(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hoewel de Tweede Kamer dinsdag instemde met de mogelijkheid om een experiment met gereguleerde staatswiet te houden, hoeven ze in Twente niet meer aan te kloppen. De gemeenten daar hebben collectief besloten niet mee te doen, vanwege de verplichting om niet aan buitenlanders te verkopen. En dat zien ze daar met al die Duitsers terecht niet zitten.

 

Enthousiasme voor staatswiet verdampt

Toen eind 2017 bekend werd dat de rijksoverheid eindelijk brood zag in een proef met gereguleerde wietteelt in een beperkt aantal gemeenten, regende het ‘aanmeldingen’. Geen wonder, want reguleren is per definitie beter dan verbieden. En waar verbieden toe leidt weten we onderhand wel, laten we het erop houden dat er in die situatie maar één winnaar kan worden aangewezen: de criminaliteit.

Maar van het aanvankelijke enthousiasme van tientallen Nederlandse gemeenten is na twee jaar soebatten niet bijster veel meer over. De wens van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) om meer dan 6 à 10 plaatsen te laten meedoen, wordt door het kabinet straal genegeerd. Net als de brede(re) roep om het experiment niet per definitie af te bouwen na 4 jaar + een eventuele verlenging van 1,5 jaar.

Coffeeshops in grensregio Twente

Ook in Twente, een regio in de provincie Overijssel waarbinnen 14 gemeenten zetelen, was er aanvankelijk best interesse om mee te doen aan de proef met staatswiet. Zo wilde Losser zelfs meedoen zonder dat ze daar überhaupt een coffeeshop hebben, haha. Samenwerking met de hele (grens)regio leek Losser daarom de oplossing om toch mee te doen aan de staatswietproef.

Cannabiswinkels hebben ze alleen in de steden Enschede, Hengelo of Almelo. Maar het gaat er allemaal niet van komen in Twente, en dat heeft als voornaamste oorzaak de verplichting van de overheid om tijdens het experiment buitenlanders te weren uit de coffeeshops.

Het duurt en duurt maar, dus de vraag is welke gemeenten er na april nog zin hebben om mee te doen aan de proef met staatswiet..? [foto: Jan Havlicek/Shutterstock]

Wat te doen met de Duitsers?

Paul Wesseloo, veiligheidsadviseur bij de gemeente Enschede, licht tegenover RTV Oost het besluit toe: “Bij een eventuele proef moeten alle coffeeshops in een gemeente meedoen. Vervolgens moeten die zaken de wiet afnemen bij door de overheid gereguleerde telers en mag het alleen verkocht worden aan mensen die in die gemeente wonen.”

En vooral dat laatste steekt in Twente. “De gemeenten waren bang dat vooral Duitsers, die eerst wiet kochten in coffeeshops, wiet gaan kopen op straat. Dat is iets waar we gezamenlijk niet achter stonden”, aldus Wesseloo. Begrijpelijk ook, als je ziet hoeveel straatoverlast en andere ellende de wietpas eerder opleverde in grenssteden in het zuiden van Nederland.

Wie wil er nog meedoen aan de wietproef?

Wie er wél gaat meedoen aan het experiment van het kabinet is de grote vraag. We weten in ieder geval dat het geen coffeeshops in Twente zullen zijn, en eerder gaven bijvoorbeeld ook Maastricht, Amsterdam en Leeuwarden al aan er niks in te zien. In veel andere steden in Brabant, Limburg en Gelderland leven ook twijfels bij de gemeentebestuurders en de plaatselijke cannabis shops.

Sowieso gaat het allemaal tergend langzaam. Weliswaar ging stemde de Tweede Kamer dinsdag in met het de ‘Wet experiment gesloten coffeeshopketen’, pas in april wordt bekend hoe de proef er exact gaat uitzien. En pas dan kunnen geïnteresseerde gemeenten zich bij het Rijk melden om mee te doen. Als er tegen die tijd nog gemeenten zijn die mee willen doen tenminste…

[openingsfoto:  C. Welman/Shutterstock]
(advertentie)