(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Op 1 januari 2014 werd de verkoop van wiet – medicinaal en puur voor de lol – legaal in de Amerikaanse staat Colorado. De cannabusiness knalde daarna zowat door het plafond. Zo zijn er sinds nieuwjaar minimaal tienduizend nieuwe banen gecreëerd!

Het is geen geheim: de legale marihuana markt in Colorado wordt in sneltreinvaart een van de meest lucratieve industrieën in de staat Colorado. Sinds op 1 januari de verkoop van recreatieve wiet startte, praten ze in Amerika zelfs over een green rush. En de wiethandel zorgt niet alleen voor flinke geldbedragen voor alle betrokkenen – inclusief de overheid – maar schept ook volop banen.

In het nieuwste rapport van de Marijuana Industry Group lezen we dat er tot nu toe ongeveer 10.000 nieuwe banen zijn gecreëerd, dankzij het legaal blowen! De onderzoekers geven toe dat het wel lastig is om precies aan te geven hoeveel van die banen aan de recreatieve wietproductie- en verkoop te danken zijn en hoeveel aan de medicinale cannabistak.

Een legaal kwekerijtje in Colorado

Een legaal kwekerijtje in Colorado

Laagste werkloosheid sinds crisis

Hoe dan ook, vergeet niet dat het hier mensen betreft die anders wellicht in de rij bij het UWV hadden gestaan. Sterker, het werkloosheidspercentage in de staat Colorado is onlangs gedaald tot 6 procent, dus onder het nationaal gemiddelde. Het laagste aantal sinds de economische crisis in 2008 uitbrak. Hoewel de marihuanamarkt nu goed is voor 0,4 procent van de 2,6 miljoen banen in deze staat, is het belangrijk om daarbij op te merken dat het hier om nieuwe jobs gaat die 1 jaar geleden nog niet bestonden…

Er zijn zelfs mensen die zeggen dat de cijfers van de Marijuana Industry Group nog aan de lage kant zijn. Dat komt omdat de statistieken alleen banen meetellen die direct  met de cannabisindustrie te maken hebben: kwekerijen, apotheken en wietwinkels bijvoorbeeld. Ze tellen dus niet al die extra banen mee die dankzij de wiethandel erbij zijn gekomen, zoals accountants, bouwvakkers, elektriciens en advocaten!

Geen einde aan onstuimige groei

Verheugend is ook dat er voorlopig ook nog geen einde lijkt te komen aan de onstuimige groei van deze nieuwe industrie. Op dit moment is de omzet van de wietverkoop in de winkels 19 miljoen dollar per maand, in de eerste drie maanden bedroeg die gemiddeld nog 14 miljoen. Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om in te zien dat als dit zo doorgaat in Colorado er nog veel meer ‘groene arbeiders’ nodig zijn. Veel van deze wietmensen verdienen trouwens ook nog eens meer dan de doorsnee salarissen in de staat. Op de eerste marijuana job fair (wietbanenbeurs) begin dit jaar, werd sommige knippers al 15 dollar per uur geboden. Ter vergelijking: dat is twee keer zoveel als McDonald’s betaalt voor kipnuggets bakken…

(advertenties)