(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het land staat al voor eeuwig in de geschiedenisboeken als het eerste op aarde dat cannabis volledig legaliseerde. Dat is inmiddels al ruim vijf jaar geleden, dus het werd wel tijd voor de volgende stap: export. De eerste partij Uruguayaanse medicinale wiet staat op het punt om te worden verscheept naar Europa, Canada en Australië.

 

Uruguay schrijft historie

In december 2013 nam het parlement in Uruguay – een land in Zuid-Amerika met 3,5 miljoen inwoners – het historische besluit om in één klap de totale cannabisketen te legaliseren. De opstartproblemen waren vervolgens niet van de lucht, maar burgers mochten wel alvast thuis wiet kweken (zes planten, ofwel 499 gram) of lid worden van een cannabis social club. De commerciële teelt – onder staatstoezicht – voor recratieve wiet in de apotheken liet langer op zich wachten, maar ook die is anno 2019 flink op stoom gekomen.

Tijd dus voor de volgende, economische gezien logische stap: het exporteren van wiet. Ook daarmee is Uruguay dan de eerste op het continent, al hijgt Columbia stevig in de nek van het Amerikaanse bedrijf Fotmer, dat als enige in Uruguay een exportlicentie bezit.

Uruguay voegt zich bij Nederland en vooral Groot-Brittannië

Maar goed, er kan er altijd maar een de eerste zijn en dat is dus opnieuw Uruguay. Na één jaar, wat best lang is natuurlijk, wordt de eerste oogst nu klaargemaakt voor verzending in Nueva Helvecia, 120 kilometer ten westen van de hoofdstad Montevideo. Werknemers van Fotmer knippen en drogen zich een ongeluk om de mediwiet in perfecte staat transportklaar te maken.

Met deze stap voegt het nietige Uruguay zich bij een groeiend maar nog altijd klein rijtje landen dat medicinale wiet kweekt voor derden. Je zou het misschien niet direct verwachten, maar die lijst van exportlanden wordt ruimschoots aangevoerd door Groot-Brittannië, dat volgens de Verenigde Naties in 2016 tweederde (!) van die lucratieve mediwietmarkt in handen heeft. Wij – Nederland olé olé – volgen op plek nummer twee, met een marktaandeel van 16,4%, gevolgd door Oostenrijk met 8,7%. Medicinale cannabis is momenteel legaal in ongeveer dertig landen op deze aardbol.

De medicinale exportwiet van Uruguay komt uit de kas… [foto: Canna Obscura/Shutterstock]

18 kassen, 30.000 m2 en 10.000 wietplanten

“Uruguay heeft zich visionair opgesteld”, stelt Jordan Lewis dan ook, een van de eigenaren van Fotmer tegenover nieuwszender France24. Volgens hem kan Uruguay dan ook een leidende rol spelen in de groeiende (wereld)markt voor medicinale cannabis.

In 2019 mikt Fotmer in ieder geval op een productie van zesduizend kilo wiet (ter vergelijking; het Nederlandse Bedrocan zit op een jaarproductie van nog geen drieduizend kilo), maar het uiteindelijke doel is 400 ton – ofwel 400.000 kilo – per jaar. Daar is volgens Lewis ‘slechts’ een investering van 15 miljoen dollar voor nodig.

Op dit moment heft het bedrijf in Uruguay 18 kassen liggen, waar op 30.000 vierkante meter wiet wordt geteeld.

6 dagen drogen en 6 dagen stabiliseren

Bij Fotmer laten ze de wietplanten tot maximaal 2 meter hoog worden. Daarna krijgen ze 6 dagen om te drogen en nog eens 6 dagen om ’te stabiliseren'(dit om de chemische processen volledig hun werk te laten doen), waarna de stengels en toppen in gekleurde dozen worden verpakt. Dat laatste duurt 2 dagen. In het hoogseizoen werkt er 150 man personeel aan de oogst. Je kan je – wellicht uit eigen ervaring – voorstellen dat dit een stressvolle periode is, omdat er veel in één keer gedaan moet worden. Geen wonder dat er dan 24/7 wordt gewerkt bij Fotmer.

Het gehele proces is strikt gereguleerd, te meer daar de toppen en extracten merendeels bestemd zijn voor de farmaceutische industrie. Lewis: “Ons doel is om de nummer 1 provider van medicinale cannabis in de wereld te worden.”

Daarbij wil het bedrijf dankbaar gebruikmaken van de liberale wetten rondom wiet in Uruguay. En sowieso is Lewis daar al een voorbeeld van, want hij begon er ooit met slechts 10 wietplanten. Toch kreeg hij op basis van zijn ruime ervaring en het intensief bestuderen van de plant in het verleden, toestemming van de overheid om zijn eigen wiettoko op te zetten. Inmiddels heeft Fotmer dankzij succesvol klonen dus al 10.000 wietplanten…

Mediwiet is miljarden business

En Fotmer is ook niet van gisteren natuurlijk. De wereldwijde markt voor alleen medicinale cannabis is volgens onderzoeksbureau Grand View Research in 2025 goed voor liefst 55,8 miljard dollar.

De wiettoppen worden vanuit Uruguay bijvoorbeeld naar Duitsland gestuurd, 1 van de 21 Europese landen waar mediwiet (in een of andere vorm) legaal is. Toch ziet men bij Fotmer wiet als alle ander medicijnen, inclusief de strenge productie-eisen en controles en dergelijke. “Het hele leven van de plant wordt gemonitord, van het planten tot de verkoop”, zegt de wetenschappelijke directeur van het bedrijf Asim Beg.

Elk pakketje Uruguayaanse exportwiet weegt 3 kilo. Het wordt op de internationale markt verkocht voor prijzen die variëren tussen de 9.000 en 21.000 dollar. Gemiddeld koopt de patiënt de kassenwiet uit Zuid-Amerika uiteindelijk voor 3 tot 7 dollar per gram.

[openingsbeeld:  Lukasz Stefanski/Shutterstock]
(advertentie)