De officier van justitie kan over de gehele periode waar de boekhouding melding maakt van een stash de winsten die in de coffeeshop zijn gegenereerd terugvorderen. Hiermee zijn we weer terug bij af.

Ontnemen van winsten

shutterstock_316955936

Gratis advies van cannabisadvocaat Veldman aan de coffeeshophouders die eigenlijk goudeerlijk de stash in hun boekhouding willen verwerken… [foto:Sari ONeal/Shutterstock]

Dat dit ontnemen van winsten die over jaren zijn gemaakt daadwerkelijk gebeurt bewijst een Amsterdamse zaak die nog steeds in hoger beroep loopt. Een coffeeshophouder was veroordeeld voor het aanhouden van een stash. De aangifte van de boekhouder was de bron om een pleegperiode van vijf jaar aan te nemen.

De rechtbank was van mening dat de coffeeshophouder alle winsten over vijf jaar moest terugbetalen, ruim een miljoen euro.

Hoge Raad fluit rechtbank terug

In de uitspraak van vorige week was de coffeeshophoudster van onberispelijk gedrag. De Belastingdienst controleerde jaarlijks de boekhouding en keurde deze altijd goed. De coffeeshop werd altijd op ordentelijke wijze geëxploiteerd conform het lokale gedoogbeleid. Deze omstandigheden waren aanleiding om de coffeeshophoudster geen straf op te leggen en de teruggave te gelasten van alle in beslag genomen aanmerkelijke bedragen en goederen. Het openbaar ministerie ging in cassatie en de Hoge Raad haalde een streep door de rekening en bepaalde dat je als je een stash hebt je alle winsten moet terug betalen als de officier van justitie dit vordert. De rechtbank had volgens de Hoge Raad ten onrechte bepaald dat de bedragen en goederen terug moesten maar de coffeeshophoudster.

Toekomstmuziek

Er zal niemand zijn die er over peinst een stash in de boekhouding te verantwoorden, hoezeer de roep om regulering klinkt en veel initiatieven van burgemeesters pleiten voor regulering van het bevoorraden van coffeeshops. Dit blijft voorlopig toekomstmuziek. Geen prettig bericht dus voor coffeeshophouders deze week, maar wel eentje om rekening mee te houden.

[openingsfoto: Anneka/Shutterstock]
(advertentie)