(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Ook voor onze Willie Wietman tikt het klokje in 2023 gewoon door. Hoewel, niet het schakelklokje want er is een vervelende stroomstoring in huize Wietman. Hierdoor moesten de twee Sneeze planten en één van de Mohammed dames vervroegd geoogst worden…

De vakantie zit er weer op en wat héb ik ervan genoten! Ik hoop dat jullie dat ook gedaan hebben. Als eerst wens ik jullie natuurlijk een heel gelukkig nieuw kweekjaar toe. Zoals ik net vertelde heb ik erg genoten van mijn vrije dagen maar ze verliepen niet helemaal zonder haken en ogen. In de eerste week van mijn afwezigheid ging er al het een en ander niet zo lekker.

Eerst ging het mis met het weer. Het is de afgelopen weken erg vochtig geweest en dat zorgde ervoor dat de luchtvochtigheid in mijn woning langzaam aan steeds iets hoger werd. In eerste instantie was er echter nog geen reden voor paniek want alles viel nog binnen de marges.

Stroomuitval

Tot een donderdagavond voor kerst. Mevrouw Wietman kwam thuis na een dag hard werken, stak haar sleutel in het slot en poef! Toen zat het huis zonder stroom… Shit, wat is hier aan de hand? Het gebeurde precies op het tijdstip dat de lampen aan zouden moeten gaan, dus ik had al zo’n vermoeden dat het daar iets mee te maken moest hebben.

Tot mijn verbazing was het de CMH bulb die het had begeven. Deze had ik nog niet zo lang in gebruik dus das erg jammer maar het leven gaat door. Het was inmiddels ook al tegen één uur ’s nachts en ik vond het wel mooi geweest en ging naar bed. De volgende ochtend schrok ik wakker …oeps door de wekker heen geslapen. “Das raar, ik heb er twee staan voor het geval ik er een mis.” En terwijl ik daar zo over nadenk valt het me op dat het wel erg stil is in huis. Maar dan ook echt stil, en het is normaal gesproken nooit stil in mijn woning. Er is eigenlijk altijd wel wat gezoem van ventilatoren te horen op de achtergrond. Voor een normaal persoon misschien vervelend maar ik was het allang gewend. En dan valt het op als het ineens helemaal stil is.

Ik sprong mijn bed uit, waggelde naar de meterkast en kwam erachter dat de hoofdzekering eruit geklapt was. OMG hoe lang is dat, als en waarom zijn mijn alarmbellen niet gaan rinkelen? Nou, dat het alarm niet was afgegaan was zo opgelost. De gsm had bijna geen stroom meer toen ik naar bed ging, dus die was uitgegaan. Dat was één onderdeel. Nu de vraag; hoe laat is de stroom eraf gegaan en waarom?

Ik was die dag om 01:30 uur naar bed gegaan en 02:13 uur lag de stroom eruit. De dames zaten al bijna 6 uur zonder afzuiging. Ik moet je zeggen, dat was te ruiken ook! Het hele huis rook naar de wiet. Na het herstel van de stroom was de lucht met 1 a 2 uur verdwenen.

Nieuwe bulb

Nu de volgende dag was aangebroken was het tijd om de bulb te verwisselen. Ook het armatuur even na gelopen maar hier niets kunnen vinden, alles was in orde. De bulb heb ik verwisseld voor een oude die ik nog had liggen. Natuurlijk heb ik meteen een nieuwe besteld al was ik wel wat geschrokken van de prijs. Deze was tot wel 30 euro duurder dan 6 maanden eerder. Dus ben ik even gaan zoeken en kwam er een tegen op Amazon en heb deze meteen besteld. Hij zou na de kerst aankomen. Dat is top, maar drie dagen op de oude lamp en dan kan de nieuwe er alweer in.

Zo soepel liep het helaas niet. De stroom was namelijk weer twee keer uitgevallen in drie dagen tijd. Shit, wat is hier nu aan de hand? De nieuwe bulb kwam binnen en ik ben meteen aan de slag gegaan om hem te verwisselen. Dit gaat zonder toppen een stuk makkelijk dan is er veel meer ruimte. Na het vervangen was het tijd om te testen of alles werkt. Ik haal de knop om en er gebeurt niets. Nee, de lamp stuk. Wat nu te doen pffff bulb terug sturen dan maar, en wachten op een nieuwe.

Probleem twee…

De kweek duurt tot 31 januari maar ik heb het vermoeden dat de nieuwe bulb niet op tijd komt. Maar dat was dus probleem één. Wat zijn er meer Willie? Ja helaas wel. Doordat de stroom nog steeds uitvalt om de twee dagen ongeveer, gaat de gezondheid van de planten hard achteruit. De Mohammed die dacht dat hij een autoflower was, is ineens van onderaf zwart aan het worden en verliest blad. De dagen van deze dame zijn geteld. Omdat ik maar één droogkast heb, moeten de Sneeze planten het veld ruimen. Het drogen gebeurd namelijk in mijn verhoogde CNNBS G-Kit. Laten we eens kijken hoe dat eraan toegaat…

De twee Sneeze planten stonden er goed voor. Ze hadden nog wel een week of twee langer gekund maar de toppen zien er goed uit, en ik ben aan de slag gegaan. Omdat het nogal een spontaan besluit was, zijn er niet veel foto’s gemaakt en ben ik vergeten de diameters van de toppen op te meten. Waar ik dan wel een paar foto’s van heb zijn een paar bijzondere toppen.

Ik had namelijk een top die in twee delen gesplitst was, en die zag er erg mooi uit. Helaas had ik maar één zo’n bijzonder exemplaar. Van de volgende had ik er wat meer en met name op één van de twee Sneeze planten. Dat is een tak met niet twee maar drie toppen erop. De Sneeze kleefde trouwens weer extreem.

Luchtvochtigheid

Dat de Sneeze geoogst is, is niet alleen omdat ik de kast nodig heb om een Mohammed te drogen maar ook vanwege de verhoogde luchtvochtigheid door het uitvallen van de elektra.

Hoge luchtvochtigheid is niet zo goed voor een wietplant die in bloei staat. Hierdoor kunnen schimmels gaan groeien in de kweekkast en dat is niet de bedoeling. Het vergroot ook zeker de kans op toprot, wat natuurlijk ook een schimmel is. In de grafiek is ook goed te zien dat ik na de 16e van december, de controle over de luchtvochtigheid volledig kwijt was. Er zat zelfs een dag tussen dat de luchtvochtigheid de 93 procent aantikte. Toen ik in de kast ging kijken waren de wanden al licht vochtig aan het worden. Dit het heeft me mede doen besluiten om de dames vervroegd te oogsten. Beter iets minder oogsten en alles kunnen gebruiken, dan de helft weg te gooien door een schimmel.

Toen de Sneeze geknipt was, was het tijd de kast een kleine schoonmaakbeurt te geven en kan het droognet in de G-Kit met verhogingsset. Nu was het tijd om de G-Kit XL in de duiken en op zoek te gaan naar de verwarde Mohammed. Ook de andere Mohammeds staan nu vol in bloei, met als gevolg dat ik er niet zo goed bij kon. Maar het was uiteindelijk gelukt; de autoflower Mohammed is uit de kast gehaald en lag op mijn kniptafel tot mij iets opviel. Deze Mohammed schittert niet in het licht en er zitten bijna geen trichomen op. De top op de foto is zelfs de hoofdtop van deze Mohammed en is was aan de dunne kant. Tja, dat was dus geen succes… Notitie aan mezelf: afwijkende planten meteen verwijderen, ze leveren alleen maar problemen op!

In de G-Kit XL

Hoe gaat het ondertussen met de drie andere Mohammeds in de G-Kit XL? Na het uitvallen van de bulb redelijk goed. De toppen groeien wel bijna tegen het armatuur aan. Maar dat mag de pret niet drukken want de toppen zijn lang én dik.

De grote toppen hebben een gemiddelde diameter van 5,6 centimeter en een gemiddelde lengte van 25 centimeter aaneengesloten cola’s. De dames hebben nog 14 dagen te gaan en ik hoop dat ze het volhouden tot het einde van hun uitgerekende oogstdatum.

De cijfers

Het waterverbruik is langzaam aan het teruglopen maar ik blijf me verbazen over hoeveel water er wel niet doorheen gaat tijdens een kweekronde. De afgelopen week een kleine 33 liter. Het waterverbruik per plant bij de Mohammeds is 950 milliliter water met voeding. De Sneeze ben ik vanaf de eerste dag van het nieuwe jaar al aan het spoelen (geen voeding meer bij het water). Zo konden de laatste voedingsstoffen nog uit de aarde worden opgenomen.

Dan zijn we aangekomen bij de klimaatgegevens van de G-Kit XL (zie hierboven). Die zien er een stuk beter uit dan die van de kleine G-Kit. Dit komt omdat ze niet in dezelfde ruimte staan. De kleine G-Kit staat in een kleine kamer. De G-Kit Xl staat in een kamer die bijna de helft groter is, en is aangesloten op de centrale afzuiging van het huis. Dat neemt niet weg dat ook in deze grafieken duidelijk te zien is dat het niet zo lekker ging. De gemiddelde temperatuur van de afgelopen periode was 22,03 graden Celsius. De gemiddelde luchtvochtigheid was daarbij 63,61 procent.

Kweekvideo

Deze week zien we dat de Mohammeds de camera’s voorbij groeien en bloeien. Het lukt niet meer om de dames bij te houden want de camera’s kunnen niet meer hoger. Tussen de bladeren door is de ontwikkeling van de toppen gelukkig nog steeds goed te volgen.

Dat was het weer voor nu. Over twee weken lees je in mijn kweekavontuur onder meer: is het gewicht van de Sneeze al bekend? Zijn de Mohammeds nog in leven? Is het probleem met de elektra inmiddels opgelost?

Willie Wietman

(advertentie)