(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Volgens velen is de grote vijand van (legale) cannabis niet langer politie & justitie, maar de farmaceutische industrie. Aan een makkelijk (zelf) te kweken plantje valt immers niet zoveel te verdienen als aan chemische medicatie. En inderdaad: in de VS bedroeg de inkomstenderving voor deze branche in 2013 al 165 miljoen dollar, zo blijkt uit een eerste onderzoek hiernaar!

Big Pharma

Big Money en Big Pharma (Farma  op zijn Nederlands), dat zijn de nieuwe vijanden van cannabis. Tenminste, dat is de overtuiging van veel mensen nu de juridische strijd – ook wel war on drugs  genoemd – zo goed als gestreden is. Tenminste toch in de VS, waar medicinale cannabis inmiddels in de helft van alle 50 staten + de hoofdstad Washington D.C. legaal is.

Volgens een onderzoek dat in juli is gepubliceerd in het wetenschappelijk vakblad Health Affairs is er daardoor een flinke besparing te constateren in het gebruik van ‘prescription drugs’ (medicijnen op recept): meer dan 165 miljoen dollar in 2013.

Controlled Substances Act

Omdat cannabis op federaal niveau nog steeds gerangschikt staat in Schedule I van de Controlled Substances Act, betekent dit dat doktors en medici het niet zomaar mogen voorschrijven, maar slechts kunnen aanbevelen. In de staten waar het legaal is tenminste en dan nog voor een beperkt aantal aandoeningen als chronische (zenuw)pijn en spasticiteit bijvoorbeeld. In de overige staten gaat men vooralsnog uit van het officiële standpunt van de Food and Drug Administration (FDA), dat wiet niet heeft goedgekeurd voor gezondheidsproblemen vanwege te weinig bewijs dat het veilig en effectief is…

Relatie recepten en mediwiet

In staten die mediwiet legaal hebben gemaakt is dat dan ook gebeurd op basis van beslissingen van kiezers en wetgevers. David Bradford van de University of Georgia is betrokken bij de nieuwe studie en heeft nu als eerste in de VS uitgevogeld hoe het zit met het aantal recepten voor medicijnen, een indicatie of mensen ook daadwerkelijk cannabis voor medicinale redenen gebruiken. Daarvoor gebruikten de wetenschappers gegevens van recepten van verzekeraar Medicare tussen 2010 en 2013.

De onderzoekers keken naar welke medische condities ten grondslag lagen aan het uitgeschreven recept en wezen vervolgens aan voor welke aandoeningen en ziektes cannabis als een alternatief kan worden beschouwd. Denk hierbij aan depressie, angst, misselijkheid, pijn en glaucoom. In 2013 hadden overigens 17 staten en de hoofdstad medicinale cannabis gelegaliseerd.

shutterstock_408136768

Dankzij medicinale cannabis werd er in 2013 al voor bijna een half miljard dollar minder aan farmaceutische medicatie voorgeschreven in de VS, en toen waren er nog slechts 17 staten met legale mediwiet… [beeld: Steve Ikeguchi/Shutterstock]

Miljoenen besparen

De conclusie van hun analyse: het algemene gebruik van voorgeschreven medicatie daalde gedurende de onderzochte jaren stevig, een indicatie dat veel mensen zich tot medicinale cannabis wenden als een alternatieve behandeling, aldus de wetenschappers.

Zij schatten dat in 2013 alleen al dit verminderde gebruik van medicijnen leidde tot een besparing van in totaal 165,2 miljoen dollar.  En wanneer de gehele VS in dat jaar legale mediwiet had gekend was de bezuiniging voor zelfs rond de 468 miljoen dollar groot geweest!

Mensen zoeken vaker hulp door legalisering wiet

De onderzoekers vonden tevens bewijs dat in sommige gevallen de legalisering van medicinale cannabis sommige mensen juist aanmoedigt om behandeling te zoeken. Zo steeg het dagelijks gebruik van receptmedicatie voor de oogziekte glaucoom namelijk in de jaren 2010 – 2013. Nu kan cannabis de druk op de ogen met 25% verminderen, maar wel slechts voor ongeveer een uur. En omdat ieder uur aanbevolen wietgebruik niet erg praktisch is, gaan de wetenschappers ervan uit dat er een stijging te zien is in het gebruik van medicijnen voor glaucoom.

“Het blijkt dat glaucoom één van de meest gegoogelde zoektermen is die gelinkt worden aan cannabis, direct na pijn”, zegt David Bradford. “Glaucoom is een extreem serieuze aandoening die snel tot blindheid kan leiden. de patiënt gaat dan naar de dokter, de dokter diagnosticeert de patiënt met glaucoom en geen dokter die de patiënt dan de deur uit laat lopen zonder behandeling.”

Niet voor de lol

Over het algemeen, zo concluderen de onderzoekers, laten hun bevindingen zien dat in de Amerikaanse staten waar medicinale cannabis legaal is mensen daadwerkelijk cannabis gebruiken om hun kwalen te behandelen, meer dan uitsluitend voor recreatieve doeleinden.

Toch heeft Bradford nog wel enige zorgen, met name als het gaat om de wijze waarop patiënten aan de wiet komen. “Dokters kunnen cannabis aanbevelen en in sommige staten ook een formulier tekenen dat je helpt om een mediwiet-kaart te krijgen, maar op dat punt verdwijn je uit het medische systeem en kom je in de dispensaries terecht. En dan? Ga je dan ook minder vaak naar de dokter en verwaarloos je wellicht andere aandoeningen? Als dat zo is, zou je dat een negatief aspect kunnen noemen van medicinale cannabis…”

Daarom willen hij en zijn collega’s dit thema verder gaan onderzoeken in toekomstige studies.

[openingsbeeld: Lightspring/Shutterstock]
(advertentie)