(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Lieve Muna, ik wil binnenkort mijn kweekruimte een upgrade geven en dacht hierbij ook aan de reflectie. De wanden zijn nu wit, maar ik wil ze graag reflecterend maken. Waarmee kan ik mijn kweekkast het beste bekleden voor een zo groot mogelijke efficiëntie? Groetjes, Maarten

Hoi Maarten,

Slim van je om eens na te denken over wat het beste reflecteert. Kunstlicht is relatief duur en als je wat kunt besparen door een betere reflectiefolie te gebruiken, scheelt dat weer wat licht. Het merendeel van de zelf gemaakte kweekruimtes zijn van binnen wit, maar kant-en-klare kweektenten zijn aan de binnenkant bekleed met een zilverkleurige stof die inderdaad wat lijkt op een reflectiefolie. Maar wat is het beste materiaal? Om dat te begrijpen moeten we kijken naar wat er gebeurd wanneer er licht op schijnt.

Zwart wit folie: Zwart wit folie, even voor de mensen die niet weten wat dit is, is een lichtdichte folie die aan de ene kant zwart is, en aan de andere kant wit. Voor de binnenkant van een kweekruimte wordt dit dikwijls gebruikt. De witte kant binnen en de zwarte kant buiten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wanneer er licht op een wit oppervlak schijnt wordt dit licht diffuus teruggekaatst. Dit betekent dat het licht alle kanten op teruggekaatst wordt. Een deel van het teruggekaatste licht gaat hierbij verloren omdat het ook teruggekaatst wordt naar plekken waar je er niets aan hebt, zoals omhoog, of eigenlijk overal waar geen planten staan. Niet helemaal optimaal dus eigenlijk, maar wat gebeurd er bij zwart wit folie…?

Zwart wit folie is aan de binnenkant wit, dus het licht dat teruggekaatst wordt zal net als bij een witte muur alle kanten op gaan, een deel gaat daar dus aan verloren. Maar er is meer… De witte zijde van het folie is namelijk niet lichtdicht. Een deel van het licht gaat dus door het witte laagje heen en valt op de zwarte laag, die het licht absorbeert. Dat licht zie je dus nooit meer terug, het wordt omgezet in warmte. Dit alles maakt zwart wit folie eigenlijk een slechte optie om de binnenkant van een kweekruimte mee te bekleden. Maar wellicht is reflectiefolie wel een betere optie, kijken wat er gebeurd bij reflectiefolie.

Reflecterend materiaal: Reflecterend materiaal kaatst licht spiegelend terug in één richting. Bij wanden met daarop spiegelend materiaal heb je die diffuse reflectie dus niet meer, het licht wordt richting je planten gekaatst. Om deze reden zijn reflectorkappen (armaturen) en kant-en-klare kweektenten ook niet mat wit, maar van spiegelend aluminium gemaakt.

reflecterend materiaal

Reflecterend materiaal is dus de beste optie om een kweekruimte aan de binnenkant mee te bekleden. Je kunt radiatorfolie gebruiken, of een speciale reflectiefolie halen in de growshop. Wat je alleen niet moet gebruiken zijn spiegels en aluminiumfolie. Bij spiegels moet het licht twee keer door een glasplaat waardoor er licht verloren gaat, en aluminiumfolie gaat oxideren waardoor het dof wordt en de reflecterende capaciteit afneemt.

Ideaal als reflectiemateriaal zijn aluminiumplaten welke spiegelglad gemaakt zijn en voorzien van een dunne laag doorzichtige coating. De coating voorkomt de oxidatie van het aluminium.

Reflecteer ze Maarten! Muna

(advertentie)