(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Ai! Een pijnlijke ontdekking voor Dokter Groen deze week: toprot! En dat terwijl zijn kweekkast tot de nok toe met toppen gevuld was. Of beter gezegd, omdát zijn kweekkast zo vol was? Onze kweekdokter laat zich gelukkig niet gek maken en lost het op door alvast één van zijn geliefde dames om te leggen…

Als ik heel eerlijk ben had ik het misschien wel kunnen zien aankomen. En ik moet ook zeggen dat ik me de laatste weken ook al vaker heb afgevraagd of ik me geen zorgen over toprot zou moeten maken. Goed, je voelt hem al aankomen; ik heb deze week een gevalletje toprot ontdekt. En om de schade te beperken heb ik daarna snel één van de 24k Gold dames geoogst.

 

Toprot is natuurlijk vervelend maar in mijn geval betekent het wél dat ik nu weer wat te vertellen heb. De laatste weken ontbrak het me daar een beetje aan. Het hydrokweken in het Flow Hydroponics Systeem is namelijk zó eenvoudig, dat ik gewoon heel weinig werk aan mijn planten had. Tot gisteren dus.

Toprot alert!

Bij het inspecteren van de planten, merkte ik ineens op dat het bovenste punt van één van de toppen kurkdroog was. Aanvankelijk dacht ik nog dat die door de 150 Watt G-Bars was verbrand, maar na nadere inspectie bleek de top iets lager aangetast door toprot. Dat was wel even een tegenvaller. En natuurlijk wordt je als kweker meteen bang dat al je toppen aangetast zullen worden.

Ik kan je wel zeker zeggen wat de toprot bij mij veroorzaakt heeft, want dat is wel duidelijk. Mijn kweekkast zat simpelweg veel te vol met toppen. Samen met de hogere luchtvochtigheid van de laatste dagen zorgde dit ervoor dat de luchtvochtigheid in de CNNBS G-Kit te hoog opliep. Door de drukte kon de lucht in de kast ook niet goed meer circuleren.

Eén dame geoogst

In mijn geval is er niet echt veel te doen tegen de fluctuaties in luchtvochtigheid buiten. Maar ik moest wel iets doen want ik wil natuurlijk voorkomen dat meer toppen gaan rotten. Het rotte deel van de top in kwestie, heb ik uiteraard meteen ruim weggeknipt maar ik moest ook iets aan de omstandigheden doen.

Gelukkig was één van de fenotypes van mijn 24k Gold planten – ik heb het er vaker over gehad – veel sneller dan de rest. Ik heb de trichomen niet gecheckt maar de bloeiharen waren al een tijdje ingedroogd en de toppen waren al lang mooi compact en hard. Deze heb ik geoogst, zodat er weer wat meer ruimte voor de rest van de toppen vrij komt.

Het waren mooie zware bloemtrossen maar ik heb dan ook alleen de bovenste toppen geoogst. Op deze manier krijgen de lager groeiende toppen ook weer wat meer licht, en hou ik tevens de plant in leven. Dit is belangrijk omdat de wortels ook in leven moeten blijven. Die groeien immers samen met de wortels van de andere planten in één bak, en mogen natuurlijk niet gaan rotten.

 

Met de vrijgekomen ruimte hoop ik dat de rest van de dames het schimmelvrij kunnen uitzingen. De lucht blaast nu weer wat beter door de kast heen. Wordt vervolgd…

Dokter Groen

(advertenties)