(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)
De perfecte joint draaien

Elke cannabisminnende vriendengroep heeft er een. Dé aangewezen persoon om in actie te komen wanneer er een joint gedraaid moet worden. Gewoon vanwege zijn geweldige draaiskills. Maar wat doe je wanneer de vaste ‘joint-bob’ er niet is? Juist, dan kun je de perfecte joint ook gewoon zelf draaien, met deze 10 tips (+2 bonustips) voor je beste (binnenstebuiten) joint ooit!

Het zal je verbazen wat de invloed van de manier van draaien is op de smaak, het brandvermogen en eigenlijk de algehele rook-ervaring van een joint. Je kunt een wietsoort maken of breken met een goed of slecht gedraaide joint. De wiet wordt helaas ook veel te duur betaald in de coffeeshop, en het zou toch zonde zijn als je daar niet alles uithaalt vanwege je belabberde joint-draai-game. We geven je daarom 10 tips + 2 bonustips, zodat iedere joint die je vanaf nu af aan draait, de beste joint ooit wordt. Voor de verandering hebben we het nu even niet over de inhoud van je joint, maar het moge duidelijk zijn dat tabak je joints er niet per se lekkerder en al helemaal niet gezonder op maakt.

Tip 1: Gebruik de beste vloei

Draai jij nog steeds joints met de rode Rizla vloeitjes van het tankstation? Stop daar dan maar mee. Papieren shag-vloeitjes hebben namelijk een negatieve invloed op de smaak van je joint. Er zijn verschillende papiersoorten waar vloeitjes van gemaakt worden, en vloei van papier zijn de slechtste keus voor een joint. Wat je wil is een vloeitje dat je eigenlijk zo min mogelijk proeft. Rijstevloei of vloei van henneppapier zijn de juiste keus voor een lekker smakende en goed brandende joint. Hennepvloei draait wat makkelijker en brandt beter, maar de lekkerste joints maak je nog steeds met rijstevloei, en dan bij voorkeur met de ongebleekte versie.

Gebruik bij voorkeur ongebleekte rijstevloei.

Gebruik bij voorkeur ongebleekte rijstevloei voor een goede (binnenstebuiten) joint.

Tip 2: Draai de juiste maat

In Nederland worden voornamelijk grote vloeitjes verkocht en hele kleine die bedoeld zijn voor shag. De blauwe Rizla shag-vloei is gemaakt van gebleekte rijstevloei, die zou je kunnen gebruiken voor een klein jointje voor jezelf. Draai je een joint om te delen dan heb je wellicht wat meer ruimte nodig en kies je voor de grotere vloei zoals die van Futurola, RAW, Smoking of bijvoorbeeld Mascotte. Uiteindelijk kun je natuurlijk ook een kleine joint draaien met een grote vloei door er gewoon wat minder wiet in te doen. Kleine, pure joints smaken het lekkerst en blijven ook lekker tot aan de tip. Hoe groter je een joint draait, hoe meer hete rook er namelijk al doorheen gegaan is bij de ’tweede helft’.

Kleine joints smaken ook nog lekker als je de tip nadert.

Kleine joints smaken ook nog lekker als je de tip nadert.

Tip 3: Maal je wiet in een grinder

Een goed werkende grinder is van groot belang als je lekkere en goed vlammende joints wil draaien. Dat betekent overigens niet dat je per se een hele dure grinder moet kopen. Veel goedkope modellen malen je wiet uitstekend fijn. Zonder grinder wordt je joint echter al snel een papiertje met daarin grote brokken wiet met veel lucht ertussen, en vervelende inbranders tot gevolg. Een goede structuur is van het grootste belang voor de perfecte joint. Het voorkomt inbranden en geeft je de meeste smaak.

Maal wiet met een grinder en niet met de hand.

Maal wiet met een grinder (rechts) en niet met de hand (links).

Tip 4: Gebruik altijd een tip

Als je ooit een joint in je handen hebt gekregen met een natte dichtgeslibde onderkant, dan weet je dat je jezelf en je vrienden dat niet moet aandoen. Gebruik daarom altijd een tip. Niet alleen zorgt een tip voor een betere rookervaring, maar het geeft je joint ook stevigheid en maakt het draaien van een perfect ronde joint makkelijker. Als bonus zorgt de tip ervoor dat je alle wiet uit je joint helemaal op kunt roken. Een filtertip kun je makkelijk zelf draaien van een stukje dik papier, maar er zijn tegenwoordig ook tips van glas die je kunt schoonmaken en hergebruiken voor nóg betere smaak.

Gebruik een tip, het maakt wiet roken zoveel prettiger.

Gebruik altijd een tip, het draait makkelijker en maakt wiet roken veel prettiger.

Tip 5: Verdeel en heers!

Je hebt ze vast wel eens gerookt, joints met een grote bochel of een diepe knik in het midden. Buiten het feit dat dat niet erg lekker rookt, ziet het er ook gewoon niet uit. Verdeel je wiet daarom nog voor je met draaien begint even met je vingers. Wil je een rechte joint dan moet je ervoor zorgen dat over de hele lengte ongeveer evenveel wiet zit. Wil je een conische joint, dan verdeel je de wiet alvast zo dat hij aan het uiteinde wat dikker zal worden.

Verdeel je wiet voordat je gaat rollen. Foto: Jan Havlicek, Shutterstock

Verdeel je wiet voordat je gaat draaien. Foto: Jan Havlicek, Shutterstock

Tip 6: Neem je tijd

Een joint op de perfecte manier dicht krijgen kan lastig zijn. Het is de kunst om je joint strak dicht te krijgen zonder dat je te veel kracht zet en het vloeitje scheurt. Maar als je de wiet goed hebt verdeeld en je tijd neemt, dan is het een fluitje van een cent. Draai de wiet eerst een paar keer met je vingers voor je hem dichtdraait. Op deze manier krijgt het alvast een beetje vorm en wordt het dichtdraaien makkelijker.

Rustig aan wint de wedstrijd. Neem je tijd om een joint te draaien. Foto: Monkey Business Images, Shutterstock

Rustig aan wint de wedstrijd. Neem je tijd voor een perfecte joint. Foto: Monkey Business Images, Shutterstock

Tip 7: Strak in de tip

Het gebeurt vaak dat je bij het draaien een nare kreukel bij de tip krijgt. Dit kun je verhelpen door de tip met je ene hand strak te houden terwijl je het vloeitje met je andere hand straktrekt. Lukt het niet om de kreukel glad te trekken, grijp dan nog even terug naar tip 5 en verdeel de wiet wat beter. Oefening baart kunst!

Draai strak vanuit de tip, dan voorkom je kreukels. Foto: Wollertz, Shutterstock

Draai strak vanuit de tip, dan voorkom je kreukels. Foto: Wollertz, Shutterstock

Tip 8: Inhaleer niet bij het aansteken

Een joint, en zeker een pure joint brandt niet zoals een sigaret. Je dient hem dan ook niet op dezelfde manier aan te steken. Doe de joint nog even niet in je mond maar hou hem in een hand en draai hem langzaam rond terwijl je de punt aansteekt. Op deze manier krijg je een mooie langzaam brandende gloeikop waarvan je heerlijke korte halen kunt nemen voor de allerbeste smaak.

Zuig niet aan een joint bij het aansteken, het is geen sigaret! Foto: Syda Productions, Shutterstock

Zuig niet aan een joint bij het aansteken, het is geen sigaret! Foto: Syda Productions, Shutterstock

Tip 9: Minder papier

Papier roken is niet lekker, om deze reden gebruiken we ook rijstevloei. Maar je kunt de hoeveelheid rijstevloei die je rookt nog verder beperken door van tevoren een stuk vloei af te scheuren. Wil je helemaal zo min mogelijk vloei roken, leer dan binnenstebuiten te draaien (zie bonustip #1). Een binnenstebuiten joint kost weliswaar wat tijd om onder de knie te krijgen, maar eenmaal geleerd wil je niet anders meer. Afscheuren van een deel van je vloeitje gaat gemakkelijk door een strakke vouw in je vloeitje te maken en die even nat te likken.

Scheur een stuk vloei af en rook zo min mogelijk papier. Nóg beter is een binnenstebuiten gedraaide joint.

Scheur een stuk vloei af en rook zo min mogelijk papier. Nóg beter is een binnenstebuiten gedraaide joint.

Tip 10: Geef je joint extra smaak met olie & kief

Deze tip is voor de gelukkigen die naast wiet ook over wietolie en kief beschikken. Kief is in feite ongeperste hasj en wietolie is ook een vorm van hasj. Verwar de olie niet met de wietolie die patiënten gebruiken om onder de tong te druppelen; we hebben het hier over BHO oftewel cannabisconcentraat. Wanneer je de olie verwarmt, is het dun genoeg om op je joint te smeren. Besprenkel hem daarna met kief en je hebt de perfecte joint in handen! Als de BHO te dik is, kun je er ook een slangetje van rollen en die als een slinger om je joint draaien, heerlijk is dat!

joints met kief en hars

Smeer hasjolie op je joint en besprenkel hem met kief, jammie!

Bonustip #1: de binnenstebuiten joint

De perfecte joint bevat zo min mogelijk vloei, en dat bereik je alleen als je binnenstebuiten draait. Erg moeilijk is dat gelukkig niet. Om een joint binnenstebuiten te draaien, begin je met het omdraaien van je vloeitje. In plaats dat de plakrand omhoog gericht en aan de verre kant van je vloeitje zit, draai je het vloeitje om zodat de plakrand naar beneden en aan de voorkant van je vloeitje zit.

Het draaien van een binnenstebuiten joint gaat verder hetzelfde als bij een gewone joint, alleen het dichtlikken en plakken is anders. Bij de binnenstebuiten joint moet je even goed kijken omdat de plakrand nu aan de binnenkant zit. Heb je de plakrand gevonden, dan lik je aan de buitenkant op die plek het vloeipapier nat. Strijk de geplakte strook voorzichtig even strak en wacht even tot de vloei droog is voordat je hem aanstampt. Daarna kun je het extra papier terugvouwen. Lik de vouw even nat en scheur hem voorzichtig af.

Een binnenstebuiten gedraaide joint

Door binnenstebuiten te draaien rook je minder vloeipapier en smaakt je joint stukken beter!

Bonustip #2: Niet stampen maar tikken

Zit je joint eenmaal dicht, steek hem dan niet meteen aan. De perfecte joint rookt en brandt namelijk een stuk beter als de vulling lekker strak zit. Veel cannabisliefhebbers stampen hem dan ook aan met een pen of een sigaret maar dat is niet ideaal.

Om je joint superstrak in zijn ‘velletje’ te krijgen, kun je de tip het beste wat uit laten steken bij het draaien. Na het draaien vouw je de voorkant vervolgens even dicht, zodat er geen wiet uit kan vallen, en begin je te tikken. Tik je joint hiervoor een paar keer hard met de tip op een tafel zodat de inhoud in elkaar gedrukt wordt. Nu kun je de tip helemaal in je vloeitje duwen, zodat ook de onderkant goed wordt aangedrukt. En voila: je hebt de perfecte joint gedraaid!

Laat je tip wat uitsteken en tik je joint een paar keer hard op tafel om hem strak te krijgen. Foto: Impact Photography, Shutterstock

[Openingsfoto: Dmytro Tyshchenko, Shutterstock]
(advertentie)