(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Vanaf 1 juli kunnen geïnteresseerde partijen zich melden als legale wietteler voor het ‘Experiment gesloten coffeeshopketen’. Nu al heeft de overheid de meeste voorwaarden gepubliceerd waaraan de gegadigden moeten voldoen, zodat ze ‘voldoende tijd hebben om zich voor te bereiden’. Ook is bekendgemaakt dat de 10 deelnemende gemeenten aan de wietproef samen 7 miljoen euro krijgen van het Rijk (of eigenlijk van ons belastinggeld natuurlijk).

Papierhandel

Je zou het bijna vergeten met al dat coronagedoe, maar er komt ook nog zoiets als een wietproef aan in Nederland. Als het goed is gaat die ergens media volgend jaar – maar in ieder geval NA de parlementsverkiezingen van maart 2021 en dus onder de vlag van een nieuw kabinet – van start.

Nu zijn er al talloze pagina’s met woorden aan de wietproeg vuilgemaakt, maar er kan altijd nog meer bij. Zoals uitgebreide eisen aan de maximaal 10 kwekers die de staatswiet moeten gaan leveren. Die zijn dinsdag op de website van de Rijksoverheid gepubliceerd onder de gezellig kop: ‘Hoe kan ik als teler een vergunning aanvragen om mee te doen aan het wietexperiment?

Aanmelden kan pas vanaf 1 juli, maar er komt zo’n shitload aan papierwerk aan te pas dat je nu al moet beginnen met voorbereiden, zo meldt de overheid zelf.

Elke kweker teelt minimaal 6.500 kilo per jaar

Om in aanmerking te komen moet je o.a. een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) hebben, net als een bedrijfspand, ondernemingsplan, beveiligingsplan en natuurlijk een teeltplan. En denk niet dat je er met een ruime achtertuin wel komt, want je moet – zo lezen we – in staat zijn om ‘minimaal 6.500 kilo droge hennep op jaarbasis ‘ te produceren.

En dan dus niet blind gaan kiloknallen door je hok vol te plempen met Big Bud of PP, want je moet ‘in ieder geval 10 verschillen soorten hennep en/of hasjiesj’ kunnen produceren. Ook moet je je teeltervaring zoveel mogelijk onderbouwen, dus wij zijn benieuwd hoe je dat als bestaande  wietteler ooit voor elkaar kunt boksen aangezien je per definitie illegaal bezig bent (nog los van die VOG die je dan wellicht niet krijgt).

Minimaal 10 variaties en 6.500 kilo per jaar… wie er zin an heeft kan zich gaan voorbereiden op een carrière als staatswietkweker! [illustratie: Spender1/Shutterstock]

Nog meer woorden en papieren volgen half juni

De definitieve eisen (jawel) worden half juni nog bekendgemaakt middels een ‘Besluit experiment gesloten coffeeshopketen’ en een ‘Regeling experiment gesloten coffeeshopketen’. Oh ja, je krijgt ook standaard een Bibob-onderzoek aan je broek. Nog iets wat veel bestaande wietkwekers en andere cannabis ondernemers niet per se ongeschonden zullen doorstaan.

Wij willen hier niet de zwartkijker uithangen, maar het zou ons niet verbazen als die (10 x 6.500 kilo =) 65.000 kilo wiet & hasj per jaar straks uitsluitend door grote commerciële partijen van buiten ons wereldje wordt gemaakt en niet door bestaande wiettelers…

7 miljoen belastinggeld voor wietproef gemeenten

Dan is er nog wat financieel nieuws omtrent de wietproef. We hoorden sommige steden die meedoen – o.a. Groningen – al flink klagen dat de hele grap niet te duur moet worden of anders zou de stekker er bij voorbaat uit getrokken worden.

Nu was elke gemeente eerder al een eenmalige bijdrage van 150.000 euro toegezegd als tegemoetkoming in de kosten. Het politieke vakblad Binnenlands Bestuur (BB) meldt dinsdag dat er meer belastinggeld naar de 10 wietgemeenten vloeit. Twee ton verdeeld over de 4 jaar dat de proef duurt + nog eens 45.000 euro per coffeeshop. ‘In totaal draagt het rijk zo bijna 7 miljoen euro bij aan het experiment gesloten coffeeshopketen’, aldus BB, dat zich weer baseert op berekeningen van Frontinfo.

Wie krijgt de meeste poen om mee te doen?

Sluiten we af met een overzicht van die 10 wietproef gemeenten en hoeveel geld ze van het Rijk krijgen. Nog een fijne dag, en vergeet niet om altijd op tijd belastingaangifte te doen want onze geliefde overheid heeft het geld hard nodig… nu nog meer dan anders 😉

[openingsbeeld: underworld/Shutterstock]
(advertenties)