(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Er waren meerdere hoogtepunten tijdens het PCN jubileum symposium over de toekomst van de cannabisbranche, vorige vrijdag in het Evoluon in Eindhoven. Eentje daarvan was het uit de kast komen van Philips als leverancier van de wietindustrie, na jaren van ontkenning en verstoppertje spelen.

Coming-out van Philips in de wietwereld

Philips was een van de sponsors van het groots opgezette symposium ter ere van het 25-jarig bestaan van het PCN, het Platform Cannabisondernemingen Nederland. ‘Grow with the pros’, aldus de Philips advertentie in het programmaboekje, ‘get the best advice to grow your cannabis with LED’.

Jarenlang deed Philips alsof het niets te maken had met cannabis, ook al gebruikten honderdduizenden kwekers hun lampen. Die tijd is nu dus voorbij.

Als zoon van een Philips-man was het voor mij sowieso heel bijzonder om juist in het Evoluon samen te komen met een groot deel van de Nederlandse wiet- en coffeeshopwereld. Philips schonk het iconische gebouw in 1966 aan de stad Eindhoven en tot 1989 was het een technologiemuseum. Omdat mijn vader bij Philips werkte waren er altijd vrijkaartjes beschikbaar, zodat ik in mijn jeugd kind aan huis was in de vliegende schotel.

Geweldige dag, met de vaart erin

Mijn beide ouders leven nog en waren er vrijdag de hele dag bij, zoals ze ook de meeste edities van Cannabis Bevrijdingsdag hebben bezocht. Het werd een geweldige dag, met presentator Bas van Werven in een glansrol. Congressen en symposia willen nog weleens inzakken na de eerste sessies of na de lunch, maar Van Werven hield de vaart en de spanning er de hele dag in. Met verstand van zaken en veel humor en zonder flauwe clichés.

Achter de schermen speelde Steven Kompier een glansrol. In de voorbereiding, door het maken van de uitstekende filmpjes die aan elk programma onderdeel vooraf gingen en op dag zelf als stagemanager. Het is altijd een plezier om met Steven samen te werken en dat geldt zeker ook voor dit project.

De immer welbespraakte burgemeester van Breda Paul Depla en 1 van de 10 ingelote wietkwekers voor de wietproef John Meijers

Tilburg en Breda beginnen vast met wietproef, als Duitse deelstaat

De vier paneldebatten waren stuk voor stuk de moeite waard. Alles is professioneel geregistreerd, de opnamen komen later beschikbaar, waarschijnlijk via de PCN website. De aanwezige media pikten vooral de uitspraken van de Bredase burgmeester Paul Depla op, in het debat over de wietproef. Depla wil de boel versnellen door in Breda en Tilburg alvast gereguleerde wiet van FYTA uit Waalwijk te verkopen in de shops, naast het gewone aanbod. ‘Verre van ideaal, maar beter dan niks’, aldus Depla.

Een soort experiment binnen het experiment dus, maar de kans daarop lijkt minimaal. Bart Vollenberg, coffeeshopondernemer en oprichter van wietproef teler Aardachtig, verwacht dat veel mensen de gereguleerde wiet willen proberen. Starten met maar één teler en twee steden zou zomaar kunnen leiden tot enorme drukte, verkeersoverlast en ander ongemak. En mocht de kwaliteit van de FYTA wiet tegenvallen, dan kan de hele wietproef daardoor “besmet” raken. Ook Willem Vugs van coffeeshop Toermalijn in Tilburg zei grote bedenkingen te hebben bij Depla’s voorstel.

Depla kreeg een paar keer de lachers op zijn hand. Bijvoorbeeld toen hij stelde dat als we in Nederland maar door blijven praten terwijl andere landen ons inhalen met legalisering “we ons beter kunnen gaan beschouwen als een deelstaat van Duitsland”. Als de wietproef in het huidige tempo door gaat, stelde Depla, dan heeft de rest van Europa in 2028 gereguleerde cannabis en praten wij nog steeds over een nieuwe wet.

Koos Zwart Award voor August de Loor en coffeeshop-boek

Advocaat Tim Vis stelde in het laatste paneldebat voor dat de coffeeshopbonden samen met de gemeenten die sneller vooruit willen een routekaart voor legalisering maken en die aanbieden aan het college van procureurs-generaal, de top van het ministerie van justitie. August de Loor kreeg de Koos Zwart Award uitgereikt en riep de cannabisondernemers op om beter voor zichzelf op te komen.

Zelf mocht ik ook even het podium op, voor de presentatie van het boek dat ik in opdracht van het PCN heb geschreven: ‘Een kwart eeuw knokken voor de coffeeshop – geschiedenis van het PCN 1997-2022’. Tweehonderd pagina’s cannabiscultuur in woord en beeld, gebonden, hardcover en fraai vormgegeven door Ger Gosen. Alle ruim 200 symposium bezoekers kregen het boek cadeau. Een beperkt aantal exemplaren is te koop voor €44 per stuk, inclusief verzendkosten. Bestellen kan met een mailtje aan: secretariaat@platformcannabis.nl 

Napraten in de High Tea Potcast

Met twee deelnemers aan het internationale panel, Hilary Black uit Canada en Georg Wurth uit Duitsland, hebben mijn co-host Rens en ik afleveringen van de High Tea Potcast opgenomen. Die met Hilary gaat deze week online, die met Georg kort daarna. Van harte aanbevolen voor iedereen die wil weten hoe het nu echt zit in Canada en Duitsland.

(advertentie)