(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Zeg, heb jij nog geen bong? Geen enkel probleem want in dit artikel lees je hoe je die zelf kunt maken van spullen die je waarschijnlijk al in huis hebt. Even je handjes laten wapperen dus maar daarna kun je wel meteen van je noeste arbeid genieten met een welverdiende hijs uit je eigen waterpijp voor wiet. 

Hallo smokers & bongrokers, in dit artikel van Mr. Headshop lees je hoe je zelf je eigen bong kunt maken van allerlei (veel voorkomende) materialen. Aan huis, tuin en keukenoplossingen is namelijk geen gebrek bij het maken van een bong. Een interessant artikel dus, waarin de welbekende bong met jouw hulp een nieuw jasje krijgt. Velen weten immers wel wat een bong is, maar waarschijnlijk niet hoe je die zelf relatief makkelijk en snel kunt maken. Aan de slag!

Heb je toch liever kant & klaar gemak? Check dan vooral even de website van Mr. Headshop. Daar koop je namelijk makkelijk en snel je nieuwe favoriete bong of wietpijp.

Waarom je eigen bong maken?

Het maken van je eigen bong is erg leuk en leerzaam, en je kan met een zelfgemaakte bong echt je blowerservaring verbeteren. Een bong koelt en filtert namelijk de rook die je inhaleert. Je inhaleert bij het roken van een bong dus iets schonere en koelere rook. Voor de meeste bongrokers is dit dan ook de voornaamste reden om een bong te (blijven) roken.

Verder geeft een bong, mits je puur rookt, een veel puurdere smaak en hiermee beleef je dus een betere smaakervaring. Daarnaast voel je ook een veel directer en daardoor sterker effect. Verder is een bong roken daarnaast ook gewoon erg lekker voor body & mind. Een bong kun je tenslotte helemaal zelf roken maar is ook gemakkelijk met vrienden te delen, dit is uiteraard geheel aan jou.

Hoe maak je zelf een bong?

Het zelf maken van een bong klinkt misschien ingewikkeld, maar met een beetje voorkennis en de juiste materialen is het redelijk gemakkelijk. Over het algemeen zijn dit de benodigdheden die je nodig hebt bij het maken van de ‘standaard’ bong die we in dit voorbeeld zullen maken. Het belangrijkste onderdeel is een plastic (PET) fles die de meeste mensen wel in huis zullen hebben, en dit zijn de rest van de benodigdheden.

  • Plastic fles(je) of een andere container
  • Paperclip, schaar of mes (om gaten mee te maken)
  • Afplakmiddel, tape of kauwgum
  • Buisje (liefst van metaal, plastic smelt bij hoge temperaturen)
  • Glazen of metalen kop (*alleen nodig als je cannabis puur wilt roken)
  • Gaasje (*alleen nodig als je cannabis puur wilt roken)
  • Rubberen ring (optioneel)

Je pakt je plastic fles of container en verhit de paperclip, schaar of mes tot het heet genoeg is om het plastic te smelten. Maak vervolgens met het hete metaal een klein gaatje op zo’n 5 tot 10 cm boven de bodem, van 3 tot 6 mm groot of precies ter grootte van het buisje dat jij uitgekozen hebt. Hoe strakker hoe beter!

Plaats nu het buisje voorzichtig in het gat boven de bodem, dat je zojuist gemaakt hebt. Als het lastig gaat maak dan een draaiende en tegelijk drukkende beweging om het buisje erin te krijgen. Zorg ervoor dat het buisje schuin omhoog geplaatst wordt in de juiste hoek, om te voorkomen dat je rookwaar nat wordt.

Nu zorg je ervoor dat je bong ook volledig lucht- en waterdicht wordt, zodat er geen rook uit het gat kan ontsnappen. Gebruik kauwgum of afdichttape om het geheel volledig luchtdicht te maken. Let op: gebruik géén lijm of (andere) chemicaliën die (bij verhitting) giftige stoffen kunnen afgeven!

Test nu uit of je creatie daadwerkelijk luchtdicht is, door erin te blazen via het mondstuk en te voelen of ergens  (aan de buitenkant) lucht ontsnapt. Als je ergens lucht voelt is de bong niet luchtdicht en moet je deze nog wat beter luchtdicht maken. Je zou ook een (rubberen of metalen) ring kunnen gebruiken om het geheel nog meer af te dichten.

Rook je gewoon joints in je bong (al dan niet puur), dan kun je de volgende stappen overslaan tot de stap waarbij je het water erin doet. Ook bij het roken van joints met een bong is er namelijk water in de het reservoir van de fles (de bong dus) benodigd.

Als je puur wil gaan roken of je liever met een kop aan je bong rookt, pak je nu de glazen (of metalen) kop erbij. Deze kun je kopen bij een tabakswinkel of zelf maken, in sommige gevallen zal een (kleine) waterpijp kop of die van wietpijpjes ook geschikt zijn. Plaats de kop nu op de buis en zorg ervoor dat het goed strak en ook weer luchtdicht aansluit. Je kan lange vloei of aluminiumfolie gebruiken om een kop te maken en/of eromheen wikkelen om het luchtdicht te maken. Aluminiumfolie is echter niet heel gezond, dus raden we het gebruik daarvan liever af.

Vul de bong nu met zo koud mogelijk water en zorg ervoor dat de buis aan de binnenkant van de fles ten minste een paar (2 tot 5) centimeter onder water staat. Vul eerst wat minimaal benodigd is en vul later eventueel naar behoefte aan. Doe alleen nooit te veel water in je bong. Hierdoor zou er minder rook in de bong kunnen, maar er is ook de kans dat je wiet of joint nat wordt.

Klapgat

Natuurlijk moet je niet vergeten een luchtgat (ook wel een klapgat genoemd) te maken in het midden van de fles of iets daaronder. Maak het gat niet te laag anders spoelt je water eruit. Te hoog is ook niet optimaal want hierdoor zou de rook niet goed kunnen mengen met de lucht, om de filterfunctie van het water te benutten.

Plaats nu een gaasje in de kop en vul die vervolgens met je cannabis en/of andere favoriete rookwaar. Voor degenen die liever joints in hun bong roken: steek simpelweg je joint met het filter naar beneden, en al dan niet aangestoken in het buisje/kokertje van de bong. Zorg ervoor dat je het klapgat met één vinger afsluit wanneer je de kop (of je joint) aansteekt terwijl je (licht) inhaleert.

Laat de kamer nu met rook vullen; dit wordt ‘melken’ genoemd. Laat daarna het klapgat los terwijl je tegelijkertijd de rook (diep) inhaleert. Je zuigt nu de rook uit de kamer in je longen. Adem goed uit en doe hetzelfde weer opnieuw, uiteraard op je eigen gemak en in je eigen tempo. Je bent nu helemaal klaar en na een paar flinke hijsen waarschijnlijk heel erg high en/of stoned!

Vergeet je bong niet af en toe schoon te maken en mits nodig het gaasje en/of de kop te vervangen.

(advertentie)