(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

In de twee kweekkasten van Willie Wietman begint het ook aardig te vorderen. De toppen van zowel de Mohammed planten in zijn grote kweekkast, als die van de Sneeze onder de LED worden dikker en zitten al vol met trichomen, die Willie natuurlijk even onder de loep neemt. Omdat het buiten stormde en het binnen lekker warm en knus was, én omdat Willie Wietman, Willie Wietman is, moest er ook weer iets geknutseld worden.

Het is deze week de tweede week van de bloeifase voor zowel de Mohammeds als de Sneezes. Het mocht deze week stormen buien, maar in mijn kweekkasten was het gewoon schitterend weer. De dames groeien en bloeien er lustig op los. Zoals gebruikelijk start ik weer met de grote CNNBS G-Kit XL, waarin de Mohammeds staan.

Een goed gevulde G-Kit XL

De kweekkast (mét verhogingsset) staat vanaf de linkerkant gezien lekker vol. De Mohammeds staan kaarsrecht en zijn naar mijn weten supergezond; ik heb op het moment niets te klagen. Gelukkig heb ik wel een hoop te vertellen, dus ik ga snel verder.

De toppen van de Mohammed groeien over het algemeen dicht tegen de stam aan. De dames lijken dit keer een stuk steviger dan in vorige kweekrondes. Ik denk dat het te maken heeft met de grote potten die ik nu gebruik. Van een kleine 6 liter naar deze van 11 liter is natuurlijk wel een vooruitgang voor ze.

Als ik de rechter schuifdeur openschuif om daar een kijkje te gaan nemen, lijkt het iets minder vol te staan maar dat komt door alle kabels. Die duwen de dames wat naar binnen toe, en weg van de schuifdeur. Aan de rechterzijde vinden we ook de reus Mohammed die deze week een hoogte heeft bereikt van 1 meter en 33 centimeter. Voor het maken van de foto’s heb ik wel helaas wat van haar grote bladeren moeten wegknippen.

In het midden staat de kast ook vol, dus de 315 Watt CMH kweeklamp heeft een prachtig uitzicht.

Trichomen

Met 8 Mohammeds is het natuurlijk geen doen om van elke hoofdtop een suiker blaadje weg te knippen en deze onder de microscoop te leggen. Om toch een beetje overzicht te bekijken van alle Mohammeds heb ik er vier uitgekozen.
De eerste en tweede foto zijn van hetzelfde blad en was ik een beetje met het licht aan het spelen om het wat beter in beeld te krijgen. En lukt dat? Ja, en nee. In het donker zijn de lege Trichomen goed te zien maar is het niet goed van kleur te onderscheiden. Maar als ik het goed zie, zijn ze over het algemeen transparant en is het witte wat je ziet slechts een weerkaatsing van het licht. Het blad is afkomstig van een top die uiterst links tegen de wand aan groeit.

Deze is afkomstig van een dame die voor in het midden staat. Deze lijkt zich in hetzelfde stadium te bevinden dan de dames die wat verder van de lichtbron staan.

Het derde blad wat onder de microscoop ging was die van de Mohammed met het drankprobleem. Deze dame drinkt niet door maar dat is niet terug te zien in haar groei- of bloei-ontwikkeling tot nu toe. Maar je weet nooit wat er de komende weken gaat gebeuren. Als ik zo naar de trichomen kijk, zien die er ook hetzelfde uit.

Dan zijn we alweer aangekomen bij de laatste. Dat is een suiker blaadje van de reuzen Mohammed. Als we deze vergelijken met de andere exemplaren lijken er hier meer trichomen op te zitten.

De boekhouding

Oftewel de meetgegevens; deze week weer met grafiek maar alleen met gegevens vanaf de laatste batterijwissel. De 315 CMH binnenzon hangt op een hoogte van 26 centimeter boven de meeste planten. De gemiddelde temperatuur van afgelopen week was 23,22 graden Celsius. De gemiddelde luchtvochtigheid van afgelopen week was 51,04 procent. De gemiddelde hoogte van de Mohammeds zelf, is 1 meter en 15 centimeter.

De bewatering van de dames heb ik iets teruggeschroefd naar 600 milliliter water met voeding (van Plagron) per dag. Nou, op één dame na natuurlijk: de dame linksachter. Deze drinkt inmiddels wel weer dagelijks alleen niet zo veel namelijk een kleine 450 milliliter per dag.

Knutselen

Het was afgelopen week een topweertje om eens even lekker binnen aan de knutsel te gaan. Dit keer heb ik de twee dataloggers onder handen genomen die het klimaat vastleggen in de G-Kit XL. Deze twee dataloggers maken gebruik van een CR2032 Lithium Cell 3V batterij (links bovenin op de foto). Het probleem met deze batterijen is dat er niet zo veel stroom in past door het kleine formaat. Hierdoor moet ik regelmatig de batterijen wisselen. Plus minus om de drie weken bij de Inkbird en bij de ander om de tweeënhalve maand. Dit is erg storend en zeker niet goed voor het milieu.
Om dit probleem op te lossen heb ik een batterijhouder besteld waar twee AA-batterijen in kunnen (zodat ik weer uitkom op 3V) en deze verbonden met de datalogger. Als het goed is zouden de dataloggers nu genoeg stroom moeten hebben om een volledige kweekronde mee te gaan zonder eventueel data versies.

Genieten met Sneeze

Deze drie dames staan lekker van het leven te genieten in de CNNBS G-Kit (met verhogingsset). De Sneezes lijken uitermate geschikt te zijn voor deze kweekkast. Ze blijven lekker klein maar zitten wel goed gevuld met toppen. Doordat de dames niet zo hoog zijn geworden, groeien de helft van de toppen nog onder het scrogrek maar ik denk dat het de komende weken helemaal goed gaat komen met deze dames.

De Toppen zijn nog erg klein maar in vergelijking met vorige week wel een flink stuk groter. Natuurlijk heb ik ook hier even wat suikerblaadjes onder de loep genomen. Het zijn er nog niet zoveel en ze zijn nog erg onderontwikkeld maar het begin is er. De meeste zijn nog niet eens echt opgezwollen maar die dat wel zijn al langzaam wat troebele bolletjes aan het vormen.

Sneeze in cijfers

Ook in deze kast houden we natuurlijk de kweekgegevens in de gaten. De Sneezes hebben een gemiddelde hoogte van 51 centimeter. De G-Bars 150 Watt binnenzon heb ik op een hoogte van 17 centimeter boven de planten hangen. De gemiddelde temperatuur was 23,16 graden Celsius. De gemiddelde luchtvochtigheid van afgelopen week was 51,15 procent. De Sneezes krijgen dagelijks 500 milliliter water met voeding.

Bloeiweek #2 in beeld

Deze week zien we in beide kweekkasten dat de dames volop bezig zijn met het ontwikkelen van toppen. Ik hoop wel dat die van de Sneezes niet vast komen te zitten in het scrogrek…

Volgende week in mijn kweekavontuur: meer foto’s van toppen? Hoe dik zijn ze dan? Hoe lang duurt het nog, en stijgt de spanning al een beetje..? Hou ‘m hier en je komt erachter!

Willie Wietman

(advertenties)