(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het gaat heel lekker met de Sneeze wietplanten sinds onze Willie ze op 12/12 zette. Ze zijn de afgelopen twee weken hard gegroeid en meer dan verdubbeld in formaat. Willie installeert scrogrekken in zijn twee kweekkasten en snoeit hier en daar wat bladeren en takken. Zou de bloei er al in zitten? 

Wat kan twee weken toch groot een verschil maken voor wietplanten, nadat ze op 12/12 gezet zijn. Zo heb je nog maar een paar eerste setjes bladeren, en zo heb je volwassen wietplanten en kijk je alweer uit naar de bloeifase. De afgelopen twee weken zijn de dames dan ook flink groter geworden. Hier en daar heb ik zelfs al wat moeten snoeien, dus laten we maar snel gaan kijken hoe de Sneeze-planten erbij staan.

Zoals je ziet schieten de dames in de CNNBS G-Kit XL nu snel de hoogte in. De bodem van de kweekkast was eerder nog duidelijk zichtbaar maar inmiddels niet meer. De planten zijn ook wat lichter groen geworden maar maken dan ook veel plantmassa aan nu. Ze hadden eerst een gemiddelde hoogte van 13 centimeter daar is in twee weken een stuk bij gekomen. Inmiddels zijn ze dan ook al zo’n 37 centimeter hoog, en dat is een flinke toename in zo’n korte tijd.

Nu de Sneeze dames de hoogte van de luchtinlaten hebben bereikt, is het ook tijd geworden om het (scrog) hekwerk weer in de kweekkast te plaatsen. Ik heb ook meteen weer wat extra ventilators in de kast gehangen, zodat er een lekker briesje door de kast waait. Het is nog iets te vroeg voor een knipbeurt; de dames hebben eerst nog wat meer oppervlakte te bedekken. De 315 Watt CMH binnenzon hangt nu 40 centimeter boven de toppen van de planten.

Waterverbruik en het klimaat

Uiteraard heb ik ook weer bijgehouden hoeveel water er doorheen gegaan is. De afgelopen twee weken was dat behoorlijk wat meer dan in de weken ervoor, en de dames doen het er goed op. Ze krijgen dagelijks 650 milliliter water met voeding van Plagron. De dames in de kleinere CNNBS G-Kit doen het iets rustiger aan met 450 milliliter water met voeding.

Het klimaat in de G-kit XL is lekker zomers. Ik denk dan ook dat de planten niet veel te klagen hebben. De gemiddelde temperatuur was de afgelopen twee weken 24,30 graden Celsius. De gemiddelde luchtvochtigheid  was 42,66 procent.

Het stroomverbruik

Zoals je misschien nog weet ben ik al een tijdje bezig om het stroomverbruik ook te meten. Dat had wat voeten in aarde maar eindelijk heb ik wat duidelijke stroomgegevens. Er is helaas nog geen volledige maand voorbij maar wilde het toch even met je delen.

In de grafiek is goed te zien wanneer ik ben overgestapt van 18/6 naar het 12/12 lichtschema. Daar zien we het verbruik namelijk een aardig wat omlaag gaan. Namelijk van 7,94 kWh per dag naar 5,59 kWh. Tot nu toe is er deze maand dus 183,87 kWh aan stroom verbruikt. Ten opzichte van de standaard G-Kit XL 315W CMH valt het iets hoger uit door de ventilators en de camera’s die ik in de kast heb staan.

De 67,33 Watt is wat er continu verbruikt wordt. Dit is het stroomverbruik van de ventilatoren en camera (20,78 Watt) en 46,55 Watt voor de afzuiger. “Maar Willie, wat is dit nou in harde euro’s?”. Tja, dat is lastig te zeggen; niet iedereen heeft namelijk dezelfde energieprijs. Met deze gegevens moet je het echter wel uit kunnen rekenen. De volgende keer dat we dit weer bespreken zal pas aan het einde van de kweekronde zijn. Dan zijn alle gegevens binnen en kunnen we gaan calculeren wat deze kweekronde mij aan stroom kost.

De andere kast

De twee Sneeze planten in de kleinere kweekkast (een CNNBS G-Kit van 60 x 60 cm met verhogingsset) zijn in kleine struikjes veranderd. Ook in deze kweekkast zijn de planten goed aan het strekken, al zijn ze door het LED licht wat compacter dan de planten onder de CMH. De dames hebben hier ook de luchtinlaat gaten gepasseerd dus heb ik ook hier het hekwerk geplaatst. Daarvoor moest er in de kast echter wel wat gesnoeid worden. Er is is namelijk bijna geen ruimte meer om fatsoenlijk water te geven.

Na de knipbeurt zien de dames er iets minder mooi uit; ik heb aardig wat weg geknipt. De dames staan nog niet in bloei dus dat moet wel goed gaan. Ik heb de takken die nu al tegen de zijwanden groeien wel weggeknipt. Deze zullen later alleen maar in de weg zitten. Dan kan ik ze beter nu vast weghalen zodat de plant de energie in de rest kan stoppen.

Ook heb ik alle grote bladeren (schutbladeren) uit de plant geknipt. In de G-Kit XL laat ik ze altijd zo lang mogelijk zitten. Het zijn per slot van rekening wel de zonnepanelen van de plant. In deze kast is daar alleen niet genoeg ruimte voor. De schutbladeren zitten de ontwikkeling van de zijtakken in de weg. Die groeien dan sneller opzij dan omhoog is me opgevallen.

Ook hier moeten de Sneeze planten nog een klein stukje verder groeien voordat ze door het hekwerk heen komen. De G-Bars van 150 Watt (het oude model) hangt hier op een hoogte van 25 centimeter boven de twee planten.

Kweekvideo

En toen was het alweer tijd voor de kweekvideo, wat gaat zo’n verslag ook weer snel voorbij. Deze week zien we de planten de hoogte in schieten. Het is me helaas niet gelukt om de beelden helemaal gelijk te krijgen. Halverwege de video schieten de dames de camera’s voorbij. Afijn, kijk zelf maar.

Dit was hem weer voor nu. Ben jij er over twee weken ook weer bij? Dan ga ik het onder meer hebben over roofmijt, en zullen we zien of er al bloemen zijn. Hopelijk groeien de planten tegen die tijd dan ook door het scrogrek heen. Tot dan!

Willie Wietman

(advertentie)