(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Twee weken geleden ontdekte Willie Wietman een man tussen zijn vrouwelijke planten, die ook nog eens in de bloei van zijn leven was. Die plant werd uiteraard meteen verwijderd maar liet wel een grote lege ruimte in de kweekkast achter. In dit verslag lees je (onder veel meer) hoe Willie die ruimte weer met toppen probeert te vullen.

Zoals je waarschijnlijk nog wel weet, vond ik twee weken geleden een mannelijke plant tussen de Jack Herers van DHS. De plant stond helaas al flink te bloeien maar ik heb hem verwijderd en de kast goed uitgezogen met mijn stofzuiger. Sindsdien heb ik de dames in beide kweekkasten maar even met rust gelaten maar ik heb ze wel in de gaten gehouden, en natuurlijk water gegeven.

Gaten vullen met toppen

De weggehaalde mannelijke Jack Herer had een groot leeg gat achtergelaten in mijn kweekkast. Ik had gelukkig een goed idee om dat op te vullen …dacht ik. Achteraf vraag ik me echter af of dat idee wel zo slim was. Ik wilde de lege plek opvullen met de hoogste toppen, door deze om te laten vallen op de lege plek. Het idee was op zich wel goed, alleen ging de uitvoering wat minder.

Het was de bedoeling om de dames met gewichten langzaam naar beneden te brengen maar dat ging mis. Bij de twee takken waar ik het probeerde, knakte de tak meteen dubbel ter hoogte van het scrogrek. Oei, das niet goed! Toen durfde ik niet meer verder te gaan en wilde ik eerst afwachten of ik de plant niet te veel schade had toegebracht. Maar nu, twee weken verder, ziet het er naar uit dat ik de rest de komende week ook kan gaan doen.

Eén van de Jack Herers is inmiddels zo groot geworden dat ie tegen het armatuur groeit. Toen ik dat zag heb ik toch stiekem geprobeerd de dame weg te buigen van het armatuur. Dat wilde alleen niet lukken door de dikte van de stam. Ik ben nu van plan om de stam in te wikkelen met binddraad op de hoogte waar de andere zijn geknakt. Dit in de hoop dat ik deze dan wel langzaam naar beneden kan buigen.

En de bloei?

De ontwikkeling van de toppen gaat gelukkig wel lekker, en ze worden langzaam groter en dikker. Ze beginnen ook al wat te schitteren in het licht van de flitser, en er komt ook al een beetje geur van de dames af.

De hoofdtop van de Jack Herer die recht achter de mannelijke plant stond lijkt iets voor te lopen op de rest. Deze dame is de kleinste van het trio, maar heeft op dit moment dus wel de dikste hoofdtop. Ik ben alleen een beetje bang dat deze straks vol met zaadjes zit…

Toen ik de dikke stam aan het inspecteren was om te kijken of ik iets kon bedenken om deze te buigen, kwam ik iets raars tegen op één van de zijtakken. Daar zat een calyx als ik het goed heb, die er anders uitzag dan normaal. Normaal zijn ze rond deze tijd gewoon groen met twee witte uitstekende voelsprieten. Nou ja, dat  zijn geen voelsprieten natuurlijk maar bloeiharen. Deze bloeiharen vangen stuifmeel van de mannelijke planten op, en maken er daarna een zaadje van.

Nou, ik pakte het pincet er maar bij en heb voorzichtig de calyx losgemaakt van de plant. Toen ik het op mijn bureau neerlegde wist ik het al; het is een zaadje. Pffff wat nu? Is dit een voorteken dat alles straks vol zit met zaad? Van een saaie kweekronde is in ieder geval geen sprake meer. Ik heb de rest van de planten ook nog even onder de loep genomen maar geen andere zaadjes kunnen vinden tot nu toe.

Klimaatcijfers

De 315 Watt CMH binnenzon hangt helaas nog steeds op zijn hoogtepunt. De gemiddelde temperatuur was de afgelopen 14 dagen 24,89 graden Celsius. De gemiddelde luchtvochtigheid daarbij was 65,47 procent. Een stuk hoger dan de afgelopen weken maar dat komt omdat het erg vochtig is geweest buiten. Ik verwacht dat dat de komende weken weer goed komt.

Het waterverbruik van de afgelopen 14 dagen laat weer een lichte stijging zien in de tweede week. In week #9 is er 31,5 liter verbruikt en in week #10 was dat 34,6 liter. De planten in de G-Kit XL krijgen op het moment 1,1 liter water met voeding van Plagron. De Sneeze planten in de kleine CNNBS G-Kit krijgen 750 milliliter water. Bij de ene plant is dat met voeding en bij de andere zonder, want daar zitten BioTabs voedingstabletten in de aarde.

Welriekende Sneeze

In de kleine G-Kit (met verhogingsset) staat het propvol met Sneeze. De planten drukken de deur bijna open! Het verschil tussen de twee is eigenlijk niet meer te zien. Ze zijn door elkaar heen gegroeid en zoeken naar het laatste vrije stukje kast waar ze verder kunnen groeien. In vergelijking met de Jack Herer ruikt de Sneeze ook al een stuk sterker. Als ik de deur open heb gehad moet de kamerdeur zeker een half uur dicht blijven, zodat de lucht gefilterd kan worden en niet meer ruikt.

De kweekkast zelf is goed gevuld met kleine topjes en ze plakken goed. De afgelopen weken had ik wat last van een hoge luchtvochtigheid maar dit is opgelost door het huis meer te ventileren als het droog is buiten. Het is dan maar te hopen dat het een droge zomer wordt.

De kweekvideo

In de time lapse is deze keer te zien hoe de lege ruimte die de mannelijke plant heeft achtergelaten wordt opgevuld door de snel groeiende dames.

Dat was het alweer voor nu. De volgende keer lees je in mijn kweekavontuur onder meer of ik nog meer zaadjes heb ontdekt. Ook zal ik je laten weten of de dikke stam gebogen is, en de lamp eindelijk weer wat lager kan. Tot over twee weken!

Willie Wietman

(advertentie)