(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Nét toen hij dacht dat alles op rolletjes liep, ontdekte Willie Wietman deze week een bloeiende en mannelijke wietplant in zijn grote kweekkast. Uiteraard wordt de heer van de overige dames verwijderd, en de kweekkast even goed schoongemaakt. Als dat maar geen zaden oplevert…

Een weekje verder sinds het laatste verslag en we zijn alweer aanbeland in de weken #7 en #8 van deze kweekronde. De dames groeien in beide kweekkasten goed zoals je kunt zien op foto’s hieronder. De Jack Herer planten (huismerk zaadjes van Dutch-Headshop) zijn tot de maximale hoogte van mijn G-Kit XL (met verhogingsset) geklommen, en in de kleinere G-Kit heeft ook Sneeze haar plafond bereikt.

In week #7 liep alles op rolletjes, net zoals de rest van de afgelopen weken. Wat heerlijk de wind in de zeilen; wat een top kweekronde wordt dit… Maar toen … nou, laten we maar een kijkje nemen want foto’s zeggen meer dan woorden.

Man, man, man…

Er is een indringer in de G-Kit XL; er staat een MAN tussen de dames! De afgelopen dagen had ik mijn focus even op een andere klus waardoor ik niet veel tijd aan de wietplanten kon besteden. Het was even snel water geven en kijken of er niets tegen de lamp groeide. En toen was het woensdag en de Jack Herer rechtsvoor was ineens een stuk groter geworden, en had rare bloemen. Shit wat is dit nou weer? Hé, dit heb ik nog niet eerder gezien. Dus ik kijk nog eens goed naar de top van de plant…

Nee, dit lijkt wel een mannelijke plant! En toen was het tijd voor een zoektocht op CNNBS.nl en het antwoord gevonden; het is een mannelijke plant. Het was op dat moment te laat om in actie te komen, en ik heb het nog een nachtje moeten laten staan. Voor de zekerheid had ik de ventilatoren in de kweekkast uitgezet, zodat er geen stuifmeel verspreid zou worden. Op dat moment zag ik daar nog geen sporen van maar ik dacht, ik kijk morgen wel…

Opgeruimd staat netjes

Na het opruimen van de kamer waar de G-Kit XL staat, was het de volgende dag tijd om de jongeman een kopje kleiner te maken. Naast de ventilatoren had ik nu ook de afzuiger uitgezet. Ik probeerde zoveel mogelijk wind uit de kast te houden, zodat het stuifmeel zich niet door de kast zou verspreiden.

Na het verwijderen van de manlijke plant heb ik in de kast goed stof gezogen om het stuifmeel te verwijderen. Maar toen de kast weer schoon was zag ik ineens dat de bladeren van de dame achter de man (ja, achter iedere succesvolle man staat een vrouw mensen) ook onder het stuifmeel zaten. Deze heb ik voorzichtig weer weggeknipt en de klus zat erop.

Ik zette net wat spullen weg toen er op de deur werd geklopt. Willie!!!! De hele gang stinkt naar de wiet! Oeps! Ik was lekker in de kast aan het zuigen geweest maar de stofzuiger heeft helaas geen koolstoffilter. Nou, snel de afzuiger aangezet en de stofzuigerzak vervangen, wat parfum gespoten en 20 minuten later was het probleem opgelost en m’n vrouw ook weer gelukkig. Ik heb de ventilators nog wel even een dag uit gelaten.

Bloei

De overgebleven drie Jack Herer dames van DHS staan nu ook in bloei. De planten groeien nu ook nog best veel in de hoogte. Ik heb daarom een van de hoogste stammen om laten vallen, zodat ik de lamp weer wat lager in de kast kan hangen. Het licht wordt zo ook meteen gelijkmatiger over de planten verdeeld.

Op dit moment is het hoogteverschil tussen de toppen van de planten meer dan 30 centimeter. Dit wil ik wat dichter bij elkaar brengen zodat de toppen evenveel en even sterk licht krijgen. De onderzijde van de dames zijn redelijk kaalgeknipt tot aan het scrogrek. Zo kan de lucht goed doorstromen en het is een stuk prettiger water geven.

Het klimaat en waterverbruik

De 315 Watt CMH binnenzon hangt op de maximale hoogte van de G-Kit XL met verhogingsset. De temperatuur was de afgelopen 14 dagen 25,96 graden Celsius. De schommeling in de temperatuur komt door het uitzetten van de ventilators en de hoogte van de lamp. Deze komt nu erg dicht bij de sensors. De gemiddelde luchtvochtigheid van de afgelopen periode was 48,45 procent.

De bewatering van de afgelopen 14 dagen was eerst wat aan het afvlakken maar is nu aan het dalen door het verwijderen van de mannelijke plant. In week #7 is er 36,2 liter verbruikt en in week #8, 35,45 liter. De dames in de grote CNNBS G-Kit XL krijgen nu dagelijks 1 liter water met voeding van Plagron per plant. De Sneeze dames krijgen nu 750 milliliter water. Eén van de twee Sneeze dames krijgt alleen water want die heeft BioTabs. De ander krijgt water met voeding van Plagron.

De Sneeze planten…

…in de kleinere G-Kit met verhogingsset hebben ook de maximale hoogte bereikt. Ook hier zal ik dus wat trucjes moeten toepassen zodat de dames niet tegen de G-Bars aangroeien. Ook hier staan de dames nu een kleine week in bloei.

Zoals te zien is op de foto’s is deze kweekkast goed gevuld. Het verschil tussen de plant die dagelijks voeding krijgt en die met de BioTabs is bijna niet meer te zien. De plant aan de rechterzijde van de G-Kit is de plant met voeding van Plagron. Deze is maar een paar centimeter hoger dan de dame ernaast. Dat is eigenlijk op het moment het enige zichtbare verschil tussen de twee dames.
De twee planten groeien verder mooi vierkant in de G-Kit. Ik had de planten in week #7 kaalgeknipt tot aan het hekwerk maar er zijn al veel bladeren teruggegroeid.

Meer problemen?

Het was vrijdag 02:19 uur toen ik werd opgeschrikt door een alarm op m’n mobiel. Het was de sensor van de G-Kit met verhogingsset waarin de Sneeze planten staan. De luchtvochtigheid had een alarmerend niveau bereikt van 85 procent. Dat is wel erg hoog dacht ik bij mezelf, en ben maar op onderzoek uitgegaan. De tweede sensor in de kast gaf een waarde aan van 80 procent; ook erg hoog.

Bij de kast aangekomen was het eerste wat ik deed, ruiken of ik de dames al rook maar dat was niet het geval. De afzuiger maakte geluid en de luchtinlaten zogen nog lucht aan. Ik had net die dag wel 100 milliliter extra water per plant gegeven maar dacht niet dat dat het probleem kon zijn.

Eerst maar eens kijken of de wanden van de kast nat waren, maar dat was niet het geval. Ik kon niet goed in de kast kijken omdat de lamp aan stond en ben de volgende dag verder gaan zoeken. De twee sensoren waren onder het bladerdek terecht gekomen en gaven daardoor een te hoge waarde door. Na het wegknippen van de bladeren rond de sensoren heb ik de sensors uitgelezen. De gemiddelde temperatuur was de afgelopen 14 dagen 24,9 graden Celsius. De gemiddelde luchtvochtigheid over die periode was 61,13 procent. Dat is wat aan de hoge kant en ik heb het liever rond de 55 procent.

Bij het bekijk van de gegevens van dag tot dag zat de luchtvochtigheid met pieken rond de 78 procent als de g-bars aanstonden. Om de luchtvochtigheid terug te dringen heb ik de twee dames tijdelijk wat minder water gegeven: van 900 naar 750 milliliter. Dit heb ik in stappen over twee dagen gedaan. Ik heb twee van de drie 120 millimeter ventilators uitgezet. Dit heeft de piek al teruggebracht naar 65 procent. De komende dagen ga ik de dames wat verder ontdoen van hun blad zodat ze wat minder water verdampen en ik later in de kweekronde de ventilators weer aan kan zetten zonder dat het problemen oplevert.

Kweekvideo

Deze week heb ik natuurlijk ook weer een time lapse gemaakt. Daarin zien we ineens het mannetje in een hoekje van het scherm voorbij komen. Opvallend is dat de mannelijke plant zich een stuk sneller ontwikkeld dan de vrouwelijke. Dit is omdat de mannelijke planten in de natuur hun stuifmeel zo goed over de andere planten heen kunnen laten waaien.

Zo, dat was het weer voor nu. Over twee weken lees je in mijn kweekavontuur onder meer hoe het nou met die sensor gaat? Misschien zijn de toppen dan ook al wat groter, en heb ik hopelijk de luchtvochtigheid onder controle… Tot dan!

Willie Wietman

(advertentie)