(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het lijkt erop dat de politie geen grotere prioriteit heeft dan hennepplantages te ruimen. Deze activiteit zal ongetwijfeld bijdragen aan het opschroeven van het percentage opgeloste misdrijven. Dat er in de praktijk heel veel mis gaat en veel onschuldige burgers het slachtoffer worden van buitensporig politieoptreden, is minder bekend.

Onderzoek Nationale Ombudsman

De Nationale Ombudsman deed vorig jaar uitgebreid onderzoek naar invallen door de politie in woningen waar helemaal geen kwekerij aanwezig bleek te zijn. De uitkomsten van dit onderzoek zijn illustratief voor de gretigheid waarmee de politie te werk gaat als er een anonieme tip binnen komt over een hennepplantage.

Een serieuze verdenking is niet nodig om invallen te doen in woningen, zo blijkt uit een regen van klachten. Als er niets groens wordt aangetroffen verzwijgt de politie in de praktijk gewoon dat er sprake is van een blunder. Er wordt niets geregistreerd, zo ontdekte de Ombudsman tijdens het onderzoek.

Wanneer kan de politie jouw woning binnenvallen?

unDaar is niet veel voor nodig. De Hoge Raad heeft uitgemaakt dat één anonieme tip afkomstig van de Criminele Inlichtingen Eenheid voldoende is om onder leiding van een rechter-commissaris met politietroepen een doorzoeking van een woning te doen. Dat er helemaal geen hennep wordt aangetroffen doet niet ter zake en maakt het politieoptreden achteraf niet onrechtmatig.

Er bestaat geen enkel rechterlijk toezicht op de aantallen invallen in woningen waar helemaal niets illegaals wordt aangetroffen. Dat baart de Ombudsman grote zorgen.

Het overkwam een Italiaanse advocaat die bezig was met een verhuizing in Koog aan de Zaan. Er stonden wat zakken potgrond voor zijn woning en wat ander spullen die worden gebruikt voor agrarische activiteiten in de brede zin des woords. De politie dwong de advocaat toestemming te geven tot een onderzoek in zijn woning. Daarop werd de hele woning overhoop gehaald. Er werd niets gevonden. De advocaat werd als een zware crimineel behandeld. Hij vroeg de woning te verlaten nadat de politie had geconstateerd dat er geen hennepplanten in de woning waren.

Er is in Nederland buiten de Ombudsman niemand die zich zorgen maakt om de vele onschuldige burgers die het slachtoffer worden van grof politiegeweld

In dat geval zou je mogen verwachten dat de politie de aftocht blaast. Niets van dat, de politie toonde zich weer eens een slechte verliezer en haalde alles overhoop op zoek naar een groen plantje.  Daarop vonden ze een enkel topje dat de advocaat voor eigen gebruik aanwezig had. Het was veel minder dan vijf gram. De politie bedreigde de advocaat dat, als zij het komend jaar terug komen nadat de growshopwet van kracht is, zij direct tot arrestatie van de advocaat zullen overgaan. Dit is alvast een fijn staaltje van de schelmenstreken die we van de politie mogen verwachten vanaf 1 maart a.s. De advocaat heeft tot de dag van vandaag geen machtiging binnentreden gezien.

Er is in Nederland buiten de Ombudsman niemand die zich zorgen maakt om de vele onschuldige burgers die het slachtoffer worden van grof politiegeweld.

pldEr wordt nergens ter wereld zoveel geklikt en getipt als in Nederland. Dat gebeurt bij een meldpunt dat tegenwoordig NL Confidential heet. Burgers worden opgeroepen om elkaar zoveel mogelijk te verraden. Dat is kennelijk niet tegen dovemans oren gezegd, getuige het feit dat vele strafzaken worden ingeluid met een anonieme melding en er jaarlijks bijna 50.000 anonieme tips binnen komen, waarvan er 15.000 worden doorgegeven aan de politie en andere instanties (zoals energiebedrijven en woningbouwverenigingen).

Hoe gaat een inval in zijn werk?

Er komt een anonieme melding binnen bij het meldpunt. De politie gaat de melding ‘opplussen’, wat betekent dat wordt nagegaan of er ook andere signalen zijn die wijzen op een hennepkwekerij (energie-afname, warmtemetingen). Sommige rechters verlangen dat de anonieme tip wordt bevestigd door andere informatie. Als de melding afkomstig is van de Criminele Inlichtingen Eenheid dan is de enkele melding voldoende om binnen te vallen. Ongeveer twee derde van alle anonieme meldingen valt af omdat de politie geen bevestiging vindt in andere bronnen. Als die bevestiging er wel komt wordt tot actie overgegaan.

Geen registratie van invallen zonder hennepkwekerij

De Ombudsman stelde vast dat in Nederland niets centraal wordt bijgehouden als het gaat om invallen in woningen waar niets illegaals gebeurt. Sommige korpsen houden zelf cijfers bij. Daaruit bleek dat in bijvoorbeeld Heerlen en Sittard maar liefst 50 % van de binnentredingen missers waren, omdat geen groen plantje werd aangetroffen. Niemand  vraagt zich af waarom dit percentage zo hoog is. In andere steden zijn de percentages beduidend lager.

Excuses worden in de praktijk nooit gemaakt. Reputatieschade leidt in sommige gemeenten tot een rectificatie in een krant. Schade wordt in veel gevallen niet of mondjesmaat vergoed. Veel klagers meldden dat ze grote moeite hadden schade vergoed te krijgen.

Geen registratie van missers

De Ombudsman kon geen goed onderzoek doen naar de aantallen missers van politie-invallen in de praktijk. Daarom beveelt de Ombudsman dat betrouwbare cijfers worden bijgehouden, het ‘opplussen’ van anonieme tips meer uniform te doen, burgers actief te informeren bij een misser en ruimhartig schade te vergoeden.

Nochtans zijn dit allemaal goede voornemens die met het huidige politieke klimaat gedoemd zijn tot loze beloftes.

(advertentie)